Kendini koruma altına alıyor

Kendini koruma altına alıyor

Konser sonrası işitme kaybının, gerçekte kulağın kendisini korumaya aldığının işareti olduğu belirtildi. Uzmanlara göre gürültü boyunca kulak salyangozu bir hormon salgılayarak ses duyarlılığını düşürür.

2013.04.17 17:02 - Son Güncellenme: 2013.04.17 17:02 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
Kendini koruma altına alıyor

Avustralyalı bilim insanlarına göre gürültülü bir konser sonrasında işitme kaybı bir hasarın işareti değildir. Onlara göre böyle bir durumda kulak kendi kendini koruyor.

New South Wales Üniversitesi'nden uzmanlar gürültüye maruz kalan insanlardaki kısa süreli işitme kaybının, vücudun bununla başa çıkmak için kullandığı bir yol olduğunu belirtiyor. ancak uzmanlar yine de uyarı yapmayı ihmal etmiyor. Onlar savunma mekanizmasının, sürekli yüksek frekanslı seslerin saldırılarına karşı kulaklara yardımcı olamayacağını söylüyor. Bunlar arasında kulaklıkla yüksek sesle müzik dinlemek de var.

Prof. Gary Housley "'Geri getirilebilir işitme kaybı' iç kulakta bir işitme bölümü olan kulak salyangozunun bir adaptasyon mekanizması. Bu mekanizma kulağı gürültüden koruyor" dedi. Prof. Housley neden bir rock konserinden saatler veya günler sonra işitme kaybı yaşandığını anlattığını belirtti.

Prof. Housley adaptasyon mekanizmasının tetikte olduğunu söyledi.

Uzmanlara göre ses düzeyinin yükselmesiyle salyangoz, ATP adında bir hormon salgılıyor, bu hormon bir alıcıyı bağlanıyor ve duyma hassasiyetinin düşmesine neden oluyor.

Laboratuvar ortamında alıcısız fare, sürekli gürültüye maruz kaldığında işitme kaybı yaşanmıyor ama çok fazla savunmasız durumda sürekli gürültü ile uyarıldıklarında işitme kaybı çok yüksek düzeyde oluyor.

Prof. Housley'in ekibinin şimdi amacı bu yolun gürültülü bir çevrede nasıl en iyi kormayı sağladığını öğrenmek. (GAZETEPORT/YAŞAM)

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2013.04.17 17:02 - Son Güncellenme: 2013.04.17 17:02 - HABER MERKEZİ
A