Kabileler çatışması: 19 ölü, 30 yaralı

Kabileler çatışması: 19 ölü, 30 yaralı

Libya'nın güneyindeki Sebha kentindeki çatışmada 19 kişi öldü, 30 kişi yaralandı.

2014.01.12 13:22 - Son Güncellenme: 2014.01.12 13:22 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Kabileler çatışması: 19 ölü, 30 yaralı

 

Hükümet kaynaklarından alınan bilgiye göre, Afrika kökenli "Et-Tebuv" ile Arap kökenli "Süleymanoğulları" kabileleri arasında devam eden çatışmalarda 19 kişi öldü, 30 kişi yaralandı.

Sebhe Yerel Konsey Başkanı Eyyub er-Rezuk, yaptığı açıklamada, belirli aralıklarla devam eden çatışmalarda hafif silahların kullanıldığını belirterek, bölgenin ileri gelenlerinin taraflar arasında uzlaşı için çaba sarf ettiğini dile getirdi.

"Süleymanoğulları" kabilesinden Sebhe Bölge Komutanı Yardımcısı Mansur el-Esved'in önceki gün uğradığı saldırıda hayatını kaybetmesi üzerine başlayan çatışmalar sebebiyle Sebhe Uluslararası Havalanı'nda iç ve dış hat uçuşları iptal edildi.

Süleymanoğulları kabilesi, Esved'in ölümünden Et-Tebuv kabilesini sorumlu tutmuştu. Kabile lideri Berke Kevadiko ise suikastle ilgileri olduğu yönündeki iddiaları yalanlayarak, hükümeti kontrolün sağlanması için bölgeye askeri destek göndermediği gerekçesiyle eleştirmişti.

Sağlık kaynakları çatışmalarda, 13 kişinin öldüğünü, 6 kişinin yaralandığını açıklamıştı.

Libya İçişleri Bakanı Yardımcısı öldürüldü

İç savaşın ardından düzenin bir türlü sağlanamadığı Libya'da, milisler İçişleri Bakanı Yardımcısı Hasan el-Drowi'yi öldürdü. Sirte düzenlenen suikasttan radikal İslamcı militanlar sorumlu tutuluyor.

Muammer Kaddafi rejimini sona erdiren iç savaşın ardından silahlı milislerin nüfuz kurdukları bölgelerde devlet otoritesine karşı çıktığı Libya'da, şiddet ve anarşi ortamı devam ediyor.

Sirte'de dün gerçekleşen suikastta, İçişleri Bakanı Yardımcısı Hasan el-Drowi'nin öldürüldüğü belirtildi. Güvenlik yetkilileri, saldırıdan radikal İslamcı militanları sorumlu tuttu.

Reuters'a konuşan bir güvenlik yetkilisi, el-Drowi'nin defalarca vurularak öldürüldüğünü belirtti. Adının açıklanmasını istemeyen güvenlik yetkilisi, "Aracını sürerken bir diğer araçtan üzerine ateş açılmış... Cinayetin ardından otomobilinde bomba düzeniğinin bulunmuş olması, suikastçıların bomba patlamayınca ateş açtıklarını gösteriyor" dedi.

Güvenlik yetkilisi, silah bırakmayı reddeden milisler, militan örgütler ve eski isyancı grupların, Sirte'de de nüfuzunu artırmaya çalıştığını belirtti. Kaddafi'nin doğum yeri olarak bilinen Sirte, yaklaşık 500 km batısındaki başkent Trablus'a kıyasla daha sakin bir yer olarak kabul ediliyordu. Kaddafi, son direnişini yaptığı Sirte'de 20 Ekim 2011'de öldürülmüştü.

Petrol İhraç Eden Ülkeler (OPEC) birliğinde önemli bir yeri olan Libya, milislerin özellikle petrol rafinelerini kontrol etmeye çalışması yüzünden çok zor günler geçiriyor. İsyanın patlak verdiği Bingazi'de ise ordu, BM tarafından terör örgütü ilan edilen radikal İslamcı Ensar el-Şeriat örgütüyle çatışıyor.

Libya'nın başbakanı Ali Zeydan, Ekim 2013'te Kaddafi'ye karşı savaşan isyancılar tarafından kaçırılmış, kendisinden istifa talep eden silahlı kişiler tarafından birkaç gün sonra serbest bırakılmıştı.

 

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2014.01.12 13:22 - Son Güncellenme: 2014.01.12 13:22 - HABER MERKEZİ
A