İŞTE ANKARA'NIN ÇEKİNCELERİ!

İŞTE ANKARA'NIN ÇEKİNCELERİ!

Kemal Kılıçdaroğlu'nun Hakkari mitinginde gündeme getirdiği Yerel Yönetimler Özerklik Şartı, Türkiye tarafından 1988'de imzalandı

2011.05.25 10:44 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
İŞTE ANKARA'NIN ÇEKİNCELERİ!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Hakkâri mitingindeki, "Avrupa'da kabul edilen yerel yönetimler özerklik şartını aynen kabul edeceğiz" sözleri siyasette yeni bir tartışma başlattı. Başbakan Erdoğan ve Bülent Arınç'ın da Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarını eleştirmesiyle gözler "Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı"na çevrildi.

Türkiye'nin söz konusu şartla ilgili geçmişi 23 yıl öncesine dayanıyor. Türkiye şartı 21 Kasım 1988'de imzaladı. Şart, 1991 Mayıs ayında, DYP-SHP koalisyonu hükümeti döneminde TBMM'de onaylandı. Ancak Ankara, şartın 7 maddesi ve 10 paragrafına çekince koydu. İşte o çekinceler:

- Yerel makamları doğrudan ilgilendiren konulara ilişkin planlama ve karar alma süreçlerinde kendilerine olanaklar ölçüsünde zamanında ve uygun biçimde danışılacak. (Madde 4, pa rag raf 6)

- Kanunla düzenlenmiş daha genel hükümlere halel getirmemek koşuluyla, yerel makamlar kendi iç idari örgütlenmelerini bunları yerel ihtiyaçlara uyumlu kılmak ve etkin idare sağlamak amacıyla kendileri kararlaştırabilecek. (Madde 6, paragraf 1)

- Yerel olarak seçilmiş kişilerin görevleriyle bağdaşmayacak işlev ve faaliyetler kanunla veya temel hukuki ilkelere göre belirlenir. (Madde 7, paragraf 3)

- Yerel makamların idari yönetimi denetleyen makamın müdahalesinin korunması amaçlanan çıkarların önemiyle orantılı olarak sınırlandırılmasını sağlayacak biçimde yapılmalı. (Madde 8, paragraf 3)

- Yerel makamlara sağlanan kaynakların dayandığı mali sistemler, görevin yürütülmesi için gereken harcamalarda ki gerçek artışların mümkün olduğunca izlenebilmesine olanak tanımaya yetecek ölçüde çeşitlilik ve esneklik taşımalı. (Madde 9, paragraf 4)

- Yeniden dağıtılan kaynakların yerel makamlara tahsisinin nasıl yapılacağı konusunda kendilerine uygun bir biçimde danışılacak. (Madde 9, paragraf 6)

- Yerel makamlara yapılan hibeler belli projelerin finansmanına tahsis edilme koşulu taşımayacak. Hibe yerel makamların yetki alanları içinde kendi politikalarına ilişkin olarak takdir hakkı kullanmadaki temel özgürlüklerine halel getirmeyecek (Madde 9, paragraf 7)

- Her devlet yerel makamların ortak çıkarlarının korunması ve geliştirilmesi için birlikte üye olma ve uluslararası yerel makamlar birliklerine katılma hakkını tanıyacak. Yerel makamlar kanunla muhtemelen öngörülen şartlar dahilinde başka devletlerin yerel makamlarıyla işbirliği yapabilirler. (Madde 10, pa ragraf 2 ve 3)

- Yerel yönetimler kendi yetkilerinin serbestçe kullanımı ile Anayasa veya ulusal mevzuat tarafından belirtilmiş olan özerk yönetim ilkelerine riayetin sağlanması amacıyla yargı yoluna başvurmak hakkına sahip olacak. (Madde 11)
HABERTÜRK 

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2011.05.25 10:44 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - HABER MERKEZİ
A