Kommensalizm Nedir? Kommensalizm ne demek? Kommensalizm örnekleri neler? Kommensalizm tarihi nedir?

Kommensalizm Nedir? Kommensalizm ne demek? Kommensalizm örnekleri neler? Kommensalizm tarihi nedir?

Günümüzde kommensalizm ekolojik sistemde önemli bir rol almaktadır. Peki Kommensalizm Nedir? Kommensalizm ne demek? Kommensalizm örnekleri neler? Kommensalizm tarihi nedir?

2024.02.27 10:57 - Son Güncellenme: 2024.02.27 11:35 - Yaşam - HABER MERKEZİ
A
Kommensalizm Nedir?  Kommensalizm ne demek? Kommensalizm örnekleri neler?  Kommensalizm tarihi nedir?

Günümüzde kommensalizm ekolojik sistemde önemli bir rol almaktadır. Peki Kommensalizm Nedir? Kommensalizm ne demek? Kommensalizm örnekleri neler? Kommensalizm tarihi nedir?  

Kommensalizm Nedir?

Kommensalizm, bir organizmanın diğerine fayda sağladığı ancak karşı tarafın ne fayda ne de zarar gördüğü bir tür simbiyotik ilişkidir. Bu ilişki, iki organizma arasında yaşanan bir etkileşimdir ve her iki tarafın da hayatta kalmasına katkı sağlayabilir. Kommensalizm, ekosistemlerde sıkça görülen bir ilişki türüdür ve çeşitli organizmalar arasında ortaya çıkabilir.

Kommensalizmde, bir organizma diğerine barınma, beslenme veya taşıma gibi bir avantaj sağlarken, diğer organizma bu ilişkiden herhangi bir fayda veya zarar görmez. Bu nedenle, kommensalizmde ilişkiye giren organizmalardan biri fayda sağlarken, diğeri nötr davranır.

Örneklerle açıklamak gerekirse, denizanasının bir geminin alt kısmına yapışması, geminin yüzmesine herhangi bir etki yapmazken, denizanası için geminin hareketi boyunca beslenme fırsatı sağlar. Bir diğer örnek ise kuşların ağaçlarda yaptığı yuvaların içine yerleşen bazı böcek türleridir. Kuşlar yuvalarını yaparken, bu böceklerden birçoğu yuva malzemesi olarak kullanılan malzemelerin içinde yaşayarak beslenirler. Kuşlar için bu durum bir zarar veya fayda oluşturmaz, ancak böcekler için barınma ve beslenme fırsatı sunar.

Kommensalizm ne demek?

Kommensalizm, doğal yaşamın bir parçasıdır ve çeşitli organizmalar arasında ortak bir yaşam stratejisi olabilir. Bu ilişki, organizmaların birbirleriyle etkileşim içinde olmasını sağlar ve ekosistemde dengenin korunmasına katkı sağlar.

Ancak, önemli bir nokta da kommensalizmin her zaman dengeli bir ilişki olmadığıdır. Zamanla, bir organizmanın diğerine sağladığı fayda veya zarar değişebilir ve bu ilişki bazen diğer organizmayı olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, kommensalizm ve diğer simbiyotik ilişki türleri, ekolojik sistemlerin karmaşıklığını anlamak için dikkate alınması gereken önemli kavramlardır.

Kommensalizm örnekleri neler?

Ekolojik dengede pek çok kommensalizm örnekleri vardır. Bu yaşam tarzı olan canlılara istiridye ve de yengecin arasındaki ilişkiyi örnek vermek mümkündür. Yengeçler konağın yemediği ve ya ondan arta kalan yiyeceklerle beslenir ve istiridyenin sayesinde bazı dış etkenlerden korunmuş olur. Yengeç bu birliktelikte yarar sağlar iken istiridye herhangi bir zarar ya da yarar görmemektedir. Komensalizm için ayrıca köpekbalığı en fazla verilen örnek olmaktadır.

Köpekbalığına tutunmakta olan küçük balıklar köpekbalıklarının yiyeceklerinin artıklarından faydalanmaktadır. Köpekbalığının bu ilişkiden hiçbir karı ve ya zararı yoktur. Orman ekosisteminde ise çakallar, aslan ve de kaplanların bıraktığı artıklardan beslenmektedirler. Bu şekilde terk edilmiş ya da çoğu yenmiş avlardan emek sarf etmeden yararlanırlar. Dulavratotu, hayvanların derisine ya da insan kıyafetine yapışan bazı dikenli tohumlar üretmektedir. Üreme amacı ile bitki tohumları bu şekilde dağıtılmaktadır. Tohumların dağılmasına sebep olane olan hayvanlar bu durumdan bir zarar görmezler.

 Kommensalizm tarihi nedir?  

Kommensalizm terimi aslen 1876 yılında Belçikalı olan bir paleontolog ve de zoolog Pierre-Joseph van Beneden aracılığı ile mutualizm terimiyle birlikte ortaya konulmuştur. Beneden ilk olarak, yırtıcıları takip edip onların geride bıraktığı için artık yiyeceklerini yiyen bazı hayvanların faaliyetlerini tanımlamak amacı ile bu kelimeyi kullanmıştır. Komensalizm kelimesi aslında "masa paylaşımı" anlamına gelmekte olan commensalis Latince sözcüğünden gelmektedir. Komensalizm ekoloji ve biyoloji gibi alanlarda tartışılmakta olup bu terim diğer bilimlerin içinde de kullanılmaktadır.

Diğer Yaşam Haberleri için tıklayın


2024.02.27 10:57 - Son Güncellenme: 2024.02.27 11:35 - HABER MERKEZİ
A