Kimya mühendisleri deney anındaki patlamayı değerlendirdi

Kimya mühendisleri deney anındaki patlamayı değerlendirdi

ULUDAĞ Üniversitesi (UÜ)Ziraat Fakültesi'nde yüksek lisans öğrencisi 25 yaşındaki Hande Özyürek'in, yağ analizi yaptığı sırada elindeki hekzan gazı bulunan tüpün düşerek parlaması sonucu yanması ile ilgili TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Ali Uluşahin'den açıklama geldi. Uluşahin, kimyasallarla çalışmayı iyi bilmek gerektiğini anlatırken, "Üniversitemizde böyle bir olayın yaşanması düşündürücü. Bizler için manidar" dedi.

2013.04.17 15:00 - Son Güncellenme: 2013.04.17 15:08 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Kimya mühendisleri deney anındaki patlamayı değerlendirdi

UÜ Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Laboratuarı'nda yüksek lisans öğrencisi Hande Özyürek'in yağ analizi yaptığı sırada elindeki tüpü düşürüp, açığa çıkan hekzan gazının parlaması sonucu alevler arasında kalması ve vücudunun yüzde 40'ında oluşan yanıklar sebebiyle yoğun bakımda tedavi görmesi, TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şubesi'ni harekete geçirdi. Bursa Akademik Odalar Birliği'nde basın toplantısı düzenleyen TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Ali Uluşahin, hekzan gazının kolay alevlenebilen, laboratuarlarda yağ çözücü olarak kullanıla bir gaz olduğunu, özellikle yağlı tohumlardan yağ çıkarmak için kullanıldığını anlattı.


Heptan veya oktanın yağı daha iyi çözmesine ve sağlık açısından daha güvenli olmasına karşın hekzan gazının kolay bulunur olması ve daha ucuz olması sebebiyle tercih edildiğine dikkat çeken Uluşahin, "Kimyasallarla çalışmayı iyi bilmek gerekir. En temel bilgi her kimyasala ait bulundurulması ve ticari olarak satışında verilmesi zorunlu olan malzeme güvenlik bilgi formlarını bilmek. Üniversitemizde böyle bir olayın yaşanması düşündürücü. Bizler için manidar" diye konuştu.

Kimyasallarla mutlaka çalışmak gerekiyorsa kaza meydana geldikten sonra değil, öncesinde risklerin tespit edilmesi gerektiğinin altını çizen Uluşahin şunları söyledi:

"Gerekli tedbir alınmak zorunda. Benzer kazaların olmaması için üniversiteyi ve tüm yetkilileri, çalışmalarını bu hassasiyetle sürdürmeye davet ediyoruz. Bizler bu tip buharlaşabilen malzemelerle çalışırken 'çeker ocak' adı verilen malzemenin içinde çalışırız. Önü camekandır. İnip, kalkabilen bir aparattır. İçerisinde fanlarla, buharı çekebilen bir mekanizma mevcuttur. İçine sadece eller girer ve çalışmanızı sürdürürsünüz. Uludağ Üniversitesi'nde ne oldu, ne bitti veya bu çeker ocak çalışıyor muydu yoksa yangından sonra mı çalışamaz hale geldi bilmiyorum ama eğer bu 'çeker ocak' çalışır olsaydı, bir deney tüpünün kırılmasıyla bu ölçekte bir kişinin yaralanmasına sebep olacak bir kaza yaşanmazdı. TMMOB olarak biz, o laboratuarı incelemek istediğimizi, Uludağ Üniversitesi'ne bildireceğiz. Olumlu yada olumsuz yanıt gelirse de bunu kamuoyu ile paylaşacağız."

 

 

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2013.04.17 15:00 - Son Güncellenme: 2013.04.17 15:08 - HABER MERKEZİ
A