Karaciğer yağlanmasına dikkat! (ÖZEL HABER)

Karaciğer yağlanmasına dikkat! (ÖZEL HABER)

Hem kadınlarda hem erkeklerde aşağı yukarı aynı sıklıkta görülen karaciğer yağlanması, karaciğer hücrelerinin olması gerekenden daha fazla yağ biriktirmesiyle oluşan bir hastalık. Özel Esentepe Hastanesi Dahiliye bölümü doktorlarından Uzm. Dr. Mehmet Ali Ecer, "Karaciğer yağlanmalarının çoğu belirti ve zarar vermeyen karaciğer yağlanmalarıdır. Yüzde 20'si de nonalkolik steatohepatit ile karaciğer hücrelerinde artış görülür. Nonalkolik steatohepatit dediğimiz kısmın daha az kısmında önerilere uyulmazsa ve tedavi edilmezse siroz ve sirozun daha ilerisi olan karaciğer kanseri malumdur. Bu durum hepatit haline dönmeden yakalamak önemlidir" dedi.

2020.12.28 08:44 - Son Güncellenme: 2020.12.28 09:05 - Bursa Bölge
A
Karaciğer yağlanmasına dikkat! (ÖZEL HABER)
06:49 Karaciğer yağlanmasına dikkat! (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Karaciğer yağlanmasına dikkat! (ÖZEL HABER)

GÜLNAME PAÇA / BURSADA BUGÜN

Karaciğer yağlanması, karaciğer hücrelerinde çeşitli nedenlerden dolayı fazla yağ birikmesiyle meydana gelen bir sağlık problemidir

Karaciğerde belli oranda yağ bulunur ve bu yağ karaciğere zarar vermez. Ancak normalin üstündeki yağlanmalar, hem karaciğer fonksiyonlarını kısıtlar hem de yapısal değişikliklerin oluşmasına sebep olur.

"ÇOĞUNLUKLA BELİRTİ, KLİNİK BULGU VEYA ŞİKAYET GÖSTERMEZ"

Uzm.  Dr. Mehmet Ali Ecer, "Hepimizin yakınında mutlaka karaciğer hastalığı vardır. Karaciğerimde yağlanma var, nasıl tedavi edilir acaba sorusunu hepimiz duymuşuzdur. Yağlı karaciğer hastalığı toplumda sık karşılaşılan bir hastalıktır. Çoğunlukla belirti, klinik bulgu veya şikâyet göstermez. Bu yüzden sıklıkla karşımıza çıkar. Son yıllarda tanı yöntemlerindeki artışa bağlı olarak bizim de yağlanma tanısı koyma sıklığımız artmıştır. Örneğin; Fatih Sultan Mehmet Bulvarı'nın ortasına bir ultrason koysak ve gelen geçenin karaciğerine baksak 2 kişiden 1'inin karaciğerinde yağlanma görürüz. 2016 ve 2018 yılında Türkiye'de yapılan çalışmalarda yüzde 40 civarında karaciğer yağlanması ortaya çıkmıştır" ifadelerine yer verdi.

"HEPATİT HALİNE DÖNMEDEN YAKALAMAK ÖNEMLİDİR"

"Karaciğer yağlanması, karaciğer hücrelerinin içerisine yağ birikiminin olması halidir" diyen Uzm. Dr. Ecer, " Biz bu yağlanmayı ikiye ayırıyoruz. Alkole bağlı ve alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanması. Alkole bağlı olanlar tipik alkol kullanımına bağlı, kandaki asitlerin artımına bağlı ve visal organ dediğimiz organlarda karaciğer hücrelerinin içerisindeki yağ hücrelerinin artmasına bağlı bu hastalık görülür. Alkole bağlı olmayan yağlanmayı ise iki gruba ayırıyoruz. Nonalkolik steatohepatit dediğimiz ve belirtisiz karaciğer yağlanması. Karaciğer yağlanmalarının çoğu belirti ve zarar vermeyen karaciğer yağlanmalarıdır. Yüzde 20'si de nonalkolik steatohepatit ile karaciğer hücrelerinde artış görülür. Nonalkolik steatohepatit dediğimiz kısmın daha az kısmında önerilere uyulmazsa ve tedavi edilmezse siroz ve sirozun daha ilerisi olan karaciğer kanseri malumdur. Bu durum hepatit haline dönmeden yakalamak önemlidir. Çoğu zaman belirti vermez. Karın ağrısı, böbrek hastalığı ya da başka bir nedenden dolayı çekilen ultrason sonucunda rastgele yakalanabilir. Bunun dışında  karaciğer yağlanmasına bağlı olarak karaciğerde büyüme ve karaciğerde büyümenin sonucunda karaciğerin etrafını saran kapsül tabakasının  karaciğere baskı yapmasıyla karnımızın sağ tarafında bir ağrı duyabiliriz. Bu ağrı sırta da vurabilir. Ağrının dışında hasta o bölgede yorgunluk da hissedebilir" dedi.

"ÖNERİLERE UYARAK KİLO VERMEK GEREK"

Uzm. Dr. Mehmet Ali Ecer, "Bu hastalık için öncelikle tanı koymak gerekir. Tanı basit bir ultrason ile konulabilir. Kandan karaciğer biyokimyasal testlerinin takibi yapılır. Daha sonra kesin tanı için iğne ile karaciğerden parça alınarak patolojik inceleme yapılır ve kesin tanı konulur. Basit yağlanma ise bunu zaten takip etmek lazım. Steatohepatit ise bunu hem takip etmek hem de medikal olarak tedavi etmek gerek. Sık karşılaşılan basit yağlanma hastaları yemek yemeyi seven hastalardır. Çok beslenen ve fazla kalori alan hastalardır. Bu tür yağlanması olan hastalarda öncelikle diyet ve sağlıklı beslenme programlarına alıyoruz. Çok kilolu olan ve yağlanması olan hastalar eğer hızlı kilo kaybederlerse karaciğer yağlanması daha da hızlı artar, bu yüzden buna dikkat etmek lazım. Önerilere uyarak kilo vermek gerek. Beslenmedeki yağ oranını azaltmak lazım. Zeytinyağlı sebze yemeklerini artırmak lazım. Mutlaka egzersizi hayatımıza dahil etmek gerek.  Gerekli önlemleri almamız lazım" şeklinde konuştu.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2020.12.28 08:44 - Son Güncellenme: 2020.12.28 09:05 - Şeyma Nur Sezgin
A