Kıdem tazminatında geriye dönüş olamaz

Kıdem tazminatında geriye dönüş olamaz

Hak-İş Başkanlar Kurulu sonuç bildirisinde, kıdem tazminatına ilişkin, mevcut kazanılmış haklarda geriye gidişe neden olacak herhangi bir düzenlenmenin asla kabul edilemeyeceği bildirildi.

2013.10.08 13:22 - Son Güncellenme: 2013.10.08 13:23 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
A
Kıdem tazminatında geriye dönüş olamaz

 

Hak-İş Başkanlar Kurulu sonuç bildirisinde, kıdem tazminatında mevcut kazanılmış hakların geriye gidişinin söz konusu olamayacağı belirtilerek, Hak-İş'in, mevcut kazanılmış haklarda geriye gidişe neden olacak herhangi bir düzenlemeyi asla kabul edemeyeceği ve bunu tartışma konusu dahi yapmayacağı bildirdi.

Konfederasyondan yapılan açıklamada, dün toplanan Başkanlar Kurulunun aldığı kararlar açıklandı.

Başkanlar Kurulunun 6 maddelik sonuç bildirisinde, Hak-İş Konfederasyonu Başkanlar Kurulu'nun, çalışanların insan onuruna yaraşır saygın iş ve yaşam şartlarına kavuşması için başta sendikalar olmak üzere bütün sivil toplum örgütlerini, siyasetçileri, tüm kamuoyunu insan onuruna yakışır çalışma koşullarının oluşması için birlik olmaya davet edildiği belirtildi.

Sonuç bildirisinde, kıdem tazminatı konusunda, yeni işe girecekler de dahil istisnasız her çalışan için güvence altına alınacak, haksızlıkların, adaletsizliklerin yaşanmayacağı, kazanılmış haklardan geriye gidiş olmayacak şekilde yeni bir sitemin geliştirilmesinin talep edildiği bildirildi.

Bildiride, kıdem tazminatı konusunda alınan karar şöyle sıralandı:

"Hak-İş, kıdem tazminatı konusunda mevcut ve yeni işe girecek çalışanlar dahil olmak üzere kazanılmış haklardan geriye gidiş olmayacak şekilde özellikle özel sektörde yaşanan ve çalışanların mağduriyetine neden olan kıdem tazminatı sorununun çalışanlar lehine çözüme kavuşturulması için konuşmaktan, çözüm önerilerini tartışmaktan yanadır. Hak-İş Konfederasyonu olarak, kıdem tazminatı konusundaki tavrımız açık ve nettir. Konfederasyonumuz kıdem tazminatı konusunda 30 günü esas alan bir fon oluşturulması yönündeki görüşlerini geçmişten bugüne savunmaktadır. Tartışmaların 2002 yılındaki Bilim Kurulunca hazırlanan Kanun Taslağı üzerinden gerçekleştirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Kıdem tazminatında mevcut kazanılmış hakların geriye gidişi söz konusu olamaz. Hak-İş, mevcut kazanılmış haklarda geriye gidişe neden olacak herhangi bir düzenlemeyi asla kabul edemez, bunu tartışma konusu dahi yapmaz."

-"Kölelik sistemiyle eş değer"

Alt işverenlik/taşeron çalışma konusunun çalışma hayatının en temel sorunu haline geldiği vurgulanan sonuç bildirisinde, "Hak-İş Konfederasyonu olarak kölelik sistemiyle eş değer bir hale gelen ve kabul edilemez bulduğumuz alt işverenlik uygulamasını teşvik eden politikaların terk edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu çerçevede çalışma şartlarında hukukun delindiği, düşük ücretli ve sendikasız bir yapı oluşturma niyeti ile istismar edilen alt işverenlik uygulamasına ilişkin mevcut durumun ıslah edilmesine yönelik çalışmalar ülkemizin de kabul ettiği 94 sayılı ILO Sözleşmesi ve yargı kararları doğrultusunda acilen başlatılmalıdır" ifadelerine yer verildi.

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2013.10.08 13:22 - Son Güncellenme: 2013.10.08 13:23 - HABER MERKEZİ
A