"İşte o zaman bölgede kıyamet kopar"

"İşte o zaman bölgede kıyamet kopar"

Başbakan Tayyip Erdoğan, CNN'in ünlü sunucusu Christiane Amanpour'a röportaj verdi

2012.09.05 10:45 - Son Güncellenme: 2012.09.05 11:21 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
"İşte o zaman bölgede kıyamet kopar"

Başbakan Tayyip Erdoğan, CNN'in ünlü sunucusu Christiane Amanpour'a verdiği röportajda ABD'nin Suriye konusunda "inisiyatifinin olmadığını" belirterek bunun ülkede Kasım ayında yapılacak seçimlerden kaynaklı olabileceğini belirtti.

CNN'in internet sitesinde yer alan habere göre Amanpour'la İstanbul'da bir araya gelen Erdoğan, Suriye'de 18 aydır devam eden kriz ve İran'ın nükleer programı konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Türkiye uçuşa yasak bölge ilan edilmesi çağrısı yaparken, ABD'nin Suriyeli muhaliflere "öldürücü olmayan destek" dışında herhangi bir yardımda bulunmamasının kendisini şaşırtıp şaşırtmadığı sorusuna, "Şu an ABD'den beklenen birçok şey var ancak ABD henüz bu beklentileri karşılamadı" yanıtını verdi.

Başbakan, "Belki de bu seçimler nedeniyledir - belki ABD'deki seçim öncesi ortamından dolayıdır. İnisiyatif eksikliğinin kökeninde bu olabilir. Hiç kimse bize bunun sebepleriyle ilgili bir şey söylemedi, zaten açıklama yapmak zorunda da değiller. Bu rejime karşı olduklarını açıkladıkları için kendilerine minnettarız ve çok memnunuz" diye konuştu.

"EN BÜYÜK TEHLİKE..."

Suriye krizi bağlamında Türkiye'nin karşı karşıya olduğu en büyük tehlikenin ne olduğunun sorulması üzerine kitle imha silahları konusunu gündeme getiren Erdoğan, "Sadece Türkiye için değil, tüm bölge için ve dünya için en büyük tehlike, elbette kitle imha silahlarının ve kimyasal silahların kullanılmasıdır. Eğer böyle bir hamle yapıldığına dair en ufak bir işaret olursa, tüm dünyanın tavrı sonsuza dek değişecektir" dedi.

Suriye Dışişleri Bakanlığı'ndan daha önce yapılan açıklamalarda kimyasal ya da biyolojik silahların varlığı teyit edilmiş ancak "Bunları asla kendi vatandaşlarımıza karşı kullanmayız, sadece ülkemize saldıran yabancılara karşı kullanırız" denilmişti.

Bakanlık Sözcüsü Cihad Makdissi'nin yaptığı bu açıklama uluslararası kamuoyunda sert tepkiye neden olmuştu.

"İSRAİL'İN İRAN'A SALDIRACAĞINA İNANMIYORUM"

Amanpour, Erdoğan'a İran'ın nükleer programıyla ilgili de sorular yöneltti. Erdoğan, "İsrail'in İran'a sorunuzda belirttiğiniz şekilde saldıracağına inanmıyorum. Bu çok düşük bir olasılık. Aksi takdirde bütün bölgede kıyamet kopar" dedi.

Başbakan, "Ama ben bölgemizde böyle bir şey görmek istemediğime eminim çünkü bugün bu devirde, bu bölgenin ihtiyacı olan şey barış, refah ve istikrardır" diye konuştu.

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2012.09.05 10:45 - Son Güncellenme: 2012.09.05 11:21 - HABER MERKEZİ
A