KOBİ'LER İŞ KAZASINDA ÖNDE
Türkiye'de istihdamın yarısından fazlasını KOBİ'lerin oluşturduğunu belirten Mavi Akademi İş Sağlığı ve Güvenliği Yetkilisi Güler Özkartal, iş kazalarının yüzde 80'ninden fazlasının KOBİ'lerde meydana geldiğinin altını çizdi.
2011.04.12 10:53 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
Ülkemizde üretim ve kalkınmayı arttırmak için devletin ve bankaların teşviki ile açılan KOBİ'lerin maddi kaygı nedeniyle iş sağlığı ve güvenliğine yeterince yatırım yapmadığını belirten Mavi Akademi İş Sağlığı ve Güvenliği Yetkilisi Güler Özkartal, Türkiye'deki iş kazalarının yüzde 80'inden fazlasının KOBİ'lerde meydana geldiğini hatırlattı. Geçtiğimiz günlerde AB Türkiye Delegasyonu Ekonomik Sosyal Kalkınma Bölümü Başkanı Javier Menendez Bonilla'nın açıkladığı iş kazaları raporuna dikkat çeken Güler Özkartal, şunları söyledi: "Sayın Bonilla'nın raporunda da belirttiği gibi Türkiye'deki iş kazaları sonucu yaralanmaların yüzde 82'sini ve ölümlü iş kazalarının yüzde 90'ı KOBİ'lerde meydana gelmektedir." Türkiye'de son dönemde KOBİ açan işverenlerin iş sağlığı ve güvenliği konusunda yapılacak yatırımları maliyet unsuru görerek önemsemediğini söyleyen Özkartal, "İş sağlığı ve güvenliği konusunda KOBİ'lerin yapacağı her yatırım aslında maliyet değil, işverene ve ülke ekonomisine ciddi bir katkıdır " dedi.
VİCDANİ MALİYETİN YARATTIĞI KAYIP BÜYÜK
İş kazası ve meslek hastalığı sonucu vicdani maliyetin maddi ve psikolojik anlamda işverene verdiği kaybın maddi kayıptan daha büyük olduğuna değinen Özkartal, "İş kazası ve meslek hastalığı sonucu oluşabilecek faciaya işveren sadece maddi kayıp olarak bakmamalıdır. Böylesi facialarda asıl önemli olan vicdani maliyettir. Belki maddi kayıpların bir şekilde faciadan sonra alacağınız tedbirler ile önüne geçebilirsiniz ama vicdani maliyetin yarattığı kaybın önüne geçmek sonradan alınan önlemler ile değil, iş kazası öncesi iş sağlığı ve güvenliği konusunda yapacağınız yatırımlar ile olacaktır" diye konuştu.
KAYIT DIŞI İŞ YERLERİ BÜYÜK SORUN
Kayıt dışı faaliyet gösteren birçok KOBİ'nin işçilerinin iş sağlığını ve güvenliğini önemsemeden iş yaptırdığına vurgu yapan Güler Özkartal, sözlerini şöyle tamamladı: "İş sağlığı ve güvenliği konusunda asıl sorun; kayıt dışı faaliyet gösteren KOBİ'lerdir. Denetimsiz olan bu yerlerde işveren, işçinin güvenliğini ve sağlığını önemsemeden iş yaptırarak üretimini gerçekleştirmektedir. Neyse ki Avrupa Birliği uyum sürecinde Sanayi ve Ticaret Bakanlığı iş kazaları sonucu oluşan maddi kaybın hem önüne geçmek hem de kayıt dışı faaliyetin denetimini sağlamak için bazı projeleri hayata geçiriyor. Umarım Bakanlık bu projeleri hızlı bir şekilde hayata geçirir ve iş kazası sonucu ülkemizde oluşan maddi kayıpta azalma olur."