KEŞİŞ TEPE'YE BÜYÜK TIRMANIŞ

KEŞİŞ TEPE'YE BÜYÜK TIRMANIŞ

Bursa turizminde yeni bir fark daha ortaya çıkıyor. Bu yıl ilk defa gerçekleştirilen Uludağ Tırmanış Şenliği'ne 5 farklı şehirden 16 dağcı katıldı.

2011.04.17 18:08 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Spor - HABER MERKEZİ
A
KEŞİŞ TEPE'YE BÜYÜK TIRMANIŞ

Uludağ'ın ikinci yüksek noktası Keşiş Tepe'ye kuzey yamaçlarındaki 14 farklı sarp noktadan buz üzerinde tırmanan dağcılar müthiş bir keyif yaşadılar. Hafta sonu her dağcı 3-4 farklı rotadan tırmanış yaparak Uludağ'ın bilinmeyen yüzünü keşfettiler. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Kocaeli'nden teknik tırmanış yapan dağcılar, Keşiş Tepe'ye ulaşan 14 farklı noktayı kullanarak tepeye tırmandılar. 2 bin 500 metre yüksekliğinde zemini 1 metre karla kaplı tepeye en zor rotalardan krampon, teknik kazma ve buz çekici ile tırmanan dağcılar, Uludağ'ın alpinistler için keyifli bir mekan olduğunu da ortaya koydular. Daha önceki yıllarda çok kullanılmayan kuzey yamaçındaki 350 metre yükseklik ve 80 derece gibi çok zor bir eğime sahip bir rotada ilk defa bu yıl çıkıldı. Her rotanın farklı güzellikleri yaşandı. Aşağısı uçurum olduğu için adranilin salgısının hat safhaya çıktığı tırmanışlarda bazı bayan dağcılar zorlu noktalarda partnerlerinden moral ve teknik desteği aldı.
Organizasyonu gerçekleştiren Duvar Dağcılık Grubu Başkanı Serkan Ertem, "Hedefimiz Uludağ'ın sadece kayak ve treking değil, alpanist tarzda teknik tırmanışlar içinde çok uygun bir dağ olduğunu kamuoyuna göstermeyi hedefledik. Keşiş Tepe teknik tırmanış rotalarının avantajları bulunuyor. İstanbul, Bursa, Ankara ve İzmir'den yola çıkan dağcılar evinden ayrıldıktan 3-4 saat sonra Uludağ'da kramponunu takıp kazmasını alarak rotalarda tırmanışa başlayabiliyor. Türkiye'de bundan daha hızlı ulaşılan ve bu kadar çok, her seviyedeki dağcıya hitap eden teknik tırmanış rotası yok. Uludağ bu anlamda bir kez daha önem kazanıyor. Yerel yöneticilerimizin bu konuda, dağcıların Keşiş Tepe ve eski Volfram Madeninde sığınak anlamında iki donanımlı bina hazırlamalarını bekliyoruz. Bursa Valiliği iki bina yapmakta zorlanacak ise,
zirveye yakın kavşak noktalarına 3-4 tane içerisinde temel ihtiyaç malzemeleri konulan konteynerlar bırakılabilir. Bunun Alp'lerde birçok örneği var. Turizm çeşitlendirmesi bakımından alpinist tırmanışcılar ve yaz kış zirve yapan dağcılar için Uludağ'da basit düzenlemeler sağlanabilir" dedi.

 

Diğer Spor Haberleri için tıklayın


2011.04.17 18:08 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - HABER MERKEZİ
A