Kral Midas'ın efsanesi Bursa'da canlandı

Kral Midas'ın efsanesi Bursa'da canlandı

'Sanatta kardeş şehirler' temasıyla farklı şehirlerde temsiller düzenleyen İstanbul Devlet Opera ve Balesi, 'Otello' adlı bale gösterisinin ardından "Midas'ın Kulakları" adlı operayı da Atatürk Kongre Kültür Merkezi'nde (Merinos AKKM) Bursalılar için sahneledi.

2012.03.20 11:05 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Yaşam - HABER MERKEZİ
A
Kral Midas'ın efsanesi Bursa'da canlandı

 

Güngör Dilmen'in aynı ismi taşıyan manzum oyunu ve Ferit Tüzün'ün bestesiyle ilk kez 1969 yılında İstanbul seyircisiyle tanışan "Midas'ın Kulakları" adlı opera, Yücel Erten rejisi, Serdar Yalçın'ın orkestra şefliği ve İstanbul Devlet Opera ve Balesi sanatçılarının yorumuyla Bursalılar için sahnelendi. Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen ve yönetilen Merinos AKKM'nin Osmangazi Salonu'nda sahnelenen bale gösterisine sanatseverler yoğun ilgi gösterdi. Işık, ses, sahne kurgusuyla izleyenlere görsel bir şölen yaşatan programda, sanatçılar da performanslarıyla beğeni topladı.
Operada Midas'ı Murat Güney, Kevork Tavityan, Sedat Öztoprak, Berberbaşı'nı Bülent Atak, Süha Yıldız, Volkan Severcan, Apollon'u Kenan Dağaşan, Zafer Erdaş, Gökhan Ürben, Umut Tingür, doğanın sesi Pan'ı Besnik Ademoğlu, Yoel Keşap, Timur Doğanay oynuyor. Eserin dekorları Zeki Sarayoğlu, kostümleri Çimen Somuncuoğlu, ışık tasarımı Metin Koçtürk, dans koreografileri Selçuk Borak imzasını taşırken, koroyu da Gökçen Koray yönetti. Yaklaşık iki saat süren gösterinin sonunda Bursalılar sanatçıları uzun süre ayakta alkışladı.

Kim daha güçlü?
Eserde, Güneş tanrısı Apollon ile Yaban Doğa tanrısı Pan, 'Müzik alanında kim daha usta, kim daha güçlü?' yarışına tutuşur. Yargıç olarak da Frigya Kralı Midas seçilir. Midas bir süre bocalar. Sonra gururla tanrı Apollon´u yenik düşürmenin daha zevkli olacağını düşünür ve yarışmayı Pan kazanır. Son derece öfkelenen Apollon, Midas´ın kulaklarını eşek kulakları haline getirir. Midas bu kulakları gizlemek için o günden sonra başını bir Frig takkesiyle örter. Bir süre kulaklarını halkından gizleyen Midas, durumundan kaçamayacağını anlayarak halini halkına göstermeye karar verir. Kulaklarıyla kendini insanüstü bir yaratık görmeye başlayan Midas, yeni bir sürprizle karşılaşır.

Gösteriler devam edecek
İstanbul Devlet Opera ve Balesi, Yekta Kara'nın yönetmenliğinde bir Donizetti operası olan 'Aşk İksiri' adlı eseri 28 Nisan Cumartesi günü, sahnelendiği günden bu yana kapalı gişe oynayan 'Şen Dul' operetini ise 22 Mayıs Salı günü Merinos AKKM'de Bursalılar için sahneleyecek.

Diğer Yaşam Haberleri için tıklayın


2012.03.20 11:05 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - HABER MERKEZİ
A