Kandilde camiler doldu taştı

Kandilde camiler doldu taştı

Beraat Kandili'ni ibadetle geçirmek isteyen Bursalılar, Ulucamii'ye akın etti. Yaz tatili için Bursa'ya gelen birçok kişi de Ulucami'de ibadet etmenin huzurunu yaşadı. Camileri dolduran binlerce vatandaş kandil coşkusunu dualarla yaşandı.

2011.07.16 11:04 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Kandilde camiler doldu taştı

 

Her yaştan insanın büyük bir mutlulukla geldiği Ulucami, en yoğun gecelerinden birini daha yaşadı. Beraat Kandili nedeniyle tarihi camide Kur'an-ı Kerim ve mevlit okundu. Okunan dualara küçük yaştaki çocuklar da el açarak eşlik etti. Kandili Ulucami'de değerlendirmek için farklı illerden Bursa'ya geldiklerini söyleyen vatandaşlar, ibadetlerini yaptıktan sonra şehirlerine göre döndü. Küçük çocuklarını yanlarında getiren kimi vatandaşlar ise, Beraat Kandili'nden onların da faydalanmasını istediklerini kaydettiler. Kandil sebebi ile verilen vaazda cami cemaatine, Berat Kandili'nin gündelik hayatın akışı içinde varlığımızı yeniden gözden geçirme, muhasebe ve tefekkür etme imkanları kazandıran birer fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiği anlatıldı. Bursa İl Müftüsü Mahmut Gündüz ise yayınladığı kandil mesajında, "Berat gecesi diğer mübarek gecelerden farklı olarak gündelik hayatın akışı içinde bizlere varlığımızı yeniden gözden geçirme, muhasebe ve tefekkür etme imkanları kazandıran birer fırsat olarak değerlendirilmelidir" dedi. Gündüz, insanların bu geceler sayesinde zaman zaman ihmal ettiği kulluğunun farkına vardığını, kendisine çeki düzen verdiğini, Cenab-ı Hakk'la olan ilişkilerini yeniden tanzim etme fırsatı bulduğunu vurguladı. Gündüz, "Aldatıcı zevk ve hülyalar, ölçüsünü kaybetmiş yanlış arayışlar karşısında bizi Rabbimizle buluşturan bu geceler, hayatımızın bundan sonraki işleyişine bir düzen ve intizam kazandırmasıyla, iç bütünlüğümüzü güçlendirmesiyle birer rahmet kapısına dönüşmektedir. Esasen Berat gecesi de diğer gecelerimiz gibi her birimiz için birer, tefekkür, tezekkür ve yenilenme gecesidir" diye konuştu.
Berat Kandilinin hem düşünce, tefekkür ve anlamlar dünyamıza hem de gönül dünyamıza üç şeyi kazandırdığını kaydeden Gündüz, "Berat Kandili, bize her türlü şer, kötülük, haksızlık ve adaletsizlikten beri olmayı, onlardan teberra ederek uzak kalmayı öğretir. Müslümanlar bu gecede kendilerini, hayatlarını, hayal ve beklentilerini adeta yeniden tasnif edip planlayarak, onları Kur'an ve sünnet ölçüleri içinde bir kere daha gözden geçirerek aslında gerçek mü'min olma yolunda kayda değer mesafe kat etme imkanına sahip olurlar. Berat Kandili, Yüce Rabbimiz nezdinde beratımıza vesile olduğu, Rabbimizin affediciliğine ve bağışlayıcılığına sığınmayı öğrettiği gibi, kendimize, ailemize, din kardeşlerimize, yaratılıştan kardeşlerimize ve tüm kâinata karşı affedici, onarıcı ve bağışlayıcı olmayı öğretir" dedi.
Verilen vaazın ardında cami cemaati yanında getirdiği kandil simitlerini bir birlerine ikram ettiler.
 

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2011.07.16 11:04 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - HABER MERKEZİ
A