Kadına şiddet vakalarında burayı arayın: Bursa Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği (ÖZEL HABER)

Kadına şiddet vakalarında burayı arayın: Bursa Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği (ÖZEL HABER)

Bursa Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği, genel merkezi Bursa'da olan, Bursalı kadın hakları aktivistlerinin bir araya gelerek kurduğu bir dayanışma derneği. Mor Salkım Derneği'nin kurucusu ve başkanı Dilek Üzümcüler, "Bizim finansörümüz yok, hepsini kendimiz karşılıyoruz. Görüşme yaptığımız kadın sayısı 7000, çocuk sayısı ise 4000. Kadınlar bize başvuruda bulunuyorlar. Bu sığınma evine girme aşaması oluyor ya da sığınma evinden çıkan psikolojik ve hukuki anlamda destek almak istiyor. Bizim 15'in üstünde avukatımız var. Bu da bizi güçlendiriyor. Psikologlarımız ve çeviri grubumuz da var" dedi.

2020.01.20 09:20 - Son Güncellenme: 2020.01.20 10:40 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Kadına şiddet vakalarında burayı arayın: Bursa Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği (ÖZEL HABER)
04:51 Kadına şiddet vakalarında burayı arayın: Bursa Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Kadına şiddet vakalarında burayı arayın: Bursa Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği (ÖZEL HABER)

GÜLNAME PAÇA / BURSADA BUGÜN

Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği; töre, namus cinayetleri, çocuk yaşta evlilik ve berdel gibi kadını ilgilendiren her konuda mücadele etmeyi amaçlıyor.

Mor Salkım Derneği'nin kurucusu ve başkanı Dilek Üzümcüler, dernek hakkında Bursada Bugün'e önemli bilgiler verdi.

Mor Salkım Kadın Dayanışa Derneği'nin sadece kadına şiddetle mücadele eden bir dernek olduğunun altını çizen Dilek Üzümcüler, "Çok az bir üyemiz var ve çok başarılı işlere imza attık. Savunuculuk yapıyoruz. Kadına yönelik şiddet hattı olan tek derneğiz diyen Dilek Üzümcüler, "Bizim finansörümüz yok, hepsini kendimiz karşılıyoruz. Görüşme yaptığımız kadın sayısı 7000 ve çocuk ise 4000. Kadınlar bize başvuruda bulunuyorlar. Bu sığınma evine girme aşaması oluyor ya da sığınma evinden çıkan psikolojik ve hukuki anlamda destek almak istiyor. Bizim 15'in üstünde avukatımız var. Bu da bizi güçlendiriyor. Psikologlarımız ve çeviri grubumuz da var. Eşitlik, haklar ve ayrımcılık olmazsa olmazlarımız" dedi.

Üzümcüler, "Töre, namus cinayetleri ve berdel gibi kadını ilgilendiren her şey bizi yakından ilgilendiriyor. Bizim birinci prensibimiz kadının güçlenmesidir. Kadın iş hayatına atılana kadar, mama, bez, erzak ve ped gibi ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Bir müddet ikinci el alıyorduk ama artık almıyoruz. Bize destekler birinci el gelmeli. Bazı tanınmış markalar bize yardım ediyorlar. Kadının güçlenmesi sadece psikolojik ve hukuki destekle olmuyor. Kadının kendini iyi hissetmesi gerek. Biz burada birçok kadına iş istihdamı sağladık. Bazı otellerle anlaşmamız var orada kat görevlisi olarak çalışıyorlar. İş süresi başladığında da takibini yapıyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliği hakkında bir sürü eğitimimiz var. Kadının bedeni üzerinden cinsiyet eğitimimiz, ayrımcılıkla mücadele, toplumsal cinsiyet eşitliği gibi eğitimimiz var. Valiliğin şiddet önleme üst kurulunda yer alan tek STK'yız. Kurumlardaki eğitimleri çok önemsiyorum. Biz ilişkiler ile ilgili eğitimler de veriyoruz" şeklinde konuştu.

"ŞİDDET HATTI OLAN TEK DERNEĞİZ"

"Bizim şiddet hattımıza bakan maaşlı kişilerimiz yok. Hepsi kendi gönüllü üyelerimiz. Anlatınca çok kolay gözüküyor ama değil. Karşıdaki kişinin nasıl olduğunu bilmiyorsunuz. Ona en sakin şekilde yaklaşıp, yardım ediyoruz" sözlerinin altını çizen Dilek Üzümcüler, "Avrupa Birliği projelerimiz var ve bunlar sonuçlandı. Ben hepsinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Hepsi için raporlarımız var. Bir projemiz var 25 tane ünlü erkek kadına yönelik şiddeti konuşuyorlar ve bu projemiz çok beğeniliyor. Biz haklar anlamında eşit olmak için uğraşıyoruz. Bedensel ya da fiziksel bir güç değil kâğıt üzerinde yasal olarak bir güç istiyoruz. Kadınlar buraya gözü yaşlı geliyor ama çıkarken gülerek çıkıyorlar. Biz aldığımız projelerin ve hibelerin kaynaklarını araştırıyoruz. Yılda 2 kez motivasyon yemeği yapıyoruz. Kadınlarla birebir sohbet günleri yapıp, sorunlarını dinliyoruz. Burada herkes eşit. Buraya giren kişi kendi kahvesini kendi alıyor, başkasına servis vermek zorunda değil. Trans birey olan üyelerimiz de var. Bize kimliği pembe olan herkes gelebilir. Seks işçisi veya Suriyeli olması hiç fark etmez. Herkes gelebilir. Bizden temsilcilik isteyenler oluyor. Biz büyürsek istemediğimiz bir söylemde Mor Salkım'a zarar gelebilir diye korkuyoruz. O yüzden çok temsilcilik verme taraftarı değiliz. Şiddet hattı olan tek derneğiz. Günün her saatinde, aklınıza takılan her şeyde bizi arayabilirsiniz. Sadece Bursa'dan değil, Türkiye'nin her yerinden arayabilirsiniz. 0531 033 88 44 numaralı hattımız 7/24 açık. Çekinmeden bizi verdiğim numaradan arayın. İhbar içinde arayabilirsiniz" ifadelerine yer verdi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2020.01.20 09:20 - Son Güncellenme: 2020.01.20 10:40 - HABER MERKEZİ
A