Kenya'da insanlık dramı

Kenya'da insanlık dramı

Abdullah Coşkun'un objektifinden Kenya'da insanlık dramı.

2011.08.15 16:32 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Kenya'da insanlık dramı

 

KENYA'DA İNSANLIK DRAMI/FOTO GALERİ

90 bin kapasiteli Dadaab mülteci kampında 500 bini aşkın insan açlıkla mücadele ediyor. 1991 yılındaki iç savaş sonrası kurulan kamp 90 bin kapasitesiyle Afrika kıtasında yaşanan kuraklık nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalanlara kucak açıyordu. 2011 yılının Mayıs ayından itibaren başlayan kuraklık kamptaki kişi sayısının 500 bini aşmasına sebep oldu. BM, kapasitesinin 5 katını aşan kamptaki mültecilere yardım ulaştırmakta zorlanıyor. Uluslararası yardım kuruluşları gıda takviyeleriyle mültecilere yardımcı olmaya çalışırken kamptakilerin 4'te 3'ünün hala açlıkla boğuştuğu görülüyor. Kapasite sorunu nedeniyle kampa alınmayarak dışarıda uzun kuyruklar oluşturan Somalililerin tel örgülerin arasında yardım feryatları duyuluyor.

Kamptaki uluslararası yardım kuruluşlarından İHH İnsani Yardım Vakfı'nın Genel Başkan Yardımcısı Murat Kavaktan, İHA'ya yaptığı açıklamada, "26 gündür Kenya'nın Dadaab mülteci kampında insani yardım çalışmalarını İHH İnsani Yardım Vakfı olarak sürdürüyoruz. Bugüne kadar burada gıda yardımları gerçekleştirdik. Şu an günde 2 bin aileye gıda dağıtımı yapıyoruz. Bu gıdalar buradaki bir ailenin yaklaşık 15 günlük ihtiyacını karşılayacak kadar malzemeden oluşuyor. 20 kg gıda malzemesinden oluşuyor. Bunun dışında Türkiye'den getirmiş olduğumuz doktorlarımız var. Sağlıkla ilgili muayene ve ilaç desteğinde bulunuyorlar. Buradaki durum gerçekten içler acısı.

İnsanlar yüzlerce yol yürüyerek gıda bulma ümidiyle buralara gelmişler ve derme-çatma çalı çırpıdan yapmış oldukları küçücük yerlerde kalmaya çalışıyorlar. Bir aile ortalama 5 kişiden oluşuyor. Çoluk-çocuk 5 kişi 2-3 metrekarelik alan içerisine sıkışıyorlar. Yerde yatacak hiçbir şeyleri yok. Sadece bir kap tencereleri ve çalı çırpıdan oluşturdukları ateşle insanların verdikleri gıdalardan yemek yapmaya çalışıyorlar. Ramazan ayındayız, burada yaşayan insanlar Müslüman insanlar ve iftarlarını yapmak durumundalar. Ne bulurlarsa onunla karınlarını doyurmaya çalışıyorlar. İnşallah İnsani Yardım Vakfı olarak biz bölgede Ramazan boyunca ve sonrasında çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Türk halkının bize vermiş olduğu bağışları, yardımları ulaştırmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2011.08.15 16:32 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - HABER MERKEZİ
A