Korkulan oldu:103 ölü

Korkulan oldu:103 ölü

Suriye'de ordu birliklerinin muhaliflerin yoğun olduğu kentlere hava destekli ağır silahlarla düzenlediği operasyonlarda ölü sayısının 103'e yükseldiği bildirildi.

2012.12.13 12:22 - Son Güncellenme: 2012.12.13 12:23 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Korkulan oldu:103 ölü

 

Suriye İnsan Hakları Örgütü (SNHR), ordu birliklerinin, havan topu ve roketlerle gerçekleştirdiği saldırılarda, Halep'te 35, Şam'ın banliyölerinde 32, Haseke'de 10, Deyru'z Zor kentinde 9, İdlib'de 6, Dera'da 4, Humus'ta 3, Rakka'da 2, Hama ve Lazkiye'de 1'er olmak üzere ülke genelinde ölenlerin sayısının 103'e çıktığını duyurdu.

Bu arada, Suriye Genel Devrim Konseyi (SRGC), bir savaş uçağının Halep'in Safiyra beldesine ''fosfor bombası'' atması sonucu çok sayıda kişinin öldüğünü ve yaralandığını ileri sürdü. SRGC, Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) Halep'te çok sayıda tank ve askeri aracın bulunduğu bir birliğin kontrolünü ele geçirdiğini ve kentin birçok bölgesinde elektriklerin kesik olduğunu belirtti.

Şam'ın Rükneddin bölgesinde şiddetli bir patlamanın meydana geldiğini kaydeden SRGC, patlamada maddi hasarın meydana geldiğini can kayıplarının yaşanmadığını bildirdi.

Suriye Genel Devrim Konseyi üyesi Ebu Fahd, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şam'ın güney ve doğu bölgelerinde bazı evlerin savaş uçaklarınca bombalanması sonucu yıkıldığını aktardı. Şehrin birçok bölgesinde elektriklerin olmamasından dolayı halkın odun toplayarak ısınmaya çalıştığını ifade eden Fahd, gıda ve yakıt sıkıntısından dolayı trajedilerin yaşandığını söyledi.

Fahd, Halep'te çok sayıda askerin mühimmatlarıyla ordudan ayrıldığını iddia ederek, ''Ordu birlikleri kontrolünü kaybettiği yerlerde, yasaklı silahlar dahil her türlü silahı kullanıyor'' diye konuştu.

FOSFOR BOMBASI KULLANIMI KANITLANDI

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Suriye ordusunun, Kasım ortasından bu yana en dört yerleşim biriminde havadan atılan yangın bombaları kullandığını bildirdi.

Örgüt, Suriye ordusunun yangın bombaları kullandığı sonucunun, incelenen çeşitli video görüntülerine ve dört tanığa dayandırıldığı belirtildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Suriye ordusunun, çok ciddi yanıklara neden olan, dünyada 106 ülkenin kullanımını yasakladığı yangın bombalarını atmayı kesmesi gerektiğini bildirirken, örgütün Silahlar bölümünün yöneticisi Steve Goose, ''Suriye'nin, yerleşim bölgelerinde kullanıldığında büyük çaplı mal kaybına ve özellikle sivillerin dayanılmaz acılar çekmesine neden olan yangın bombaları kullanmaya başlamasından rahatsız olduk'' dedi.

Örgüte göre, Suriye ordusu Kasım ortasından bu yana Şam'da Deraya ve Babila, İdlib'de Maarat el-Numan ve Humus'da Kuseyr semtlerinde yangın bombaları kullandı. Bir eylemci, örgüte 28 Kasım'da Maarat el-Numan'a düzenlenen hava saldırısında yangın bombalarının kullanılması sonucu ikisi Özgür Suriye Ordusu savaşçısı olmak üzere dört yetişkinin yaralandığını söyledi.

İki yerel eylemciye ve video görüntülerine göre de 3 Aralık'ta Kuseyr'de yangın bombalarının da kullanıldığı, bir okula ve evlere düzenlenen hava saldırısında aralarında çocuk ve kadınların bulunduğu yaklaşık 20 kişi yaralandı.

Yine bölge halkının ifadelerine ve video görüntülerine dayanıldığında, Deraya'da bir evin yangın bombalarıyla vurulmuş göründüğü kaydedildi.

Suriye'nin diğer bölgelerinde yangın bombaları kullanıldığı yönünde doğrulanmamış haberleri soruşturan İnsan Hakları İzleme Örgütü, eylemcilerin yeni gönderdiği video görüntülerinde havadan atılan yangın bombalarının en az iki türünün kalıntılarını teşhis etti.

Kalıntılardaki işaretler, silahların Sovyetler yapımı ZAB-serisi (Zazhigatelnaya Aviatsionnaya Bomba) yangın bombaları olduğunu gösteriyor.

Napalm, termit ya da beyaz fosfor gibi yanıcı maddeler içeren, kimyasal olmayan yangın bombaları, nesneleri ateşe vermek ya da yanıklar oluşturmak için tasarlandı.

Yangın bombaları, sıklıkla kemiğe kadar inen korkunç acı veren yanıklara ve aynı zamanda solunum yolu hasarına yol açıyor. Bombanın neden olduğu yanıkların tedavisi, özellikle tıp tesislerinden yoksun olan çatışma bölgelerinde zor, kendi kendine iyileşme sürecinin ise dayanılmaz derecede ıstıraplı olduğu biliniyor.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2012.12.13 12:22 - Son Güncellenme: 2012.12.13 12:23 - HABER MERKEZİ
A