Kanserli köy toprakla kapatılacak

Kanserli köy toprakla kapatılacak

Nevşehir'de kanserin esir aldığı bölgedeki evler boşaltılıyor.

2013.04.09 20:25 - Son Güncellenme: 2013.04.09 20:26 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
Kanserli köy toprakla kapatılacak

Türkiye'de 'karınzarı kanseri' olarak bilinen Mezotolyoma'nın en yoğun olarak görüldüğü merkezlerin başında gelen Nevşehir'in Gülşehir ilçesine bağlı Tuzköy beldesine 250 konutun yapılacağı bildirildi.

40 SENEDE 900 KİŞİ KANSERDEN ÖLDÜ
Kanserin en ölümcül türü olan mezotolyomanın, 1970'li yıllardan beri yüzlerce insanı teslim aldığı beldede, kanserli olduğu belirlenen alanlardaki vatandaşlar risk taşımayan bölgelere taşınmasına yönelik çalışmalar son yıllarda hız kazandı. Geçtiğimiz yıllarda 245 ailenin yeni yaşam alanlarına taşınmasının ardından Tuzköy Belediyesi'nin çalışmaları ile yaklaşık 250 aileyi de içine alan yeni bir konut ve sosyal donatı yapımına ilişkin çalışmaların hız kazandı. Belde de 40 sene de 900 kişi kanser nedeniyle yaşamını yitirdi.

3-4 AYDA YAŞAMLARINI YİTİRİYORLAR
Tuzköy Belediye Başkanı Ümit Balak yaptığı açıklamada, Tuzköy'ün Yeni, Cumhuriyet ve Hürriyet mahallelerinin bazı bölümlerindeki konutların yapı taşlarında bulunan ve solunum ve tozlaşma yoluyla vücuda rahatlıkla girebilen zeolit grubu Erionit isimli kayacın özellikle orta yaş grubunda etkili olduğunu söyledi. Balak, bu tanının konduğu hastaların da ortalama 3- 4 ay gibi bir süreçte yaşamını yitirdiğini ifade etti. Kanserde erken tanı ile tedavi edilebilirlik oranının ciddi anlamda artmasına karşın, Mezotolyoma türünün insanlara yaşam hakkı tanımadığını aktaran Balak, 1970'li yıllardan 2013 yılına kadar 900'e yakın belde sakininin hayatını kaybettiğini ifade etti.

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2013.04.09 20:25 - Son Güncellenme: 2013.04.09 20:26 - HABER MERKEZİ
A