Kış aylarında 'viral salgın'a dikkat!

Kış aylarında 'viral salgın'a dikkat!

Kış geldi ve pek çok kişi vücudundaki belirtilere bakıp kendine şu teşhisi koyuyor: Grip oldum! Hayır, belki de sadece viral salgın ile savaşıyorsunuz. Ve bu sorundan kurtulmanın yolları çok zor değil.

2018.12.19 09:27 - Son Güncellenme: 2018.12.19 09:28 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
Kış aylarında 'viral salgın'a dikkat!

Virüs istilasından kurtulma reçetesi.Kuru öksürük, başboğaz vücut ağrısı, ateş, ishal, kusma, özellikle toplu alanlarda yaşamak zorunda olduğumuz çağımız koşullarında insanların yaşadığı sağlık problemlerinin başında geliyor. Hemen hemen herkes yılın belirli zamanlarında bu problemlerle boğuşurken, birçok kişi grip olduğunu sanıyor. Halbuki işin aslına gelecek olursak, yaşanılan hastalıkların ne olduğunu, bu rahatsızlıklar ile karşılaşmadan önce alacağımız önlemleri ve tedavi sürecini İstanbulÜniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Erk  anlattı.

ŞİKAYETLER AYNI OLABİLİR

İnsanlar her yerde temas halinde yaşıyor. Kullandığımız paralar elden ele geçiyor. Otobüste, yolda, parklarda hemen hemen tüm alanlarda iç içe yaşam sürüyoruz. Yanınızda hapşıran, öksüren insanlarla hemen hemen her gün karşılaşıyoruz. Bu tür rahatsızlıklarla karşılaştığımız zaman kendimizi grip olmuş zannediyoruz. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Erk, grip şikayetlerine benzer sıkıntılar yaşansa da, rahatsızlıkların grip olmayabileceğini söyledi. Boğaz ağrısı (farenjit), burun akıntısı ve sinüs dolguluğu (sinüzit), kuru öksürük (bronşit), ateş, ishal ve kusma türü rahatsızlıkların bir diğer nedenlerinin genellikle viral salgınlar olduğunu ifade eden Prof. Dr. Erk, "Bu etkenler arasında farklı virüs grupları vardır. Bu virüs türlerinin sayısı 200'den fazladır.

Şu anda bu gruplara bağlı salgın niteliğinde olmayan infeksiyon vakalarının toplumda var olduğu düşünülebilir. Bu etkenlerden bazıları özellikle sonbahar da etkili olmaktadır" diye konuştu.

ARAÇLAR VE İŞYERLERİ...

Çocukların okulda vakit geçirmesi, toplu olarak bulunulan toplu taşıma araçları, iş yerleri, klimaların açık olduğu kapalı alanların viral hastalıkların yayılmasını kolaylaştıran etmenler arasında olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Erk, "Daha çok ilkbaharda görülen alerjik hastalıklar bu mevsimde de ortaya çıkabilmektedir. Çeşitli viral ve alerjik hastalıklar ile hava kirliği gibi etmenler dönem dönem görülen infeksiyonların başlıca nedenleri arasında bulunuyor" dedi.

İLACI BELLİ: İSTİRAHAT

Hasta olanlara evde istirahat etmelerini öneren Prof. Dr. Osman Erk, rahatsızlık hissedildiği andan itibaren ilaç kullanımına başlanmaması gerektiğini söyledi. Erk, "Antibiyotiklerin, öksürük şuruplarının, antihistaminik ilaçların, ağrı kesici ve ateş düşürücülerin kullanılmaması uygundur. Ateş, bağışıklık sisteminin aktif olduğunu gösteren değerli bir bulgudur. Çok yükselmedikçe ve çocuklarda havale tehlikesi olmadıkça ateşin düşürülmesine gerek yoktur" dedi.

MİDE VE BAĞIRSAĞA DİKKAT!

Prof. Dr. Erk, "Üst solunum yolu enfeksiyonuna ait belirti ve bulgularla, mide bağırsak sistemine ait ishal, kusma, karın ağrısı gibi şikayetler bir arada olabilir. Mide bağırsak şikayetlerinin ön planda olması ağır bir viral hastalığı düşündürmelidir. Bu durumda mutlaka hekim yardımına başvurmanız gerekir" diye konuştu.

İŞTE KORUNMA YÖNTEMLERİ

- Yemekten önce ve sonra eller sabun ve bol su ile iyice yıkanmalı.

- Kişisel temizliğe ve hijyene özen gösterilmeli.

- Hastalık sırasında topluma karışmamalı ve insanlarla doğrudan temastan kaçınılmalı.

- Toplu alanlarda öksürüp, aksırırken ağız bir mendille kapatılmalı.

- Sokaklara ve yerlere tükürmemeli. Tükürmek için mendil kullanılmalı.

- Güvenli olmayan suları içmemeli ve kullanmamalı.

- Temizliğinde şüphe edilen içme suları kaynatılmalı veya klorlanmalı.

- Meyve ve sebzeleri yemeden önce bol su ile yıkamalı.

- Tuvaletten önce ve sonra eller sabun ve bol su ile iyice yıkanmalı.

- Gıdaları taze tüketmeli ve buzdolabında saklamalı.

- Son tüketim tarihi geçmiş ve açıkta satılan ürünlerden uzak durulmalı.

- Açıkta satılan sütler yerine, pastörize edilmiş ya da UHT sütler tüketilmeli.

- Hayvansal gıdaları soğuk hava odalarında saklayıp iyice pişirerek yemeli.

- Hastalıklara karşı aşı yaptırılmalı. (Yeni Asır)

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2018.12.19 09:27 - Son Güncellenme: 2018.12.19 09:28 - HABER MERKEZİ
A