İstanbul Üniversitesi 560 yaşında

İstanbul Üniversitesi 560 yaşında

Türkiye'nin ve dünyanın en köklü üniversitelerinden İstanbul Üniversitesi 560. yaşına girdi.

2013.07.11 12:20 - Son Güncellenme: 2013.07.11 12:21 - Eğitim - HABER MERKEZİ
A
İstanbul Üniversitesi 560 yaşında

1453 yılında kurulan İstanbul Üniversitesi'nin 560. Yıl Kutlaması, 8 Temmuz'da İÜ Merkez Yerleşke'de yapıldı. Kutlamayla birlikte, yenilenen İÜ Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Binası ve Gözlem Evi'nin de açılışı gerçekleştirildi.

Kutlamada davetlilere hitaben bir konuşma yapan İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, İstanbul Üniversitesi'nin başarılarını akademik ve idari personeli ile öğrencilerinin birlikteliğinden doğan bereket ile gerçekleştirdiğini ifade etti. İstanbul Üniversitesi'nin 560 yıllık tarihinde bugüne kadar sayısız önemli çalışma gerçekleştiğini kaydeden Prof.Dr. Söylet, yıldönümü dolayısıyla İÜ Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Binası ve Gözlemevi binasının yenilenmesi projesinin, 4 yılda yaptıkları 90 proje arasında ki 65. Proje olduğunu bildirdi. Yaklaşık 1300 metre kare taban alana inşa edilen ve 4 bloktan oluşan yeni yapının tamamlandığını anlatan Söylet, ayrıca tarihi eser olan gözlemevi binasının restorasyon işlerinin de tamamlandığını anlattı.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ GÖZLEMEVİ

Yunus Söylet, İstanbul Üniversitesi'nin Beyazıt Yerleşkesi bahçesinde yer alan gözlemevinin, 1933 Üniversite Reformu ile Türkiye'de yükseköğretimin yeniden yapılandırılması çerçevesinde İÜ Fen Fakültesi bünyesinde kurulan Astronomi Enstitüsü'nün bir uzantısı olduğunu belirtti. Türkiye'nin ilk modern astronomi gözlemevi olarak 1936 yazında hizmete açılan binanın en önemli gözlem aletinin "astrograf" olduğunu da kaydeden Söylet, "Dört mercekli bu dürbün sistemiyle 24 x 24 cm ebadında geniş alan gökyüzü görüntüleri alınabilmektedir. 1936 sonbaharında halihazırdaki kubbesine yerleştirilmiştir. Gözlemevimiz, öğretim dönemi boyunca okulların ziyaretine açıktır. Ziyaretçilerimize, Astronomi Enstitüsü'nden müstakil Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü'ne uzanan sürece en önemli katkıyı yapan Ord. Prof. Dr. Wolfgang Gleissberg adına düzenlenen salondaki astronomi aletleri sergisi gezdirilerek, geçmişten günümüze kullanılan gözlem ve değerlendirme aletleri hakkında bilgiler verilmektedir. Bu binada birçok bilimsel yayına imza atan Prof. Dr. Nüzhet Gökdoğan'ı da rahmetle anıyorum. Emeği geçenlere çok teşekkür ediyor saygılarımı sunuyorum" dedi.

Kutlama, 560. yıl pastasının kesilmesinin ardından yenilenen İÜ Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Binası ve Gözlem Evi kurdele kesimi ile devam etti. İstanbul Üniversiteliler yenilenen binayı gezerek, yetkililerden yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldılar. Program bahçede verilen kutlama yemeği ile sona erdi.

Diğer Eğitim Haberleri için tıklayın


2013.07.11 12:20 - Son Güncellenme: 2013.07.11 12:21 - HABER MERKEZİ
A