Kivinin faydaları nelerdir? Kivi alerjisi neden olur?

Kivinin faydaları nelerdir? Kivi alerjisi neden olur?

Kış aylarında tüketimi artan meyvelerden birisi olan kivi bu gıdayı tüketmek isteyenler tarafından araştırılıyor. Peki, kivinin faydaları nelerdir? Kivinin besin değeri, zararları nelerdir?

2022.02.18 13:39 - Son Güncellenme: 2022.02.18 13:39 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
Kivinin faydaları nelerdir? Kivi alerjisi neden olur?

Kivi, lezzetli ve besleyici bir meyvedir. Mükemmel bir C ve K vitamini kaynağıdır. Günde yalnızca 1 - 2 kivi, ihtiyaç duyulan C vitaminini karşılayabilir. İçermiş olduğu yüksek miktarda lif sayesinde sindirim sistemini destekler ve kabızlığı önler. İşte kivi hakkında tüm merak edilenler...

KİVİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Anavatanı Çin olan kivi meyvesi Avrupalı kaşifler tarafından Yeni Zelanda'ya getirilmiş ve bu şekilde de tüm dünyaya yayılmıştır. Türkiye'de daha çok Karadeniz Bölgesi'nde yetiştirilen kivi, vücut sağlığı bakımından önemli vitamin ve mineralleri bünyesinde barındıran, yeşil renkli, küçük ve lezzetli bir meyve olarak ifade edilebilir.

Hem ekşi hem de tatlı bir tat barındırmış olan tropikal meyve kivi, kış mevsimi içerisinde yetişmektedir. Kivi, yeni hasat edilmiş olduğunda ekşidir, ekşi tatlardan hoşlanmıyorsanız olgunlaşmış olanları tercih etmenizde fayda vardır.

Kivinin faydaları nelerdir sorusu bu noktada önemli bir edinir vücut sağlığı bakımından önemli vitamin ve mineraller vardır. Bünyesinde bulunan bileşenler her yaştan insan için yararlıdır. Özellikle de gelişim çağında olan çocukların bağışıklık sistemlerini güçlendirmek ve solunum hastalıklarına karşı korunmak adına düzenli olarak tüketilmesi gerekir.

Kivi meyvesi içermiş olduğu zengin lif değeri bakımından bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Düzenli bir şekilde tüketildiği takdirde antioksidan özelliği sağlıklı bir biçimde zayıflamaya yardımcı olur.

Kivinin faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

- Yüksek C Vitamini İçerir

- Astım Sorunlarının Azalmasını Sağlar

- Sindirim Sistemini Destekler

- Kalp Sağlığını Korur

- Cilt Sağlığı İçin Yararlıdır

- Saç Sağlığı İçin Yararlıdır

- Göz Hastalıklarının Oluşmasını Önler

- Vücudu İltihaplanmalara Karşı Korur

KİVİNİN BESİN DEĞERLERİ NELERDİR?

Kivinin insan sağlığına yararları arasında kivinin içermiş olduğu besin değerleri önem kazanmaktadır. kivinin besin değerleri şu şekildedir:

100 gram kivide bulunan;

- Kalori = 61 kcal

- Karbonhidrat = 15 g

- Lif = 3 g

- Protein = 1,1 g

- Yağ = 0,5 g

- Kolesterol = 0 mg

- C Vitamini = 92,7 mg

- A Vitamini = 87 IU

- Potasyum = 312 mg

- Kalsiyum = 34 mg

- Demir = 0,3 mg

KİVİ MEYVESİNİN ZARARLARI NELERDİR?

Gastrit, reflü ve ülser gibi hastalıklardan mustarip kişiler bu meyveyi tüketirken dikkatli olmalarında fayda vardır. Bünyesinde potasyum barındırmış olduğundan ötürü böbrek hastalarının tüketmesi komplikasyonlara sebep olabilir, yeterinden fazla tüketilmesinin öncesinde kesinlikle doktora danışılması gerekir.

KİVİ ALERJİSİ NEDEN OLUR?

Kivi meyvesi nadiren de olsa alerjik reaksiyonlara sebebiyet yaratabilir. Kivi alerjisi; kivi meyvesinin pek çok besinle çapraz reaksiyona girmesi, bağışıklık sisteminin meyveyi zararlı olacak bir biçimde algılayıp tepki vermesi gibi sebeplerden kaynaklanır.

KİVİ ALERJİSİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Ağız kısmında kaşıntı

- Nefes darlığı

- İshal

- Kusma

- Karın ağrısı

- Baş dönmesi

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2022.02.18 13:39 - Son Güncellenme: 2022.02.18 13:39 - HABER MERKEZİ
A