Konutta 2009'u geçemedik - ÖZEL HABER
Türkiye'de konut satışında 2009 yılında elde edilen satış rakamları 2011 yılında yakalanamadı. TOKİ ve özel kurumlardan konut talep eden vatandaşların en çok üzerinde durduğu konu uygun ödeme şartları oldu.
2011.12.02 10:37 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
Mesut DEMİR/BURSADABUGUN.COM
Türkiye'de konut satışı önceki yıllara oranla durgunluk gözlemlenirken, konut ihtiyacının yüksek oranda olması da dikkat çekti. Konut satışında mali durumunu göz önünde bulunduran vatandaşlar, uygun ödeme koşullarını dikkate alıyor. TOKİ tarafından Gürsu'da yoksul vatandaşlara yönelik yapımına başlanacak olan bin konutluk projeye 9 bine yakın başvurunun yapılması, konut satışındaki durumu gözler önüne seriyor. Uygun peşinat ve kira öder gibi uygun taksitlerle yapılan konutlara daha fazla rağbet gösteren vatandaşlar, konutun nerede yapıldığına bakmıyor.
BURSA İLK SIRALARDA YOK
Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, 2011 yılı üçüncü döneminde, 101 bin 754 konut satış sonucu el değiştirmiş ve Türkiye genelinde bir önceki döneme göre yüzde -5,18 oranında düşüş gerçekleşti.
2011 yılı üçüncü döneminde (Temmuz-Ağustos-Eylül), konut satışlarında bir önceki döneme göre en yüksek artış yüzde 25,22 oranı ile Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırşehir (TR71) bölgesinde gerçekleşmiştir. Bir önceki döneme göre yüksek artış gösteren diğer bölgeler sırasıyla, yüzde 17,53 ile Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli (TRB1), yüzde 11,18 ile Konya, Karaman (TR52), yüzde 10,32 ile Kayseri, Sivas, Yozgat (TR72) ve yüzde 8,22 ile Manisa, Afyon, Kütahya, Uşak (TR33) bölgeleridir. Aynı dönemde konut satışlarında bölge düzeyinde bir önceki döneme göre azalış gösteren bölgeler ise sırasıyla, yüzde -17,23 ile İstanbul (TR10), yüzde -13,72 ile İzmir (TR31), yüzde -12,79 ile Adana, Mersin (TR62), yüzde -8,97 ile Şanlıurfa, Diyarbakır (TRC2) ve yüzde -8,43 ile Antalya, Isparta, Burdur (TR61) bölgeleri oldu.
REKOR 2009'DA
2011 yılı üçüncü döneminde, konut satışlarında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21,57 oranında artış gerçekleşti. 2009 yılında yapılan 421 bin konut satışı son 10 yılın en yüksek konut satış rakamları oldu.
2011 yılı üçüncü döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre konut satışlarında tüm bölgelerde artış gerçekleşmiştir. En çok artış gösteren bölgeler sırasıyla, yüzde 111,80 oranıyla Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova (TR42), yüzde 49,46 oranıyla Zonguldak, Karabük, Bartın (TR81), yüzde 48,77 oranıyla Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan (TRA2), yüzde 45,96 oranıyla Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye (TR63) ve yüzde 41,36 oranıyla Tekirdağ, Edirne, Kırklareli (TR21) bölgeleri oldu.
GEÇEN YILA ORANLA KONUT SATIŞINDA ARTIŞ
2011 yılı üçüncü döneminde 4 dönemlik ortalamalara göre değişimlere bakıldığında Türkiye genelinde yüzde 5,74 oranında artış gerçekleşti. Konut satışlarında 4 dönemlik ortalamalara göre 23 bölgede artış, 3 bölgede düşüş meydana geldi. Değişim oranlarına bakıldığında en yüksek artış gösteren bölge yüzde 84,50 oranıyla Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan (TRA2) ve en yüksek düşüş gösteren bölge yüzde -3,44 oranıyla Ankara (TR51) bölgesi oldu.