'KADES' uygulaması hayat kurtarıyor! 1 dakikada polis yanında (ÖZEL HABER)

'KADES' uygulaması hayat kurtarıyor! 1 dakikada polis yanında (ÖZEL HABER)

İçişleri Bakanlığı'nın kadınlara yardım edebilmek ve kadına şiddetin önüne geçebilmek amacıyla geliştirmiş olduğu Kadına Destek Uygulaması (KADES) ile birçok kadının hayatı kurtarılıyor. Eşinden veya bir başkasından şiddet gören, tacize uğrayan ya da kendini tehlikede hisseden kadınlar, akıllı telefonları üzerinden yapacakları ihbarlarda hızlı bir şekilde uygulama için kurulan Kadın Acil Destek İhbar Sistemi'ne ulaşabiliyor. Bursada Bugün ekibinin işleyişini test ettiği uygulamada "yardım iste" butonuna basıldıktan yaklaşık bir dakika sonra polis ekipleri telefonun sinyal gönderdiği noktaya ulaştığı görüldü.

2021.04.26 08:35 - Son Güncellenme: 2021.04.26 09:08 - Bursa Bölge
A
'KADES' uygulaması hayat kurtarıyor! 1 dakikada polis yanında (ÖZEL HABER)
04:42 'KADES' uygulaması hayat kurtarıyor! 1 dakikada polis yanında (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

'KADES' uygulaması hayat kurtarıyor! 1 dakikada polis yanında (ÖZEL HABER)

GÜLNAME PAÇA / BURSADA BUGÜN

Sokakta...

Evde...

Hemen her an, her yerde...

Kadına şiddet ne mekan tanıyor, ne de zaman...

İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmasıyla başlayan tartışmalar devam ederken İçişleri Bakanlığı kadına karşı şiddetin önüne geçmek için adeta olağanüstü hal ilan etti.

Bakanlığın kadınlara yardım edebilmek ve kadına şiddetin önüne geçebilmek amacıyla geliştirmiş olduğu Kadına Destek Uygulaması (KADES) ile birçok kadının hayatı kurtarılıyor. 

KADES, kadın ve çocukların maruz kaldığı taciz, şiddet gibi kötü olayları engellemek adına kullanılan bir uygulama.

Aynı zamanda KADES, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve acil durumlarda aklınıza gelecek olan ilk acil müdahale uygulaması olarak biliniyor.

Emniyet ekiplerinin hızlı ve titiz çalışmasıyla KADES uygulamasını kullanan birçok kadının hayatı kurtarılıyor.

KADES UYGULAMASI NASIL KULLANILIYOR?

Akıllı telefon kullanıcısı bir kadın, Google Play ya da Apple Store'den ilk olarak Kadına Destek Uygulaması'nı telefonuna indiriyor. Uygulamayı indirdikten sonra gerekli kısma T.C. kimlik numarası giriliyor. Ardından telefonunuza Emniyet Genel Müdürlüğü'nden aktivasyon kodu gönderiliyor ve bu kodu da gerekli alana girdikten sonra uygulama aktif hale geliyor.

Şiddete, tacize uğradığınızda ya da kendinizi tehlikede hissettiğinizde KADES uygulamasından 'yardım iste' tuşuna basarak kendinizi güvene alabiliyorsunuz.

KADES uygulamasından ihbar geldiği takdirde bütün emniyet birimlerine sinyal gidiyor ve bütün emniyet ekipleri kendini tehlike altında hisseden kadın veya çocuk için seferber oluyor.

KADES uygulamasını verimli bir şekilde kullanmak için konum bilginizi mutlaka açmanız gerekiyor.

Açmadığınız takdirde de emniyet güçleri sizin konumunuzu tespit edebiliyor ama süre biraz daha uzamış oluyor.

KADES İHBARINDAN SONRA SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?

KADES uygulamasından ihbarda bulunan kadının konumu hemen tespit ediliyor ve en yakın ekip belirlenen konuma gönderiliyor. Polis ekipleri olabilecek en kısa sürede olay yerine intikal ediyor.

İlk olarak şikayetçi olan kadın bölgeden uzaklaştırılıyor ve kadın polisler tarafından emniyet birimlerinde bulunan destek masasına götürülüyor, şüpheli ise gözaltına alınarak ekip aracına bindiriliyor.

Yapılan risk değerlendirmesinin ardından mağdur olan tarafa koruyucu tedbirler uygulanıyor. Şüphelinin durumuna göre elektronik kelepçe takılarak takip sistemine alınıyor.

Süreç bununla bitmiyor, işlemleri tamamlanan kadın emniyet ekipleri tarafından sık sık ziyaret ediliyor.

BURSADA BUGÜN EKİBİ KADES UYGULAMASINI TEST ETTİ!

Sürecin nasıl izlediğini gözlemlemek için Bursada Bugün ekibi KADES uygulamasını test etti.

Öncelikle KADES uygulamasını telefonumuza indirdik ve istenen bilgileri eksiksiz şekilde uygulamaya girdik.

Sonrasında hemen telefonumuzdan konumumuzu açtık.

Ardından bir evin içinde uygulamaya girip karşımıza çıkan 'yardım iste' tuşuna bastık ve ihbarımızın emniyet birimlerine ulaştığına dair bilgilendirme mesajı aldık, beklemeye başladık.

Tam 1 dakika içinde polis ekipleri olduğumuz konuma geldi.

Durumu anlamaya çalışan ekiplere uygulamayı test ettiğimizi söyleyerek hızlı bir şekilde geldikleri için kendilerine teşekkür ettik.

İhbarımızla ilgili tutanak tutan ekipler herhangi bir olumsuz durumda her zaman yardım edeceklerini dile getirerek yanımızdan ayrıldı.

Emniyet ekipleri KADES uygulamasıyla can tehlikesi olan her bireye tek tek ulaşmaya çalışıyor. KADES uygulamasına sadece kadınlar değil, can tehlikesi bulunan herhangi bir birey basarak yardım isteyebiliyor. KADES uygulaması her kadının ve çocuğunun telefonunda mutlaka bulunmalı. İhtiyacınız olduğu anda KADES hep yanınızda!

KADES UYGULAMASINI ANDROID TELEFONLARA İNDİRMEK İÇİN PLAY STORE ADRESİ: https://play.google.com/store/apps/details?id=tr.gov.egm.kades

KADES UYGULAMASINI APP STORE'DAN IPHONE TELEFONLARA İNDİRMEK İÇİN: https://apps.apple.com/tr/app/kades/id1360309770

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.04.26 08:35 - Son Güncellenme: 2021.04.26 09:08 - Şeyma Nur Sezgin
A