Japonya'dan Türkiye'ye ekip gelecek

Japonya'dan Türkiye'ye ekip gelecek

Japonya'da Başbakanı Naoto Kan'ın 'nükleerden uzaklaşma', 'nükleer santral ihracatını gözden geçirme' ile ilgili açıklamaları tartışmalara yol açmaya devam ediyor

2011.07.28 13:10 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Japonya'dan Türkiye'ye ekip gelecek

Tartışmalar, Türkiye'ye nükleer santral ihracı boyutuyla da sürüyor.

Bu arada, nükleer santralla ilgili olarak Japonya'nın Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı personelinden oluşan bir ekibin, Türkiye'ye gönderileceği kaydedildi.

Başbakan Kan, 13 Temmuz'da düzenlediği basın toplantısında ''nükleerden uzaklaşma'' açıklamasında bulunmuş, ardından ülkede yapılan Üst Meclis Bütçe Komisyonu toplantısında konunun ''Bir kez daha özenle tartışılması gerektiğini'' söylemişti. Kan, nükleer santral ihracatının gözden geçirileceğini ifade etmişti.

Ülkede bu tartışmalar yaşanırken, Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Banri Kaieda, 23 Temmuz'da Tokyo TV'deki bir programda, nükleer santral yapımı için müzakerelerinin sürdüğü Türkiye'ye yakın bir tarihte heyet gönderileceğini ve Japonya'nın nükleer santral teknolojisinin güvenilirliğinin izah edileceğini açıkladı.

Japon basını tüm bu açıklamaları ''Japonya'nın nükleer ihracattan vazgeçtiği görüşünün yayılmasına neden oluyor'' diyerek eleştirdi.

Japonya'nın en büyük ekonomi gazetesi Nihon Keizai Shimbun (Nikkei), Başbakan Kan'ın nükleer santral ihracat stratejisinin gözden geçirilmesinden bahsetmesini, Japonya'nın politikalarına karşı güvensizliğe davet ettiğini kaydetti.

Haberde Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığının Türkiye'ye yetkilileri göndererek müzakerelerin devamını talep edeceğini, ancak Türkiye'nin nereye kadar bu anlayışı göstereceğinin belirsiz olduğunu yazdı.

POLİTİKANIN AYAKLARI YERE SAĞLAM BASMIYOR

Türkiye'nin tavrının Başbakan Kan'ın 13 Temmuz'daki açıklamasının ardından değişmeye başladığı belirtilen haberde, 20 Temmuz'dan önce nükleer santral ihracatına yönelik stratejinin durdurulmayacağının açıklandığı ancak 21 Temmuz'da, Kan'ın ''Bir daha etraflıca görüşmemiz gerekiyor'' ifadelerinin ''Politikanın ayakları hiçbir şekilde yere sağlam basmıyor'' şeklinde yorumlandı.

Gazete ''Türkiye'nin Japonya'nın bu muğlak tutumu karşısında sabrının taştığının görüldüğünü'' vurguladı.

Haberde Japon nükleer santral üreticisi firmaların yöneticilerinin ''Nükleer santral ihracatı uluslararası olarak verilmiş bir söz'' ifadesine yer verilirken, ''Türkiye'nin Başbakan Kan'ın sözlerini duyduktan sonra ne düşüneceği'' sorgulanıyor.

Öte yandan dün akşam saatlerinde Bloomberg'de yayımlanan bir haberde, TEPCO Genel Müdürü Junichi Matsumoto'nun TEPCO'nun Türkiye'de inşa edilecek bir nükleer tesis projesinde yer almayacaklarını açıkladı.
HABERTÜRK

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2011.07.28 13:10 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - HABER MERKEZİ
A