Japonya'dan yenilenebilir enerji hamlesi
Fukuşima nükleer kazasının ardından alternatif enerji teknolojilerine yönelen Japonya, yüzen güneş enerjisi santralleri ile yılda 60 megawattlık kurulu güç elde etmeyi amaçlıyor.
2014.09.05 17:54 - Son Güncellenme: 2014.09.05 17:54 - Dünya - HABER MERKEZİFukuşima nükleer kazasının ardından alternatif enerji teknolojilerine yönelen Japonya, yüzen güneş enerjisi santralleri ile yılda 60 megawattlık kurulu güç elde etmeyi amaçlıyor.
Proje kapsamında 2015 yılında güneşten elde edilecek enerjiyle 15 bin konutun yıllık enerjisinin üretilmesi planlanıyor
Güneş enerjisinden elektrik üretme kapasitesi 13.5 gigavat olan Japonya, bu rakamı 2020'de 48.8 gigavata çıkarmayı hedefliyor.
Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Yılancı, AA muhabirine, güneş enerjisi santrallerinin yüzer şekilde veya doldurulan kıyı şeritlerinde kullanılabildiğini söyledi. Güneş enerjisini elektrik enerjisine çeviren ve "fotovoltaik" olarak adlandırılan panellerin üretim maliyetlerinin hızla düştüğünü anlatan Yılancı, bu sistemin dünya genelinde de yaygınlaşmaya başladığını belirtti.
Sistemin deniz veya su üzerinde daha verimli çalıştığını ifade eden Yılancı, "Kristal silisyum malzeme esaslı fotovoltaik panellerin yüzey sıcaklıklarının artması ile enerji dönüşüm verimleri azalmaktadır, deniz veya su üzerine kurulu sistemlerde panel sıcaklıkları azalacağından daha iyi verim değerleri elde edilebilmektedir. Ancak malzemelerin nem ve paslanma dirence sahip olmaları gerekmektedir" dedi.
Yüzen güneş enerjisi santrallerinin ada ülkeleri veya yüzölçümleri küçük olan ülkelerde tercih edildiğini belirten Yılancı, şöyle konuştu:
"Türkiye gibi yüzölçümleri büyük olan ülkelerde, bu tip sistemlere şu an içi çok ihtiyaç yok. Türkiye'de arazi, çatı üzeri ve bina ile tümleşik şekilde güneş enerjisinden elektrik üretimi uygulamalarından hala yeterince yararlanılamıyor. Bu potansiyelin daha çok değerlendirilmesi gerekir. Ülkemizde yerli üretimi teşvik edecek mekanizmaların geliştirilmesine ve bu konudaki Ar-Ge çalışmalarına daha fazla kaynak ayrılarak, yenilenebilir enerji teknolojilerinin desteklenmesine öncelik verilmeli."
Japonya'da 2011 yılında meydana gelen deprem ve tsunaminin ardından yaşanan Fukuşima faciası sonrası bazınükleer istasyonlar kapatılmıştı. Artan elektrik talebini karşılamak için 2012'de ülkenin LNG talebi rekor düzeyde artarak 87,31 milyon ton olarak gerçekleşmişti.
Öne Çıkan Galeriler
Öne Çıkan Videolar
-
06:08
-
03:09
-
01:52
-
02:48
-
06:53
En Çok Okunanlar
- Misafirliğe geldiği evin önünde kayboldu:...
- Eşini uykusunda başından vurarak öldürdü
- 2025 emekli bayram ikramiyesi ne kadar...
- Sosyal medyada "Edip Akbayram öldü"...
- Ateşkes anlaşmasının onaylanması halinde...
- Dağda doğan buzağıyı 5 kilometre sırtta...
- Deniz Akkaya'dan evine gelen polislere tepki
- DSÖ'den ateşkesi onaylayın çağrısı!
- Viyolonsel sanatçısı Raphaela Gromes,...
- Kayseri'deki suç örgütü operasyonunda 13...
- İstanbul'da sahte içkiden ölenlerin sayısı...
- İsrail ordusu, esir takası anlaşmasının...
- Ukrayna ile İngiltere arasında "100 Yıllık...
- 7 milyon 830 bin kadın cep telefonuna...
- Biden'dan Putin çıkışı: Başarısız oldu