Koronavirüs hakkında tüm merak edilenler (ÖZEL HABER)

Koronavirüs hakkında tüm merak edilenler (ÖZEL HABER)

Çin'de ortaya çıkıp tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs ülkemizde de her gün can almaya devam ediyor. Hastalıkla ilgili olarak hepimizin kafasında birçok soru işareti var.

2020.03.31 09:30 - Son Güncellenme: 2020.03.31 09:42 - Bursa Bölge
A
Koronavirüs hakkında tüm merak edilenler (ÖZEL HABER)
09:45 Koronavirüs hakkında tüm merak edilenler (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Koronavirüs hakkında tüm merak edilenler (ÖZEL HABER)

EZGİ KAYI / BURSADA BUGÜN

Özel Esentepe Hastanesi Dahiliye bölümü doktorlarından Uzm. Dr. Elyesa Karaca "en önemli koruyucusu izolasyon" dediği koronavirüsle ilgili tüm detayları anlattı.

"ÖLÜM İSTATİSTİKLERİNDE İTALYA BİRİNCİ SIRADA"

Elyesa Karaca, "Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sayılar her geçen gün artıyor. 390 bin kadar halen enfekte olan hasta sayısı var, bunların 370 bini hafif vaka 20 bini ise yoğun bakım ihtiyacı duyan ağır hastalar dünyada hal böyleyken ülkemizde de Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca her gün hasta sayılarını açıklıyor. Hastalık bildiğiniz üzere aralık ayında Çin'de başladı ve yavaş yavaş tüm dünyaya yayıldı, Avrupa ülkelerinde en yaygın İtalya, İspanya ve Fransa'da var ancak vaka olarak en fazla ABD'de vaka var. Ölüm istatistiklerinde maalesef İtalya birinci sırada" dedi.

"KULUÇKA SÜRESİ GENELDE 5 BUÇUK GÜN"

Elyesa Karaca hastalığın kuluçka süresi ve belirtileri hakkında şunları söyledi: "Hastalığın kuluçka süresi yüzde 97.5 hastada 5 buçuk günlük, yüzde 2 buçuk hastada 2 - 14 gün arasında. Bu hastalığın en sık görülen belirtileri ateş, boğaz ağrısı, öksürük ve nefes darlığı. Buradaki ateşi diğer üst solunum yolları ya da gribal enfeksiyonlardan ayıran özellik 38 - 40 dereceye kadar yükselmesi ve paresetamolle düşmemesi. Nefes darlığı da oldukça önemli bir semptom bu belirtinin görüldüğü hastalarda hastalık alt solunum yollarına bulaşmış demektir, akciğer filmlerinde zatürre bulgularına rastlamaktayız."

"TEMAS ENGELLENMELİ"

Salgın hastalıklarda en önemli nokta izolasyon olduğunu belirten uzman doktor Karaca, "Yapılan araştırmalar gösteriyor ki dünyada yapılan yüzde 100'lük bir izolasyon sonrasında salgın hastalıklar 2 ay civarında sona ermekte, ancak yüzde 70-80'lik izolasyonlarda bu hastalık 7-8 aya kadar uzayabilmekte bu yüzden hekimlerin anlattığı izolasyon ve evde kal uyarıları çok önemli izolasyonun bozulduğu dönemlerde enfekte olmuş kişilerle hastalık çok hızlı şeklide yayılıyor bu yüzden bu temas engellenmeli"  ifadelerini kullandı.

HASTALIK HANGİ YAŞLARDA GÖRÜLÜR?

Karaca, "Bu hastalık tüm yaş gruplarında görülebilir ancak özellikle ileri yaşlarda yani 65 yaş üzerinde olan ve kronik hastalığı bulunan hastalarda daha ağır seyrediyor çocuklarda 9 yaşın altında çok fazla ölüme rastlanmamakta, özellikle kalp hastalıkları, akciğer hastalıkları ve bağışıklık sistemi bozulmuş kişilerde ya da bağışıklık sistemini bozacak ilaç kullananlarda daha ağır seyrettiği hem Çin'deki hem İtalya'daki vakalarda görülmekte. Bu yüzden bu hastalara bulaştırmamak adına izolasyonu sağlamalıyız" diyerek izolasyonun önemine vurgu yaptı.

EN ÖNEMLİ KORUYUCU YÖNTEM NEDİR?

"Sosyal ve evdeki izolasyonun yanında en önemli korunma yöntemi şüphesiz hijyen, bol su ve sabunla en az 20 saniye olmak üzere sık sık ellerimizi yıkarsak kendimizi çok ciddi şekilde korumuş oluruz" diyen Elyesa Karaca, "Yiyeceklerden ve sudan kesinlikle bulaşmaz, ayrıca yapılan market alışverişinden herhangi bir bulaş söz konusu değildir, genellikle bir defa hastalığı geçirenler koruyuculuk kazanır ancak Çin'de bir hastada, iyileştikten sonra tekrar bu virüs görüldü bu bağışıklık sistemi çok bozuk olan bir hasta, bu yüzden bir kez geçirdiğimizde hastalığa karşı bağışıklık kazandığımızı söylemek mümkün" ifadelerini kullandı.

HANGİ İLAÇLAR KULLANILIYOR?

Bugüne kadar herhangi bir kesin tedavisi ya da aşısı olmadığını çalışmaların devam ettiğini söyleyen Karaca, "Özellikle sıtma hastalarında kullandığımız ilacın ve 2015'te Japonya'da üretilen Favipiravir etken maddeli ilacın kullanıldığı hastalarda ciddi başarılı sonuçlar elde edilmiştir. HIV virüsünde kullanılan antiviral ajanlar da kullanılmış yine bu hastalık da faydası görülmüştür. Bu hastalıkla ilgilenen değerli bir Bilim Kurulumuz var. Bugüne kadar bir takım ilaçların yoğun bakım hastalarımızda ciddi iyileşmeler sağladığını onlar da görüyor" dedi.

Karaca son olarak, "İlaç tedavisi değil koruyucu tedavi yapmamız en önemli nokta bu yüzden el hijyenine dikkat edip sosyal izolasyonu sağlamamız çok önemli" diyerek herkesi izole olmaya ve ellerini yıkamaya davet etti.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2020.03.31 09:30 - Son Güncellenme: 2020.03.31 09:42 - Sema Üstüntaş-pasif
A