Komşuda tüpgaz sırası

Komşuda tüpgaz sırası

Suriye'de tüccarlar stok derdine düşerken, halk tüpgaz alabilmek için kuyruklarda bekliyor...

2011.12.15 16:34 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Komşuda tüpgaz sırası

Suriye'de, fiyatı 260 Suriye Lirası olan ev tipi tüpgaz 500 Suriye Lirasından, litresi 15 Suriye Lirası olan mazot ise 25 Suriye Lirasından satılırken, dağıtım noktalarının önünde uzun kuyruklar yaşanıyor.

TÜPGAZ SIRASI
Geçen yıl günlük petrol üretimi 385 bin varil olan ve günlük 125 bin varillik petrol ihracatının yüzde 90'dan fazlasını AB ülkelerine gerçekleştiren ve döviz kaynaklarının yaklaşık üçte birini bu yolla temin eden Suriye, yaptırımların etkisini hissetmeye başladı.

Total, Petrocanada ve Shell'in petrol üretim faaliyetlerini askıya almasının ardından petrolüretiminin günlük 270 bin varile kadar gerilediği ülkede, havaların soğumasıyla petrol ürünlerine olan talep yüzde 15 oranında artış gösterdi.

Akaryakıt sıkıntısını gidermek isteyen merkezi yönetim ihtiyaç duyulan 2 milyon metreküpmazotun temini için girişimlere başlarken, mazottalebinin önüne geçmek isteyen Şam Valiliği pikaplara 25 litre, minibüslere 40 litre, kamyonlara ise 60 litreden fazla mazot doldurulmasını yasakladı.

Fiyatı 260 Suriye Lirası olan ev tipi (12 kilogram) tüpgazın 500 Suriye Lirasından, litresi 15 SuriyeLirası olan mazotun ise 25 Suriye Lirasından satıldığı Suriye'de dağıtım noktalarının önünde uzun kuyruklar yaşanıyor. Çatışmaların yaşandığı kentlerde ise tüpgaz fiyatı bin 500 Suriye Lirasına kadar yükselirken, mazotun litre fiyatı 75 Suriye Lirasını buluyor.

MERKEZ BANKASI'NDAN DOLARA MÜDAHALE!
Doların değerlenmesini istemeyen Suriye Merkez Bankası belirlenen fiyatın üstünden dolar bozdurulmaması için sıkı tedbirler uyguluyor. Daha önceden 100 dolar karşılığı 6 bin Suriye Lirası veren döviz büroları, Merkez Bankasının müdahalesinin ardından 100 doları 5 bin 450 Suriye Lirası karşılığında bozdurmaya başladı. Belirlenen fiyatlardan dolar alış ve satışı yapmayan döviz bürolarının cezalandırıldığı ülkede, daha önce döviz bürolarında yaşanan hareketliliğin dolara müdahalenin ardından oldukça azaldığı gözleniyor.

TÜCCARLAR STOK DERDİNDE
Birkaç çatışma bölgesi dışında halkın ekmek başta olmak üzere temel tüketim ürünlerine rahatlıkla ulaştığı Suriye'de, bankalardaki yatırımlarını birbir çeken tüccarların piyasadan bol miktarda un, yağ ve şeker alması dikkati çekiyor. İlerisi için temel tüketim maddelerinin de karaborsaya düşmesinden tedirgin olan halkın da kendi imkanlarıyla önlemlerini aldığı çarşılarda gözleniyor.

Ülkede yaşanan mazot sıkıntısı nedeniyle halkın elektriğe yönelmesi Ekim ayındaki elektrik talebini geçen yıla oranla yüzde 30 oranında arttırırken, mevcut kapasitenin bazı zamanlar ihtiyacı karşılamaması nedeniyle çeşitli kentlerde her gün 1 ile 3 saat arasında elektrik kesintisi uygulanıyor.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2011.12.15 16:34 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - HABER MERKEZİ
A