Komşunun çilesi bitmiyor

Komşunun çilesi bitmiyor

Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, kalkınma programı kapsamında, 2014 yılı sonuna kadar 15 bin memurun işten çıkarılmasının kararlaştırıldığını bildirdi.

2013.04.15 22:43 - Son Güncellenme: 2013.04.15 23:05 - Dünya
A
Komşunun çilesi bitmiyor

 

Samaras, 130 milyar avroluk ikinci kurtarma paketinin 2,8 milyarlık kredi diliminin ödenmesiyle ilgili şartlar konusunda hükümet ile Troyka (AB, AMB ve IMF temsilcileri) arasında uzlaşma sağlanmasının ardından yaptığı açıklamada, bankaların sermaye yeterliliğinin güvence altına alındığını belirterek, "Fedakarlıklar yer tutuyor ve artık işler değişiyor" ifadesini kullandı.

Reformların uygulanması durumunda Yunanistan'ın kısa bir süre sonra memorandumlara (yardım anlaşmaları) bağımlı olmaktan kurtulacağını ifade eden Samaras, "Yunanistan yakın zamana kadar tüm AB için kaçınılması gereken bir örnek olarak görülüyordu. Şimdi başka Avrupa ülkeleri sorunlar yaşıyor. Güvensizlik her yerde hakim. Ancak, Yunanistan her açıdan güvence altına alınmış olarak ortaya çıkıyor" dedi.

Samaras, süresi sona ermiş olan kamu borçlarının ödenmesi ve bankaların yeniden sermayelendirilmesi durumunda, piyasaya likit para geleceğini ve 6 yıldır süren ekonomik durgunluğun sona ereceği değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Samaras, ekonomide iyileşme görüldükçe aşamalı olarak önlemleri yumuşatma yönüne gidileceğini belirtti.

Bu kapsamda, ailelerin devlete ve bankalara olan borçlarını ödemelerinde kolaylıklar sağlanacağını, taşınmaz mal varlıklarına getirilen ek vergilerin yüzde 15 oranında azaltılacağını ve işsizlerin desteklenmesine yönelik önlemler alınacağını belirten Samaras, gıda ürünlerindeki KDV oranının da düşürülmesinin planlandığını kaydetti.

Samaras ayrıca, yardım paketi karşılığında uygulanması kararlaştırılan kalkınma programı kapsamında, 4 bini 2013 yılı içerisinde olmak üzere, 2014 yılı sonuna kadar 15 bin memurun işten çıkarılmasının kararlaştırıldığını açıkladı.

İşten çıkarılmaların bir "katliam" olmadığının, aksine kamu hizmetlerinin iyileştirilmesi yönünde Yunan toplumunun bir talebi olduğunu savunan Samaras, işe alınacak yeni memurlarla kamu hizmetlerinin daha iyi bir düzeye getirileceğini söyledi.

Samaras, uygulanan tasarruf önlemleriyle faiz dışı gelir sağlanması durumunda borcun yeniden azaltılması yönüne gidileceğini belirterek, "Hedefimiz memorandumdan çıkmak ancak, avroda kalmak" diye konuştu.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2013.04.15 22:43 - Son Güncellenme: 2013.04.15 23:05 - boş7
A