İtalya'da son durum: Noel'de sınırlama gündemde

İtalya'da son durum: Noel'de sınırlama gündemde

İtalya Covid-19 gölgesinde Noel'e hazırlanıyor. Başbakan Conte sıkı tedbirlerin devam edeceği sinyalini verdi. Üçüncü bir dalgayı önlemeyi hedefleyen İtalya'da aile içi görüşmelere Noel günü için bile sınırlama getirilebilir.

2020.11.24 13:03 - Son Güncellenme: 2020.11.24 13:03 - Dünya
A
İtalya'da son durum: Noel'de sınırlama gündemde

İtalya'da Covid-19 yüzünden can kaybı 50 bini geçti. Salgın eğrisinde hafif de olsa görülen yavaşlamaya rağmen günlük vaka ve ölü sayısı hala çok yüksek. Hastanelerin yoğun bakım ve acil servislerinde de kapasite doluluğu ve personel eksikliği yüzünden sorun yaşanmaya devam ediyor.

İtalya'daki son durumu NTV Milano temsilcisi Şeyda Canepa yazdı.

Ülkede tedbirler gevşetildiği takdirde yaz aylarındaki hataların tekrar edilmesinden endişe ediliyor. Noel arifesinde lokanta ve dükkanların açılması söz konusuyken seyahat ve kış turizmine yönelik kısıtlamalar var. İtalya'da geleneksel olarak 8 Aralık'ta açılan kayak sezonu ertelendi. Hükümet tüm Avrupa'yı birlikte hareket etmeye çağirdı. Ülkede, Noel öncesi mevcut ve yeni kısıtlamaların çercevesi tartışılıyor.

İtalya'da 4 Kasım'da yürürlüğe giren ve 3 Aralık'a kadar devam edecek ek tedbirler ve sonrası etrafında tartişmalar devam ediyor. Sıkı tedbirlerin Noel arifesinde ve Noel tatili boyunca ne şekilde uygulanacağı salgın eğrisinin gidişatına bağlı olacak. Başbakan Giuseppe Conte, Noel döneminde aile içi görüşmeler için uyardı ve aile arasında yakın temasının tehlikesine dikkat çekerek, geniş kapsamlı aile yemekleri ve partiler yerine sade bir Noel olması gerektiğine dikkat çekti.

Hükümet, ilki 3 Aralık'tan Noel arifesine ikincisi ise Noel tatilini kapsayan iki ayrı tedbir paketi düşünüyor.

Kanun hükmünde kararname ile detayları belirlenecek tedbir paketlerinin içeriği ise her seferinde salgın verileri değerlendirildikten sonra belirginleşecek.

NOEL'DE AİLE BİRLEŞMESİ MÜMKÜN OLACAK MI?

Sağlık bakanı Roberto Speranza eldeki veriler ışığında henüz bir görüş belirtmenin erken olduğunun altını çizerken özellikle aile birleşmelerini sağlayacak seyahat özgürlüğü konusunda endişeler büyüyor.

Vaka sayısı ve hastanelerin doluluk oranı gibi 21 ayrı kriterle belirlenen ve Kırmızı, Turuncu ve Sarı olarak üç bölgeye ayrılan İtalya'da Lombardiya, Piemonte gibi kırmızı bölgelerin verilerin daha iyiye gitmesi durumunda kırmızıdan turuncu kategoriye alınıp tedbirlerin nispeten de olsa gevşetilmesi söz konusu.

Son kararnameye göre Milano, Torino gibi büyük kentlerin de içinde olduğu kırmızı bölgelerde seyahat tamamen yasak, turuncularda ise bölge içinde kalmak şartıyla serbest, başkent Roma'nın olduğu az sayıdaki sarı bölgeler için ise seyahat bölge içinde ve sarı bölgeler arası tamamen serbest.

Aile fertleri farklı kent ve bölgelerde yaşayan İtalyanların bir kısmı Noel dönemi için tren ve uçak biletlerini erkenden aldı. Akrabalarından uzak yerlerde çalışan ve tatil zamanı memleketlerine dönmek isteyenler İtalyanlar hükümetten bu konuda cevap bekliyor zira kurallar değişmez ise seyahat izni sadece mücbir sebepler için veya ikametgah belgesi olanların geri dönüşleri için mümkün olacak. İkamet ettikleri ev dışında başka bölgelerde tatil amacli kullanılan evleri olanlar da seyahat izninin cıkmasını bekliyor. Ancak kısıtlamaların kaldırılıp kaldırılamayacağı salgın eğrisinin gidişatına bağlı olacak.

Hükümetin ajandasında mevcut veriler ışığında sadece birinci derecede akrabaların görüşmesine izin konusunda eğilim var.

Bölgesel yönetimlerden sorumlu bakan Francesco Boccia ise günde ortalama 600 civarındaki can kaybı sayısını hatırlatarak Noel'e kadar birçok italyanın hayatını kaybedeceğini, bu kapsamda birlik ve beraberlik duygusu ne kadar önemli olsa da Noel kutlamaları hakkında tartışmanın bu aşamada yersiz olduğunu söyledi.

Sağlık bakanlığı müsteşarı Sandra Zampa Noel gecesi ve yılbaşında hiçbir şekilde sokak veya meydanlarda kutlamalar izin verilmeyeceğini açıklarken hedefin üçüncü bir dalgayı önlemek olduğunu söyledi. Ev içinde toplanmaların da 6 kişiyi geçmemesi gerektiğni söyledi.

Özel yaşam alanları kontrol edilemeyeceği için bu sınırlama telkin düzeyinde kalacak. Bilim Komitesi Koordinatörü Agostino Miozzo ise yaz aylarında yaşanan rehavetten sonra, sonbahardan itibaren hızla katlanarak artan vaka ve ölü sayısına dikkat çekerek 'Herkes özgür dedik ve bunu pahalı bir şekilde ödedik, Noel tatilinde aynı şekilde bir özgürlüğe izin veremeyiz' diye konuştu.

Başbakan Conte de Ağustos ayında yapılan hataların Noel döneminde tekrarlanmayacağının bir kez daha altını çizerek kısıtlamaların üçüncü bir dalgaya izin verilemeyecek bir şekilde uygulanacağının sinyalini verdi.

KAYAK TURİZMİ VE EĞİTİM TARTIŞMALARI

Ülke turizmi için büyük önem taşıyan ve geleneksel olarak 8 Aralık tarihinde başlayan kayak sezonunun açılmasının da ileri bir tarihe ertelenmesine karar verildi. Başbakan Conte bu kararın tüm Avrupa'yı kapsaması için de çaliştıklarını belirtti. Açıklamanın ardından görüş bildiren kayak merkezi ve otel işletmecileri karara karşı çıkarak kurallara uyulduğu takdirde kayak yapmanın güvenli olduğunu savundu. Dağlık bölgelerdeki yerel yönetimler kayak sezonunun ertelenmesinin telafi edilemez bir ekonomik zarara yol açacağını açıkladı.

Geçtiğimiz günlerde Bakanlar Kurulu toplantısında kayak sezonunun açılması sözkonusu olmuş ve Eğitim Bakanı Lucia Azzolini büyük tepki göstererek bu durumda okulların da açılması gerektiğini söyleyip tavır koymuştu.
Son kararname ile İtalya'da yedinci sınıfa kadar fiziki eğitim yapıllabiliyor. Üst sınıflar ise evden uzaktan eğitime devam ediyor. Okulların en kısa zamanda açılması için hem ögrenci hem de velilerden büyük baskı var. Başbakan Conte Noel öncesi tüm okulların açılması ve yüz yüze eğitime geçilmesi için çalişmaların sürdüğünü bildirdi.

EKONOMİYİ CANLANDIRMA HEDEFİ

Hükümetin masasında tüm ülkede yürürlükte olan saat 22:00 ile 05 arasındaki sokağa çıkma yasağının da 23:00'e veya 24:00'e alınması, lokantaların hali hazırda olduğu gibi 18:00'de kapatmak şartı ile açılması konuları var.
Yine Noel arifesinde alışveriş imkanını sağlamak için dükkanların bir süreliğine de olsa açılması fikrine sıcak bakılıyor.

Noel alışverişi, İtalya'da ticari işletmelerin yıllık toplam cirosunun yüzde 30'unu oluşturuyor. Ekonominin biraz olsun canlanmasını hedefleyen hükümetin bu konuda olumlu bir karar vermesine kesin gözüyle bakılıyor.

Öte yandan İtalyan Sosyal Yatırım Çalişmaları Merkezi Censis-Tendercapital araştırma raporuna göre Covid-19 salgını etkisi ile 5 milyon italyan'ın sofraya düzgün bir yemek koymakta güçlük çektiği, 7 milyon 600 bin italyan'ın ise hayat standardında gerileme olduğu tespit edildi.
İtalyanların yüzde 60'ı ise gelecek yıl içinde işini veya gelir kaynağını kaybetme durumunu yaşayabileceğini düşünüyor.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2020.11.24 13:03 - Son Güncellenme: 2020.11.24 13:03 - Yasin Yüksel
A