KAYHAN ÇARŞISI CAZİBE MERKEZİ OLUYOR

KAYHAN ÇARŞISI CAZİBE MERKEZİ OLUYOR

Osmanlı Devleti'nin ilk başkenti Bursa'da, 600 yıllık geçmişe sahip tarihi Kayhan Çarşısı yeni yatırımlarla cazibe merkezi olma yolunda. Eskişehir Hanı ve Kayhan Hamamı'nın restorasyonunun tamamlanmasıyla nefes olacak olan çarşı, eski Tekel binasının yıkılmasıyla da meydana kavuşacak.

2011.02.26 13:53 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
A
KAYHAN ÇARŞISI CAZİBE MERKEZİ OLUYOR

'Cantık' ve pidenin anavatanının Kayhan Çarşısı olduğunu belirten Kayhan Camii ve Çarşısı Derneği Başkanı Rıdvan Çiçek, çarşıda yeme-içme sektörü öncelikli olmak üzere gıda, sanat ve Sıçaklığın da yapıldığını söyledi. Cantık ve pidenin Osmanlı döneminde ilk kez Kayhan Çarşısı'nda yapılıp, tüm ülkeye yayıldığını kaydeden Çiçek, İskender Kebap'ın da Kayhan'da doğduğunu vurguladı. Kayhan Usulü Pideli Köfte'nin de ilk kez tarihi çarşıda üretildiğini anlatan Dernek Başkanı Rıdvan Çiçek, tarihi çarşının Osmanlı ordusuna kılıç imal ederek yüzyıllarca hizmet ettiğini dile getirdi. Şehirdeki yüzlerce sanayicinin Kayhan'daki atölyelerden yetiştiğine dikkat çeken Çiçek, restorasyonu devam eden Kayhan Hamamı ve Eskişehir Hanı'nın kültür merkeze hizmete açılmasıyla birlikte çarşının nefes alacağını vurguladı.
Yapılan yatırımlara rağmen çarşının iki önemli eksiğinin bulunduğunu belirten Rıdvan Çiçek, "Üst örtü ve uzun çarşıyla bağlantımın olmaması bizleri üzüyor. Kayhan Çarşısı yenilenen tarihi yüzüyle geleneksel esnafıyla ilk Osmanlı mimari yapısıyla görülmeye değer bir bölgedir. Uzun çarşıya gelen insanlar alt geçitten geçip buraya gelmek istemiyor, zor geliyor. Çarşıyı sonuna kadar gezen vatandaşlar alt geçitten geri dönüyor, oraya bir batçık şart. Yürüyüş aksı kesilmeden çarşının devam etmesi gerekiyor." diye konuştu.
Tarihi çarşıda bir işyerine asılan elektronik levhalar kısa sürede tüm çarşıya yayıldı. Maliyeti bin lirayı bulan tabelalar akşam saatlerinde sökülerek içeriye alınıyor. Çarşı esnafı, hırsızlıklara karşı böyle bir tedbir aldıklarını söylüyor. Bursa'nın ticari yaşantısı, tarihi konut dokusu ve sahip olduğu özellikleriyle geçmişten günümüze gelebilen en önemli alanlarından Kayhan Caddesi, Kayhan Çarşısı Cephe Yenileme ve Çevre Düzenleme Projesi ile baştan ayağa yenilenmişti. Proje kapsamında cadde başından sonuna kadar hem altyapı elemanları hem de üstyapı unsurları ile tamamen yenilendi. Cadde üzerindeki kent mobilyalarının cephede yer alacak aydınlatma, güneş kontrol elemanları ile uyum içinde olması sağlandı. Proje kapsamında caddenin tüm elektrik, telefon, su ve aydınlatma bağlantıları yeraltına alındı. Cadde üzerinde yer alan aydınlatma lambası, oturma grupları, telefon kabinleri, çöp kutuları, çiçeklikler ve tabelalar gibi dışa dönük tüm unsurlar da 'Kent Mobilyası' olarak dizayn edildi.

Kayhan Çarşısı'nın Bursa'nın kalbi konumunda olduğunu ifade eden Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de değişime esnafın da ayak uydurması gerektiğini kaydetti. Başkan Altepe, "Özellikle ikinci el eşya satan işlerleri, bütün eşyaları kapının önüne dolduruyor. Dükkanın içinden çok eşya dışarıda duruyor. Zaten sokaklar dar olduğu için vatandaşlar yürümekte zorluk çekiyor. Esnaf kaliteyi ürün satışına yönelmeli." diye konuştu.

 

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2011.02.26 13:53 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - HABER MERKEZİ
A