Kapatma cezaları geldi dereler temizlendi

Kapatma cezaları geldi dereler temizlendi

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin arıtmasız çalışarak atıklarını derelere bırakan firmalara yönelik uyguladığı kararlı denetimler sayesinde Samanlı Deresi yıllar sonra temiz akmaya başladı.

2011.09.22 11:01 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Bursa Bölge
A
Kapatma cezaları geldi dereler temizlendi

Organize Sanayi Bölgeleri dışında faaliyet gösteren 400'ün üzerindeki firmanın denetimi yapılırken, çevre kirliliğine yol açan 12 tesis mühürlendi, 49 tesis ile ilgili yasal süreç halen devam ediyor. Atık sularını arıtmadan kanalizasyona veren 17 işleme de BUSKİ tarafından kapatılırken, 38 işletmeye de 500 bin TL para cezası kesildi.

Bursa'nın daha sağlıklı bir kent olması, toprak, su ve hava gibi doğal kaynakların gelecek kuşaklara temiz bir şekilde bırakılmasını hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, bir taraftan dere ıslah çalışmalarını sürdürürken, diğer taraftan da dere kirliliğine yol açan etkenlere karşı yoğun bir mücadele başlattı. Bu kapsamda Organize Sanayi Bölgeleri dışında yetki alanında bulunan 400'ün üzerindeki firmayı denetimden geçiren Büyükşehir Belediyesi, arıtma tesisi kurulması için verilen süre içinde hiçbir çalışma yapmayan firmalara ağır yaptırımlar uygulamaya başladı.

Kapatma cezaları başladı
Bu konuda Bursa Valiliği, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ile ilçe belediyeleri ile koordineli bir çalışma başlatan Büyükşehir Belediyesi, çevreyi kirletici niteliği olan boyahaneler, dökümcüler, kömür yıkama ve eleme tesisleri, plastik geri kazanım ve metal kaplamacıları mercek altına aldı. Bu çalışmalar sonucunda 12 tesis mühürlenirken, 49 tesisle ilgili başlatılan yasal süreç halen devam ediyor. Bu arada atık sularını kanalizasyona veren firmaları denetim altında tutan BUSKİ, atık sularını arıtmadan kanalizasyona veren ve kendilerine tanınan sürede gerekli düzenlemeleri yapmayan 17 işletmeyi kapattı, 38 işletmeye de 500 bin TL para cezası kesti.
Taviz vermeyeceğiz
Çevre konusunda aldıkları radikal kararların meyvelerini toplamaya başladıklarını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, aldıkları önlemler sayesinde Samanlı Deresi'nin yıllar sonra ilk kez temiz aktığını söyledi. Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Bahattin Kuşoğlu ile birlikte Samanlı Deresi kenarında incelemelerde bulunan Başkan Altepe, çevre konusundaki kararlı tutumlarının tüm siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve vatandaşlar tarafından da desteklendiğini söyledi. Bu kentte yaşayan herkesin bu derelerde hakkı olduğunu dile getiren Başkan Altepe, "Üretim yaparken, arıtmasız çalışarak çevreyi kirletmeye kimsenin hakkı yok. Bu konuda gerekli uyarılarımızı defalarca yaptık. Arıtma kurulması için gerekli süreleri de verdik. Buna rağmen çevreye zehir saçan tesislerle ilgili yaptırımlarımıza başladık. Bunun olumlu sonuçlarını da görüyoruz. Samanlı Deresi'ni ben hiç bu kadar temiz görmemiştim. Bursa'daki tüm dereler böyle temiz akana kadar mücadelemiz sürecek" diye konuştu.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2011.09.22 11:01 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Zeynep Çelik
A