Kalın'ın "Barbar, Modern, Medeni" kitabına tanıtım toplantısı

Kalın'ın "Barbar, Modern, Medeni" kitabına tanıtım toplantısı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Batı toplumlarının medeniyet hakkındaki sözlerinin tükenmek üzere olduğunu belirterek, "İslam dünyası ise söyleyecek sözünü arıyor. Bu arayışının istikameti, referansları ne olmalı, bu arayış nasıl ilerlemeli? Bu soruları kitapta cevaplamaya çalıştık." dedi.

2018.11.03 23:00 - Son Güncellenme: 2018.11.03 23:02 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
Kalın'ın "Barbar, Modern, Medeni" kitabına tanıtım toplantısı

Kalın'ın yeni kitabı "Barbar, Modern, Medeni"nin tanıtım toplantısı  Akademi Beyoğlu'nda düzenlendi.

Yeni kitabı hakkında bilgi veren Kalın, kitabın son 100-150 yıldır  gündemden düşmeyen medeniyet kavramını ele aldığını, aynı zamanda bu kavramın bir  o kadar da hırpalandığını ve örselendiğini söyledi.

Kalın, özellikle modern dönemde hem savaş çıkarmak hem barış tesis  etmek isteyenlerin medeniyet kavramına sarıldığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Mesela, 'Medeniyetler Çatışması' tezi bunun örneklerinden biriydi ama  bunun bir geçmişi de var. 19. yüzyılda Avrupa sömürgeciliğini meşrulaştırmak için  medeniyet kavramının çok yaygın bir şekilde kullanıldığını görüyoruz. Fransızlar  buna 'medenileştirme misyonu' demişlerdi. İngiltere'nin Hindistan'da, Fransa ve  Belçika'nın Afrika'da uyguladığı sömürge politikaları, 'biz oraya medeniyet  götürüyoruz' iddiasıyla meşrulaştırılmaya çalışılmıştı. Kitapta, biraz bunu  analiz etmeye çalıyoruz. Kitapta buna örnek olarak verdiğimiz bir çarpıcı hadise,  sömürge ülkelerinin, sömürgeleştirdikleri topraklardan Avrupa'ya insanları  getirip büyük expolarda ve daha sonra da insanat bahçeleri denen hayvanat  bahçelerinde onları teşhir etmeleri, özellikle 1840-1850'li yıllardan itibaren  Avrupa'nın bütün başkentlerinde insanat bahçelerinin kurulduğunu görüyoruz.  Afrika, Filipinler, Kutuplar ve Kongo'dan insanları kendi topraklarından koparıp  getirip, Avrupa'nın başkentlerinde insanat bahçesi adını verdikleri mekanlarda  sergilediklerini görüyoruz. Bazen 5-10 bazen 100- 150 kişiyi. Beyaz  Avrupalıların, bu insanlara bakıp adeta evrimini tamamlayamamış bu ilkel  yaratıkları kendilerince anlamaya ve ilişki kurmaya çalıştıklarını görüyoruz.  İlginçtir bu insanat bahçelerinin son örneği 1958 yılında Brüksel'de açılıyor.  Tarihe dikkat etmek lazım, 1858 değil, 1910 değil. Avrupa'nın göbeğinde insanat  bahçesi denen yüz karası teşhirlerin yapıldığını görüyoruz."

Kalın, kitapta, medeniyeti, emperyalist sömürgeci tonlarından  kurtarıp, "Kendinize ait bir medeniyet tasavvurunu nasıl inşa edebiliriz?"  sorusunu sorduğunu belirterek, "Bunun için varlık, bilgi, ahlak, estetik  tasavvurumuzu şehir ve insan anlayışımızı bir elden geçirmemiz gerekiyor. Kitapta  felsefi olarak bu konulara eğilmeye çalıştık." dedi.

Kalın, "Özelikle 'insanın varlıkla barış içinde olması, kendisiyle  barışık olması, kendisinin üzerindeki metafizik alemle barış içinde olması, bu  dünyada barışı tesis etmesinin temel ilkesidir' dedik. Akıl ve erdeme dayalı bir  medeniyet de ancak bu ilkeler üzerine yükselebilir. Bugün baktığınız zaman Batı  toplumları medeniyet hakkında söyleyecekleri sözlerini tüketmek üzereler, İslam  dünyası ise söyleyecek sözünü arıyor. Bu arayışının istikameti, referansları ne  olmalı, bu arayış nasıl ilerlemeli? Bu soruları kitapta cevaplamaya çalıştık."  diye konuştu.

Tanıtım toplantısına, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan,  Gazeteci-yazar Doğar Hızlan, Yazar İskender Pala, türkücü Yavuz Bingöl, oyuncu  Hasan Kaçan, AnadoluAjansı (AA) İstanbul Bölge Müdürü Hüseyin Altınalan, AA  Kültür Sanat Haberleri Editörü Bünyamin Yılmaz ve kitapseverler katıldı.

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2018.11.03 23:00 - Son Güncellenme: 2018.11.03 23:02 - HABER MERKEZİ
A