Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Yıldız'dan Marmara Depremi yorumu

Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Yıldız'dan Marmara Depremi yorumu

Bursa, İstanbul gibi büyükşehirlerin arasında bulunduğu Marmara Bölgesi'nde uzmanlar yaşanabilecek büyük Marmara Depremi hakkında uyarılarını sürdürüyor. Jeoloji Mühendisler Odası Güney Marmara Şubesi Başkanı Mehmet Yıldız konu hakkında Bursada Bugün'e açıklamalarda bulundu.

2025.01.15 15:20 - Son Güncellenme: 2025.01.15 15:31 - Bursa Bölge - MAHMUT VURAL
A
Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Yıldız'dan Marmara Depremi yorumu

MAHMUT VURAL / BURSADA BUGÜN

Türkiye'de yaşanan artçı depremler vatandaşların endişelerini arttırmaya başladı.

Marmara Depremi hakkında konuşan uzmanlar yetkilileri uyarırken çağrıda bulunmayı sürdürüyor.

Jeoloji Mühendisleri Güney Marmara Şube Başkanı Mehmet Yıldız, Bursada Bugün'e yaptığı açıklamada İstanbul Depremi söyleminin yanlış olduğunu ve Marmara Depremi'nin beklendiğini ifade etti.

 "BU TÜR AÇIKLAMALARA İTİBAR EDİLMEMELİ"

Başkan Yıldız, "1999 depreminin ardından bu konu daha sık gündeme gelmeye başladı. Uzmanlar, her an bir deprem olabileceğini söylüyor. Ancak 'her an' ifadesi yanlış yorumlanabiliyor. Jeolojik zaman diliminde bu, 10 yıl, 20 yıl ya da 50 yıl anlamına da gelebilir. Ancak belirli bir tarih ve saat vererek deprem tahmininde bulunmak mümkün değil. Bu tür açıklamalara itibar edilmemeli" dedi.

"HER AN MEYDANA GELEBİLİR"

Yıldız, Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun kuzey, orta ve güney olmak üzere üç kola ayrıldığını ve bu kolların tarihsel süreçte büyük depremler ürettiğini belirtti. Özellikle Marmara Denizi'nin altından geçen kuzey kolunun, 1766 yılında büyük bir depreme sahne olduğunu hatırlatan Yıldız, orta kolun 1065 yılındaki Geyve-Mekece-İznik depremlerine, güney kolun ise 1855 yılında 41 gün arayla yaşanan iki büyük depreme işaret etti. 

Bu fay hatlarının 250-450 yıl arasında tekrarlama periyoduna sahip olduğunu belirten Yıldız, "Bu sürelerin dolup dolmadığını, fayların kayma hızlarını inceleyerek tahmin edebiliyoruz. Ancak unutulmamalı ki depremler sistematik bir doğa olayıdır ve her an meydana gelebilir" ifadelerini kullandı. 

"HAZIRLIKSIZ YAKALANILDIĞINDA DEPREM ÇOK BÜYÜK KAYIPLARA YOL AÇABİLİR"

Başkan Yıldız, depremlerin yalnızca can kaybına değil, ülkelerin ekonomik durumlarına dahi büyük etkiler yapabileceğini hatırlatarak, "Hazırlıksız yakalanıldığında deprem çok büyük kayıplara yol açabilir. Vatandaşlarımız, bilimsel verilere dayanmayan tahminlere kulak asmamalı ve gerekli önlemleri almalıdır" uyarısında bulundu. 

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2025.01.15 15:20 - Son Güncellenme: 2025.01.15 15:31 - MAHMUT VURAL
A