KESK'ten 'Kamuda Tasarruf' paketine tepki! 

KESK'ten 'Kamuda Tasarruf' paketine tepki! 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) "Kamuda Tasarruf" paketine ilişkin basın açıklaması düzenledi. KESK adına konuşan Tarım Orkam Sen Bursa Şube Başkanı Tarık Efe, "Kamu hizmetlerine yapılan harcamalar, yatırımlar zaten yıldan yıla alabildiğine kısıtlanmış durumdadır" ifadesinde bulundu.

2024.05.24 12:42 - Son Güncellenme: 2024.05.24 13:48 - Bursa Bölge - MAHMUT VURAL
A
KESK'ten 'Kamuda Tasarruf' paketine tepki! 

MAHMUT VURAL - CEREN SÜMBÜL / BURSADA BUGÜN 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek geçtiğimiz haftalar Kamuda Tasarruf paketini açıkladı. Açıklanan karara göre en az 3 yıl kamudaki araç alımları durdurulurken ücretlere üst sınır getirildi. Bu kapsamda KESK Bursa Şubeler Platformu "Kamuda Tasarruf" paketine ilişki basın açıklamasını Üçevler Vergi Dairesi önünde gerçekleştirildi.

KESK adına basın açıklamasını yapan Tarım Orkam Sen Bursa Şube Başkanı Tarık Efe'nin konuşmasından satır başları şöyle;

Bu ülkenin emekçileri, üretenleri, bütçenin temel gelir kalemi olan dolaylı ve dolaysız vergileri en çok ödeyenleri olarak yeni bir saldırı paketi ile karşı karşıyayız. Açlık ve yoksulluk sınırları içerisinde yaşamamız yetmiyormuş gibi şimdi yeni bir saldırı dalgası ile cendere altına alınmak isteniyoruz.

Bu paketin IMF'in hazırladığı kemer sıkma paketlerinin kötü bir kopyası olması dışında yeni hiçbir tarafının olmadığını çok iyi biliyoruz. Kamusal hizmetlerin şirketlere devredilerek kamunun tasfiyesinin amaçlandığı neo liberal politikaların devamı niteliğindedir. Bu tasarruf değil daha fazla yoksulluk, daha fazla işsizlik, daha fazla güvencesizlik, daha fazla angarya çalışma paketidir. Emeğe ve emekçilere saldırı, sermayeye yeni kaynak paketidir. 

"PAKET İLE KAMU YATIRIMLARI DAHA DA AZALTILIYOR" 

Saldırı dalgasının daha büyük olduğu ve saldırının yeni paketlerle devam edeceğini ulusal ve uluslararası sermayenin sözcülerinden Hazine ve Maliye Bakanı Bakanının açıklamalarından anlıyoruz. Nitekim tasarruf paketinin açıklanmasının üzerinden bir hafta geçmeden bu kez de kamuda güvencesiz istihdamı yaygınlaştırmaya yönelik, "Devlet Memurlarının Esnek Çalışma Esasları Hakkında Yönetmelik Taslağı" çalışmalarına hız verildiğini öğrenmiş bulunuyoruz. Paket ile kamu yatırımları daha da azaltılıyor. Oysa mevcut durumda kamu hizmetleri alanı ve kamu yatırımları özelleştirme politikalarıyla piyasaya açılması nedeniyle zaten alabildiğine sınırlanmış durumdadır.

"YATIRIMLAR ZATEN YILDAN YILA ALABİLDİĞİNE KISITLANMIŞ DURUMDADIR" 

2006 bütçesinde bütçe giderlerinden genel kamu hizmetlerine ayrılan pay %39,5 iken bu oran her yıl düşürülerek 6 Şubat depremi gibi büyük bir yıkıma rağmen 2024 bütçesinde kamu hizmetlerine ayrılan pay %29'a kadar inmiştir.

2016 yılı bütçesinden eğitim hizmetlerine ayrılan pay %17,8 iken 2023 bütçesinde %11,2 ile dip seviyeyi görmüştür.  

Bütçe verilerinden de anlaşılacağı üzere kamu hizmetlerine yapılan harcamalar, yatırımlar zaten yıldan yıla alabildiğine kısıtlanmış durumdadır. 

"SALDIRI PAKETİNE MÜCADELEYİ YÜKSELTEREK KARŞI KOYACAĞIZ" 

Mücadele programımız kapsamında yapacağımız eylem ve etkinliklerimizi "Yoksulluk, işsizlik, güvencesizlik paketine hayır emekçiler tasarruf paketi altında yürütülen saldırı politikalarına sessiz kalmayacak" şiarı ile gerçekleştireceğiz. Saldırı paketine mücadeleyi yükselterek karşı koyacağız. Bu vesileyle bir kez daha belirtiyoruz. Kamudan tasarruf değil saray harcamalarından tasarruf edilsin. Vergide adalet sağlansın, az kazanandan az çok kazanandan çok vergi alınsın. Yandaşlara, "Beşli Çetelere" hazineden yapılan döviz garantili projelere, Kur korumalı mevduat soygununa son verilsin. Bir dakikalık masrafı 2 emekli maaşına, bir aylık gideri iki büyükşehir belediyesi giderine denk olan Saray ve bağlı harcamaları kısılsın. Kamu idarecilerinin kimi zaman özel gezileri için dahi kullandığı lüks uçak ve makam harcamalarına son verilsin. Personel eksikliği giderilsin, personel alımında liyakati ortadan kaldıran, torpilin kapısını sonuna kadar açan mülakata ve siyasal kadrolaşmaya son verilsin. Angarya çalışma yasaklansın, esnek ve uzaktan çalışma yönetmeliği hazırlıkları sonlandırılsın. Gerçek ve özgür toplu sözleşme koşulları sağlansın. Emeklilere insanca yaşayacakları maaş verilsin.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2024.05.24 12:42 - Son Güncellenme: 2024.05.24 13:48 - MAHMUT VURAL
A