Kredi kartı üyelik ücreti hukuka aykırı

Kredi kartı üyelik ücreti hukuka aykırı

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, bankalar tarafından kredi kartı kullanma parası, dosya masrafı, hayat sigortası, konut ve araç kredilerinden alınan ücretlerin hukuka aykırı olduğunu söyledi.

2012.03.20 16:14 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
A
Kredi kartı üyelik ücreti hukuka aykırı

TÜDEF Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, kredi kartından yıllık kart ücreti almayan banka istediklerini söyledi. TÜDEF olarak taleplerin yerine getirileceği güne kadar mücadeleye devam edeceklerini söyleyen Yılmaz, "Bu karardan sonra tüketici bankalara başvurarak geriye doğru 10 yıllık kredi kartı aidatlarını talep etmeye başlamıştır. Ancak bankalar tüketicinin bu talebini karşılamak yerine pazarlık yapmaya ve tüketiciyi bir şekilde ikna etmeye çalışmaktadırlar. İkna olmayanları mahkeme masrafları ve avukat ücretleri ile yargıdan caydırmaya çalışmaktadırlar" dedi.
Kredi kartının bir maliyeti olduğunu, ancak bankaların yıllık kart ücretini bir şekilde üye işyerlerinden alınan komisyonla bu maliyetlerini fazlası ile karşıladığını dile getiren Yılmaz, şöyle devam etti:
"AB ülkelerinden kredi kartından 2-3 avro alınırken, bizde bunun neredeyse on katı kadardır. Ayrıca kredi kartından alınan gecikme faizleri de hala yüksektir. Mevduat hesaplarından alınan hesap işletim ücreti de hakkaniyet ilkesiyle bağdaşmadığı gibi aslında vadesiz hesaplar için Merkez Bankası'nın 2006/1 tebliği 3.maddesine göre bankalar, tüketiciye yıllık azami yüzde 0,25'e kadar bir oranda faiz vermeleri gerek. Hayat sigortası ise isteğe bağlı olup yasal bir zorunluluğu bulunmamakta."

Tüketici kredilerinden alınan dosya masrafı, hayat sigortası, konut ve araç kredilerinden alınan ekspertiz ücretinin hukuka aykırı alındığını düşündüğünü dile getiren Yılmaz, "Çünkü sözleşmelerde alınan kredi miktarı, faiz ve komisyon oranları belli olup bunun üzerinden tüketiciye bir ödeme planı verilmekte ve taraflar karşılıklı imzalamaktadırlar. Dosya parası adı altında alınan hava parası veya kredi işleminin doğal işlemleri sayılan ekspertiz ücreti ve ipotek fek ücretinden ayrıca ücret alınması hakkaniyet ölçülerine sığmaz. İpotek talebi bankaya aittir. Bunu tüketiciye fatura etmemeli ve ipoteği kaldırmak için tüketiciden ayrıca ipotek fek ücreti alınmamalıdır" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Yılmaz, tüketici haklarının korunmasında emeği geçen muhabirlere ödül verdi. İhlas Haber Ajansı muhabiri Yusuf Serkan Yılmaz, teşekkür plaketini yönetim kurulu üyesi Zeynel Öztürk'ün elinden aldı. 

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2012.03.20 16:14 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - HABER MERKEZİ
A