Kansere buzla tedavi

Kansere buzla tedavi

Buz parçalarının akciğerdeki kanser hücrelerini öldürebildiği belirtildi. Uzmanlar bu yöntemle kanserli hücrelerin vücudun başka bölgelerine yayılmasının da önüne geçilebileceğini ifade ediyor.

2013.04.15 15:04 - Son Güncellenme: 2013.04.15 15:04 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
Kansere buzla tedavi

Uzmanlar ilk kez bir dokunun dondurularak çıkarılması yöntemini kanserli hücrelerde denedi. Uzmanlara göre bu yöntem kanserli hücreleri öldürebilir ve yayılmasını engeller.

Cryo-ablasyon adı verilen yöntem bir dokunun dondurularak çıkarılma süreci. Rochester'deki Mayo Clinic'ten David A. Woodrum "Cryo-ablasyonun potansiyel kanser tedavi yöntemi olarak kullanılabilir. Akciğer kanserinin vücudun diğer bölgesine yayılmasını önlemek için bu yöntem kullanılabilir. Böylelikle hastanın yaşam süresini de uzatmış olauruz" dedi.

Dr. Woodrum "Biz kanseri iyileştiremeyebiliriz ama cryo-ablasyon en azındna önemli ölçüde yavaşlatır ve hastanın daha uzun ve kaliteli yaşamasını sağlar" dedi.

Metastatik akciğer hastalıklarının tedavisi zor ve hastalar için hastalığın sonucunu tahmin etme sinyalleri zayıf oluyor.

Yapılan ilk klinik deneylerde toplam 36 tümörden 22'sinde 27 cryo-ablasyon seansı uygulandı. Cryo-ablasyon üç aylık takipten sonra tümörleri öldürmede yüzde 100 başarı sağladı. Onu izleyen altı ayda 22 hastadan 5'inde (yüzde 23'e denk geliyor) tedavi edilen tümörlerin hala ölü olduğu gözlemlendi.

Cryo-ablasyon, girişimsel radyologlar tarafından küçük şişe benzer sonda aracılığı ile kanserli hücreler üzerinde denendi. Uygulama sonunda buz kristallerinin kanserli hücreleri öldürebildiği, yanındaki sağlıklı hücreleri ve hassas akciğer dokularını koruduğu ifade edildi.

Woodrum "Bu hastaların çoğu cryo-ablasyon tedavilerinin yapıldığı gün evlerine gitti ve normal faaliyetlerine devam etti" dedi. Uzmanlar bu hastaları beş yıl daha izlemeye devam edecek.

Çalışma Girişimsel Radyologlar Topluluğu'nun New Orleans'ta düzenlenen 38. bilimsel toplantısında sunuldu.


 

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2013.04.15 15:04 - Son Güncellenme: 2013.04.15 15:04 - HABER MERKEZİ
A