Kremlin'den Ukrayna açıklaması

Kremlin'den Ukrayna açıklaması

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Ruslan Homçak, 30 Mart'ta Rusya'nın tatbikat bahanesiyle Ukrayna sınırı yakınlarına askeri sevkiyat yaptığını belirtmişti. Kremlin, Rus askeri birliklerinin Ukrayna sınırında Rusya yönetiminin gerekli gördüğü süre boyunca kalmaya devam edeceğini duyurdu

2021.04.07 14:11 - Son Güncellenme: 2021.04.07 14:12 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Kremlin'den Ukrayna açıklaması

Donbas bölgesindeki krizin çözümüne ilişkin Rusya, Ukrayna ve AGİT'ten oluşan Üçlü Temas Grubu, 27 Temmuz 2020'den itibaren kapsamlı ateşkes kararı almıştı. Bölgede sözde bağımsızlığını ilan eden Rusya yanlısı ayrılıkçılarla Ukrayna güvenlik güçleri arasında 2014'ten bu yana süren çatışmalarda, 13 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

KREMLİN: GEREKLİ GÖRDÜĞÜMÜZ SÜRECE...

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rus ordusunun Ukrayna sınırındaki birlikleri Rusya yönetiminin gerekli gördüğü süre boyunca tutmaya devam edeceğini belirtti. Peskov, Rus askeri birliklerin Ukrayna sınırına yakın bölgelerde ne kadar kalacağıyla ilgili sorulara "Askeri yönetimimiz ve Başkomutanımız (Vladimir Putin) tarafından ne kadar  süre uygun görülürse o kadar kalacak" yanıtını verdi.

AÇIKLAMALAR PEŞ PEŞE GELDİ

Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesinde dün Rusya yanlısı ayrılıkçıların ateşi sonucu 2 Ukrayna askeri hayatını kaybetti. Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinden yapılan açıklamada, ayrılıkçıların 7 kez ateşkes ihlali yaptığı belirtildi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna'daki askeri faaliyetleri hakkında Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy ile görüşerek İttifak'ın Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne desteğini ifade etti. Rusya'nın Ukrayna içindeki ve etrafındaki askeri faaliyetleriyle ateşkes ihlallerinden NATO'nun ciddi endişe duyduğunu kaydeden Stoltenberg, "NATO Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğünü sağlam şekilde desteklemektedir." ifadesini kullandı.

UKRAYNA NATO'YU YANINA ÇEKMEK İSTİYOR

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, NATO'nun Donbas'taki savaşı bitirmek için tek yol olduğunu belirtti. Zelenskiy, NATO üye ülkelerini Karadeniz'de varlıklarını artırmaya çağırarak, ülkesine NATO Üyeliği Hareket Planı verilmesinin önemine dikkati çekti.

Ordu ve savunma sektöründe reform yapmak konusunda kararlı olduklarını belirten Zelenskiy, "Ancak sadece reformlar Rusya'yı durdurmayacaktır. NATO Donbas'taki savaşı bitirmek için tek yol." ifadelerini kaydetti.

RUSYA: KENDİNE GETİRİN

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Fransa ve Almanya'nın Donbas meselesinde Ukrayna'yı "kendine getirmesi" gerektiğini söyledi.

Lavrov, "Batılı meslektaşlarımızın, Donbas'ta askeri altyapının güçlendirilmesi ve askerlerin Donbas'taki temas hattına konuşlandırılması ile ilgili eylemleri ve tepkileri bizleri şimdilik hayal kırıklığına uğratıyor. Herhalde Batılı meslektaşlarımız, Ukrayna yönetiminin desteklenmesi gerektiği yönünde hareket ediyor." şeklinde konuştu.

Ukrayna'nın Minsk anlaşmalarını ihlal ettiğini ileri süren Lavrov, "Kiev, Donbas krizinin siyasi çözümü konusunda yaptığı eleştiriler ardından askeri eylemlerde bulunmakla tehdit ediyor." ifadesine yer verdi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna'nın NATO'ya girmesinin ülkedeki krizi daha da kötüleştireceğini söyledi.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2021.04.07 14:11 - Son Güncellenme: 2021.04.07 14:12 - HABER MERKEZİ
A