Kız çocukları okusun diye...

Kız çocukları okusun diye...

ŞANLIURFA İl Milli Eğitim Müdürü Metin İlci, kız çocuklarının eğitime yönlendirilmesi konusunda seferberlik başlattıklarını söyledi.

2013.02.21 13:02 - Son Güncellenme: 2013.02.21 13:02 - Yaşam - HABER MERKEZİ
A
Kız çocukları okusun diye...

 İlci, özellikle kırsal kesimde eğitimden mahrum kalan kız çocuklarının okula gönderilmesi konusunda eğitim camiasının yoğun şekilde çalıştığını belirtti.

Avrupa Biriliği tarafından finanse edilen ve 18 ilde yürütülen 'Kız Çocuklarının Okullaşma Oranının Artırılması Projesi' Şanlıurfa'da düzenlenen bir toplantı ile tanıtıldı. Hilton Otel'de düzenlenen toplantıya, Şanlıurfa Vali Yardımcısı Erdoğan Kanyılmaz, Belediye Başkan Yardımcısı Fevzi Yücetepe, İl Müftüsü İhsan Açık, öğretmenler ile öğrenci velileri katıldı. Programda ilk olarak, tarlada pamuk toplayan ve küçük yaşta evlendirilen kız çocuklarının yaşadığı zorlukları anlatan 'Okumak Benim Hakkım' adlı skeç sahnelendi. Öğrenciler tarafından sahnelenen oyunda zaman zaman salonda bulunan kadınların gözyaşı döktüğü görüldü.

Toplantıda konuşan Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürü Metin İlci, projede amacın kız çocuklarının eğitim haklarından yararlanması olduğunu ifade etti. 18 ilde yürütülen projede önemli ilerlemeler sağlandığını anlatan İlci, kız çocuklarının okullaşması yönünde Şanlıurfa'da da eğitim camiası olarak seferberlik başlattıklarını ifade etti. İlci, özellikle kırsal kesimde ailelerin okul tercihini kız yerine erkek çocuklarından yana kullandığını belirterek şöyle konuştu:

"Kırsal bölgede anne ve babalar maalesef okuma konusunda tercihlerini erkeklerden yana kullanıyor. Anneye evde yardımcı olmak ve kardeşlerine bakmakta ikinci annelik görevi kız çocuklarına verilmektedir. Bu sebeple bu projenin önemini bilerek, özellikle kentimizde kız çocuklarının okullaşması için etkin bir şekilde öğretmenlerimizle birlikte seferber olmaktayız. Türkiye'de eğitim hizmetleri kadın ve erkeklerde dengeli olarak götürülmemiştir. Biz Milli Eğitim Müdürlüğü olarak bu projenin yürütülmesi için elimizden gelen bütün fedakarlığı yapmaya hazırız. Amacımız tüm kız çocuklarımızı tam eğitim haklarından yararlandırmaktır. Bu noktada öğretmen arkadaşlarımız da dersleri dışında kalan zamanlarda okula gönderilmediği belirlenen kızlarımızın ailelerini ikna edebilmek için yoğun şekilde çalışmaktadırlar ve bu mücadeleye devam edecekler."

Toplantıda söz alan kentteki kanaat önderleri de kız çocuklarının eğitiminin önemine değindi ve bazı kadınların halen okur yazar olmadığı için otobüse başka insanların yardımıyla bindiğini anlattı ve iyi eğitimin çocuk yaşta evlilik ve anneliğin de önüne geçeceğini vurguladı.

Diğer Yaşam Haberleri için tıklayın


2013.02.21 13:02 - Son Güncellenme: 2013.02.21 13:02 - HABER MERKEZİ
A