Kapatılan İHL yeniden eğitime başladı

Kapatılan İHL yeniden eğitime başladı

Post-modern darbe olarak nitelendirilen 28 Şubat sürecinde kapatılan Bursa Yeşil İmam Hatip Lisesi, 13 yıl aradan sonra bugün öğrencilerine kavuştu.

2011.09.19 16:12 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Eğitim
A
Kapatılan İHL yeniden eğitime başladı

Dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Çevik Bir'in talimatıyla dönemin Bursa Valisi Orhan Taşanlar tarafından eğitim-öğretime son verilen Yeşil İmam Hatip Lisesi, kapatılan diğer liselere öncülük etmişti. Toplam 300 öğrenciyle eğitim-öğretime başlayan liseye öğrenciler ve velileri büyük ilgi gösterdi.
    Okul bahçesinde düzenlenen törende yeni öğrencilere 'hoş geldiniz' diyen Okul Müdürü Abdullah Damar, okulun yıllar sonra yeniden açılmasından dolayı mutluluk duyduklarını dile getirdi. Okul Müdürü Damar, "Öğrencilerimiz hazır, kayıtlarımızı yaptık, eğitim öğretime hazırız ve bugün başlıyoruz. Anadolu bölümüne iki sınıfta 60 öğrenci, düz bölüme ise 200 kaydımız var. Ara nakiller olarak ise 10 ve 11'inci sınıflarda ise 40 öğrenci aldığımız düşünülürse yaklaşık 300 öğrenci ile bu gün eğitim öğretime başlayacağız. Okulumuzun toplam öğrenci kapasitesi ise 400." dedi.
    Damar, 28 Şubat sürecinin geride kaldığını, artık ileriye bakılması gerektiğini dile getirdi. Damar, şöyle konuştu: "Yeni bir dönem, eskiye bakmamak lazım, önümüze bakmamız lazım. Mevlana'nın dediği gibi her gün yeniden doğuyoruz ve yeniden başlıyoruz. Geçmişe takılmamaktan yanayız. Daha çok çalışarak ülkemizi medeni ülkeler seviyesinin üzerine çıkarmak gayretindeyiz."
    Milli Eğitim Müdürü Atilla Gülsar ise Bursa'daki bütün atıl okulların eğitime kazandırıldığını belirterek, "Bu dönemde atıl durumdaki binalarımızı da onarıp eğitim öğretime açıyoruz. Yeşil İmam Hatip Lisesi binasını da atıl olarak kaldığı yıllar adından tadilatını yaparak eğitime kazandırdık, mutluyuz." şeklinde konuştu.

TÜRKİYE'DE KAPATILAN İLK İMAM HATİP LİSESİ
Bursa İmam Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneği (BİHMET) Başkanı İbrahim Güney de 28 Şubat döneminde kapatılan ilk okulun Yeşil İmam Hatip Lise olduğunu hatırlattı. Güney, "12-13 yıldır okulun önünden geçerken içimiz burkuluyordu. Allah'a şükür okulumuzun bahçesi yeniden şenlendi. Öğrencilerimiz okullarına kavuştular. Bizler imam hatipliler olarak çok sabrettik ve Allah'a şükür ki Allahım, bu sabrın karşılığını verdi." ifadesini kullandı.

"AĞLAYA AĞLAYA KOVULDUĞUMUZ OKULDAN, DİPLOMALARINIZ İLE ÇIKIN"
28 Şubat sürecinde okuldan atılan eski Yeşil İmam Hatip Lisesi öğrencisi Zahide Arı ise okulun ilk gününde yeni öğrencilere seslendi. Yıllar sonra okulun açılmasının mutluluğunu yaşadığını belirten Arı, şunları söyledi: "Eski bir Yeşil İmam Hatip Liseli olarak bugün sizlerle birlikte olduğum için çok mutluyum. Yıllar önce sizlerin sırasında oturmuş ve okuması engellenmiş bir ablanız olarak bu okulun açılmasına katkıda bulunmanın ve bu günü görmenin mutluluğunu yaşıyorum."
    İmam hatip liselerinin önüne konan engellerin kaldırılmasının sevincini yaşadıklarını anlatan Zahide Arı, şöyle devam etti: "Her zaman Yeşil İmam Hatip Liseli olmaktan gurur duydum. 28 Şubat sürecinde kapatılan okulumuzun bugün ilk günü. Siz de yıllar sonra bu okulun öğrencileri olmanın gururunu yaşayacaksınız."   
    28 Şubat sürecinde okul mevcudunun 2 bin kişi olduğunu anlatan Zahide Arı, "Bir çok arkadaşımız örtüsünü açmadığı için okuldan atıldı. Ben de her gece evde 'yarın örtümü açıp okula gireceğim' diye karar alıp okul kapısına kadar geliyordum ama hiçbir zaman açamadım. Çünkü okulun kapısında iki tane polis bekliyordu ve örtünü polise teslim etmek zorundaydın. Çünkü onları kandırıp içeride örteceğinden korkuyorlardı." şeklinde acı bir anısını anlattı.

"YEŞİM İMAM HATİPLİ OLMANIN SORUMLULUĞUNU TAŞIYORUZ"
Yeşil İmam Hatip Lisesi'ni birincilikle kazanan Nurdan İpekkızan ise okulun eğitime başlamasında emeği geçenlere teşekkür ederken, "Bize çok güzel bir okul kazandırmışlar. Bu okulu tekrar yapıp faaliyete geçirdikleri için çok memnun olduk. Her şey çok yeni." şeklinde konuştu.
    Okulun yeni öğrencilerinden Zafran Bilgin ise heyecanlı olduğunu anlatırken, "Çok heyecanlıyım, yıllar sonra açılan okulun ilk öğrencilerinden biriyim, bundan dolayı çok mutluyum." dedi.
    Velilerden Nilüfer Usta da şunları kaydetti: "Okulumuzun yılar sonra yeniden açılmasından dolayı sevinçliyiz. Her zaman Yeşil İmam Hatip Lisesi'ni tercih ettik. 28 Şubat sürecinde kapatıldıktan sonra bugün açılması bizi sevindirdi, inşallah yeni dönem hayırlı olur."

Diğer Eğitim Haberleri için tıklayın


2011.09.19 16:12 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Zeynep Çelik
A