Kimler grip aşısı vurulabilir? (ÖZEL HABER)

Kimler grip aşısı vurulabilir? (ÖZEL HABER)

Mevsimsel geçişle birlikte grip hastalarının sayısı da artmaya başlıyor. Pandemiyle mücadelede koronavirüs aşısının yanı sıra grip aşısının da yaptırılması gerektiğini söyleyen Bursa Eczacılar Odası Başkanı Okan Şahin, ''Grip aşısını, 65 yaş üzeri ve özellikle kronik rahatsızlığı olan tüm vatandaşlarımızın olmasını öneriyoruz. Gebelerin grip aşısı yaptırmasında herhangi bir sakınca yoktur. Şu an 65 yaş ve üzeri huzur evlerinde kalanlar, belirli kronik rahatsızlığı olan ve immunsüpresif tedavi gören vatandaşlarımız doktoruna reçetesini yazdırıp, eczaneden aşısını ücretsiz olarak temin edebilirler'' dedi. Grip aşının güncel fiyatı 117 lira olarak belirlendi...

2021.09.16 08:36 - Son Güncellenme: 2021.09.16 09:10 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Kimler grip aşısı vurulabilir? (ÖZEL HABER)
05:35 Kimler grip aşısı vurulabilir? (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Kimler grip aşısı vurulabilir? (ÖZEL HABER)

SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN

Koronavirüs aşısı olan kişiler, grip aşısı da yaptırabiliyor.

Grip aşısının yan etkilerininse olmadığı biliniyor.

''GRİP AŞININ GÜNCEL FİYATI 117 LİRA OLARAK BELİRLENDİ''

Bursa Eczacılar Odası Başkanı Okan Şahin, "Grip aşısını, 65 yaş üzeri ve özellikle kronik rahatsızlığı olan tüm vatandaşlarımızın olmasını öneriyoruz. Hele ki koronavirüs döneminde aşı daha ön plana çıkıyor. Hastanelerde ciddi yoğunluklar var. Bir de grip vakalarının oluşturacağı yoğunluk, işi daha kötüye götürebilir. Belki de yok yere koronavirüs olmamış kişiler, hastanedeki bu yoğunluktan dolayı virüs kapma ihtimali olabilir. Bu yüzden vatandaşlarımızın grip aşını mutlaka yaptırması gerekiyor. Şu an 65 yaş ve üzeri huzur evlerinde kalanlar, belirli kronik rahatsızlığı olan ve immunsüpresif tedavi gören vatandaşlarımız doktoruna reçetesini yazdırıp, eczaneden aşısını ücretsiz olarak temin edebilirler. Belirttiğimiz gruptaki kişilerin aşı ücreti Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmaktadır. Geçtiğimiz yıl bir kesim grubuna grip aşısı hiç verilmemişti. Bu yıl ise ücret karşılığında aşılarını almaları mümkün. Grip aşının güncel fiyatı 117 lira olarak belirlendi'' dedi.

''ÇİN AŞISI OLAN KİŞİ, GRİP AŞISI OLMAK İÇİN EN AZ 2 GÜN BEKLEMELİDİR''

Türkiye'de yapılan koronavirüs aşılarından bahseden Şahin, "Grip aşısı, Çin aşısıyla daha çok benzerlik göstermektedir. Vatandaşlarımızdan koronavirüs aşısı olanlar grip aşısı olup olmayacakları konusunda net bir bilgiye sahi değil. Eğer kişi Biontech aşısı olduysa, grip aşısı olmak için gün beklemesine gerek yok. Çin aşısı olan kişiyse grip aşısı olmak için en az 2 gün beklemelidir. Benzer grupta oldukları için bu hususa dikkat edilmesinde fayda var. Grip aşısı yıllardan beri uygulanmaktadır. Aşının belirli bir yan etkisi bu zamana kadar hiç görülmemiştir. En fazla kişide hafif gripmiş gibi vücutta yorgunluk yaratabilir. Gebelerin grip aşısı yaptırmasında herhangi bir sakınca yoktur. Özellikle ikinci ve üçüncü trimesterdeki gebelere grip aşısını öneriyoruz'' şeklinde konuştu.

''HİÇBİR AŞININ YÜZDE 100 KORUYUCULUĞU YOKTUR''

Vatandaşların hem grip, hem de koronavirüs aşılarını yaptırmalarının oldukça önemli olduğunu vurgulayan Şahin, ''Eğer aşılanma oranlarımız yükselmezse, bu kış ayı biraz zor geçecektir. Geçtiğimiz yıl maske ve mesafe konularında toplum olarak daha dikkatliydik. Son dönemdeki yaklaşımlarsa bize dikkat edilmediğini gösteriyor. Hasta sayılarında artış var. Daha kış mevsimi tam anlamıyla gelmedi. Kötü durumlarla karşılaşmamak adına tüm vatandaşlarımızın aşı olmasını öneriyoruz. Aşı olan ve olmayan kişiler arasındaki farkları da görmeye başladık. Aşı olanlarda hasta oluyor diye bir algı var, ama koronavirüs aşısı tamamen sizi korumaz. Hiçbir aşının yüzde 100 koruyuculuğu yoktur. Olası durumda hastaneye yatmadan, rahat bir şekilde süreci geçirmenizi sağlayan şey aşılardır. Hem hastanelerimiz de yoğunluğun oluşması önlemek, hem de vatandaşlarımızın hayati riskini sıfıra indirmek için aşı olmak çok önemli" dedi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.09.16 08:36 - Son Güncellenme: 2021.09.16 09:10 - HABER MERKEZİ
A