Komisyon'da Atatürk kavgası

Komisyon'da Atatürk kavgası

Büyükşehir belediyelerine ilişkin tasarının TBMM İçişleri Komisyonu'nda görüşmesi sırasında BDP'li Sırrı Süreyya Önder'in konuşması Atatürk tartışması çıkardı. Önder'in ''Atatürk bu yüzyılın yetiştirdiği en büyük adamlardan biridir'' sözlerine İçişleri Bakanı Şahin ''Çevir kazı yanmasın'' deyince ortam gerildi.

2012.10.16 07:56 - Son Güncellenme: 2012.10.16 09:07 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
Komisyon'da Atatürk kavgası

Yerel seçimi öne alan Anayasa değişikliğinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kararı beklenirken, Ak Parti'nin aynı süreçte yürürlüğe girecek "13 yeni büyükşehir" düzenlemesinde acele etmesi Meclis'te gerilime neden oldu. Muhalefet partileri, özerk bir yönetimin altyapısını hazırladığı gerekçesiyle düzenlemeye tepki gösterirken, CHP ve MHP'liler ile BDP'liler arasında "Atatürk'e saygısızlık" tartışması yaşandı. BDP'lilerin sert eleştirilerine hedef olan İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'i de MHP milletvekilleri savundu.

Bakan mecburen oturuyor
Anayasa değişikliğinin yürürlüğe girme olasılığı nedeniyle tasarıyı 27 Ekim'den önce yasalaştırmak isteyen iktidar, haftasonu alt komisyondan çıkan metni dün hızla üst komisyonun gündemine aldırdı. İçişleri Komisyonu'nda MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz, "İçişleri Bakanı burada mecburen oturuyor. O da olan bitenden, gelecekten kaygılı" dedi.

Hereke halı kadar değeri yok
CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler de tasarının idari federalizmin yolunu açacağını savundu. Kapatılacak 559 belde belediyesinin içinde Mesudiye, Gümüşlük, Birgi gibi turistik nitelikli olanların da bulunduğuna işaret eden Güler, "Hereke halı, Çinliler tarafından kullanılıyor" dedi. BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise "Muhalefeti bu düzenlemeye karşı dikmek için illa 'Kürtler bundan fayda görecek' demek lazım. Bu nasıl diken batmasıdır, Kürdün bu ülkede Hereke halısı kadar kıymeti yok mudur?" diye konuştu.

Yiğitsen Başbakan'a söyle
İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in "Daha sakin konuşun" sözlerine karşı Önder, "Başbakan 'Öfke de bir hitabet belagat' demiyor mu? Sen o kadar kabadayıysan, yüreğin yetiyorsa, yiğitsen git Başbakan'a söyle" dedi. Önder, "Sizin anladığınız ve anlattığınız, Cumhuriyet'in özde ve sözde yurttaşlarıdır. Bölücülük ise vallahi billahi bu anlayışınız ülkeyi bölecektir. PKK'ya da gerek yoktur. Bunda ısrar ederseniz ülke ikiye değil, 40 bin parçaya bölünecektir" diye konuştu.

Çevir kazı yanmasın
Önder, "Atatürk'ün yurtta sulh, cihanda sulh" sözünün bir zorunluluktan doğduğunu söyledi. CHP'lilerin bu teze karşı kitap önermesi üzerine Önder, "Atatürk bu yüzyılın yetiştirdiği en büyük adamlardan biridir. Atatürk'ü sevmek, onu doğru yere oturtmaktır" dedi. Şahin "Çevir kazı yanmasın" deyince Önder "Ne çevireceğim, benim adım İdris Naim mi" karşılığını verdi.

Herkes sevmek zorunda mı
Bu sırada BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan'ın "Herkes sevmek zorunda da değil. Sever sever, sevmez sevmez" sözleriyle gerilim tırmandı. MHP milletvekilleri, "Atatürk'ün Meclis'inde Atatürk'e hakaret ediyor. Atatürk'ü sevmiyorsan çıkacak dışarı" dediler. MHP'li Nevzat Korkmaz, "Eliniz kanlı, diliniz kanlı, sen Atatürk'e laf söyleyecek adam mısın? Senin gram değerin kaç kuruştur?" diye bağırdı. Önder, "Atatürk bu milletin en yüce değeridir...' Sen böyle düşünüyorsun böyle düşün. Ben sana desem ki Marks insanlığın en büyük değeridir. İkisi de fanidir, ikisi de insandır" dedi.

MHP'den Bakan'a destek
Komisyon Başkanı Muammer Güler, bazı üyelerin ayağa kalkıp gerilimi tırmandırması üzerine görüşmeye ara verdi. Bu sırada Şahin'in yanına gelen MHP'liler "Bunu yaptıran AKP'nin fütursuz politikaları. Şu düştüğümüz zillete bakın. Sayın Bakan biz sizi destekliyoruz, sizin yanınızdayız, ama bu yasayı da değiştirin" dediler. Aranın ardından konuşmasını sürdüren Önder, "İncittiğim vekiller olduysa özür dilerim" dedi.

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2012.10.16 07:56 - Son Güncellenme: 2012.10.16 09:07 - HABER MERKEZİ
A