'Köpek burnu'yla kanser teşhisi

'Köpek burnu'yla kanser teşhisi

İngiliz bilim insanları, kokulara karşı köpek burnu kadar hassas bir cihaz geliştirdi. Cihaz idrardaki gazları analiz ederek kişinin kanser olup olmadığını tespit ediyor

2013.10.14 09:52 - Son Güncellenme: 2013.10.14 09:52 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
'Köpek burnu'yla kanser teşhisi

İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan Queen Mary Üniversitesi bilim adamları sıra dışı bir buluşa imza attı. Dünyanın en iyi koku alan hayvanlarından olan köpeklerin burunlarını inceleyen bilim insanları aynı köpek burnu gibi koku alarak kanseri teşhis edebilen bir cihaz geliştirdi. İngiliz bilim insanları her yıl ülkelerinde 5 bin kişinin ölümüne neden ola mesane kanseri hastaları üzerinde cihazı denedi. Sonuçlar oldukça başarılıydı.

İdrar örnekleri alınıyor
Hastalardan alınan idrar örnekleri bilgisayara tarafındangaz analizine tabi tutularak birkaç dakika içinde kişinin kanser olup olmadığına dair rapor veriliyordu. Makinenin geliştirilmesinde veterinerlerin de katkısı büyük oldu. Bilim adamlarına göre cihaz, köpeklerin kanser teşhisinde yakaladığı başarıya ulaşabilecek. Araştırmacılar cihazı geliştirme çalışmalarına, köpeklerin kanser hücreleri tarafından üretilen formaldehit, alken ve benzen gibi 'uçucu organik kimyasal maddelerin' kokusunu hissettiklerini keşfettikten sonra başlamışlar.

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2013.10.14 09:52 - Son Güncellenme: 2013.10.14 09:52 - HABER MERKEZİ
A