Kıta sahanlığı imzası atıldı

Kıta sahanlığı imzası atıldı

Rumların, İsrail ile Kıbrıs açıklarında doğalgaz aramasına Türkiye ve KKTC 'sondaj anlaşması' ile yanıt verdi. Eroğlu, "İhtiyaç duyarsak Güney'de de arama yaparız" diyerek Türklerin Rumlarla eşit hak sahibi olduğunu hatırlattı

2011.09.22 09:34 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Kıta sahanlığı imzası atıldı

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de petrol ve doğalgaz aramak için sondaj yapmasına olanak sağlayacak Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ile New York'ta imzalandı. Başbakan Erdoğan ve KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun New York'taki Türk Evi'nde imzaladığı anlaşma ile iki ülkenin kıta sahanlığı, 27 coğrafi koordinatın birleştirilmesiyle elde edilen bir çizgiyle belirlendi. Erdoğan, imza töreninde şunları söyledi:

Rum tahrikine protesto

"Her iki tarafın Ada'nın doğal kaynaklarından birlikte ve eşit bir şekilde faydalanması gerektiğini, iki tarafın da meşru hakları olduğunu söylemiştik. Sayısız kere sağduyu çağrısında bulunmuştuk. Rumların bu sorumsuz tahriklerini ve tek yanlı adımını protesto ediyoruz."

Kararlılık göstergesi

"Bu adım BM müzakerelerinde kritik ve belirleyici bir dönemde atılmış olup, Rum tarafının çözüme hazır olmadığını göstermektedir. Kararlılığımızın bir göstergesi olarak Türkiye ile KKTC arasında Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması imzaladık. Ayrıca anlaşmanın Kıbrıs Türkleri'nin Ada'nın kıta sahanlığının tümü üzerindeki meşru, eşit ve ayrılmaz haklarını haleldar etmeyeceği de hükme bağlanarak, Kıbrıs Türkleri'nin Ada'nın tüm kıta sahanlığına ilişkin haklarını mahfuz tuttuğu kayda geçirilmiştir."

Rum'a iş yapana Türkiye yasağı

"Rumlara iş yapan ve yapacak uluslararası petrol-doğalgaz şirketlerini de uyarmak istiyoruz. Bu şirketlerin Türkiye'deki enerji projelerine alınmaması konusunda da Enerji Bakanlığımız bir çalışma başlattı."

Eroğlu: Güney'de de ararız

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da ihtiyaç duyulması halinde Güney Kıbrıs sahasında da arama yapılması için adımlar atılabileceğini söyledi. NTV'ye konuşan Eroğlu, Kıbrıs'ın çevresindeki deniz altı zenginliklerinde Kıbrıs Türkü'nün de hakkı olduğunu hatırlattı. Eroğlu, "Böyle bir arama olduğu takdirde Güney Kıbrıs sahasında da arama yapılacak anlamına geliyor mu?" sorusuna şu yanıtı verdi: "Şimdi bizim hakkımız olduğuna göre ihtiyaç duyulduğunda böyle adımlar atılabilir. Biz onun için Rum tarafını uyardık."

Firkateynler Akdeniz yolunda

ÇANAKKALE Boğazı'nda dün sabah askeri gemi hareketliliği yaşandı. TCG Salih Reis Firkateyni, TCG Sokullu Mehmet Paşa okul gemisi ve TCG Öncü adlı gemiler Ege'ye açılmak için boğazı geçti. Gemiler, Rumların İsrail'le anlaşarak KKTC ve Türkiye'nin itirazlarına rağmen "Afrodit" kod adlı bölgede doğalgaz arama girişiminin ardından Ege'ye açıldı. Aksaz Üssü'nde ise Güneydeniz Saha Komutanlığı filosuna bağlı firkateyn ve hücum botlar, bölgedeki seyrüseferlerini artırdı. Gölcük'ten de 2 firkateyn bölgeye ulaşmak için Ege'ye geçti.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2011.09.22 09:34 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - HABER MERKEZİ
A