İstanbul depremi için bono sattılar!

İstanbul depremi için bono sattılar!

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), Türkiye'nin ilk afet bonosunu ihraç etti.

2013.05.02 17:05 - Son Güncellenme: 2013.05.02 17:05 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
A
İstanbul depremi için bono sattılar!


DASK'tan yapılan açıklamaya göre, DASK Türkiye'nin ilk afet bonosunu (Cat Bond) ihraç ederek olası bir İstanbul depremi için hasar ödeme kapasitesini  artırdı. Aynı zamanda Türkiye'de ilk defa kullanılan bir finansal araçla farklı  piyasalardan teminat sağlamış oldu.

Afet bonosu 400 milyon dolar tutarında ve 3 yıllık olarak çıkarıldı. Söz konusu tutarın tamamı bağımsız bir banka hesabında tutulacak ve kısa vadeli Amerikan hazine kağıtlarına yatırılacak. Yatırımcılara bu kağıtların getirisi ile DASK tarafından 3 yıl boyunca ödenecek sigorta primi kadar bir gelir sağlayacak.

Bu süre içinde İstanbul'da meydana gelecek olası bir depremle birlikte  "afet bonosunun tetiklenmesi", yani belirlenen parametrenin aşılması halinde ihracı yapan DASK, bu hesaptaki 400 milyon doların tamamını hasar ödemesi için kullanabilecek ve geri ödeme yükümlülüğü olmayacak. Afet bonosunun tetiklenmesi deprem kayıt cihazlarından elde edilecek verilere bağlı olarak hesaplanacak bir indeks vasıtasıyla olacak. Deprem olmaması halinde dönem sonunda tüm fonlar yatırımcılara iade edilecek.

6 kat talep geldi

Başlangıçta 100 milyon dolar olarak öngörülen ihraç için 6 katına yakın  talep toplayan DASK, 3 yıl vadeli afet bonosunun tutarını daha sonra 400 milyon  dolara çıkardı. Afet bonosuna özgü olarak DASK tarafından Bermuda'da kurulan  Bosphorus 1 Re şirketi aracılığıyla ihraç edilen afet bonosu uluslararası kredi  derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'tan (S&P) BB  notu aldı.

DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, 400 milyon dolarlık afet bonosu ihracıyla birlikte kurumun ödeme gücünün 7,2 milyar liraya yükseldiğini  vurgulayarak şunları ifade etti:  "Her yıl uluslararası reasürans piyasasından sağladığımız reasürans  korumasına ilave olarak, çoğunlukla sermaye piyasalarına yönelik yeni bir risk  transfer aracını ülkemize ve Türk sigorta sektörüne kazandırmış olmaktan dolayı mutluyuz. Afet bonosu piyasasında bir Türk riskinin ilk defa yenilikçi bir anlayışla sunulmuş olması ve bunun büyük ilgi görmesi gurur verici. ABD'de kasırga ve deprem, Avrupa'da sel ve fırtına, Japonya'da da deprem için çıkarılan afet bonolarından sonra, Türkiye'den bir kuruluşun ilk defa deprem riski için parametrik afet bonosu ihraç etmesi ve bunu yenilikçi özelliklerle yapması piyasada dikkati çekti. İhraç Amerikalı ve Avrupalı yatırımcılar tarafından büyük bir ilgi gördü."

Bosphorus 1 afet bonosunun özellikleri

Talep toplama döneminde 100 milyon dolar olarak öngörülen afet bonosu  için 6 katı talep gelmesi ve oluşan uygun fiyat nedeniyle nihai bono ihracı 400 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bononun süresi 3 yıl ve deprem durumunda, bononun tetiklenmesi yani belirlenen parametrenin aşılması halinde ödeme yapıyor. Yıllık 250 baz puan prim ile gerçekleştirilen bono ihracı, yatırımcılar nezdinde sağladığı çeşitlendirme ve alternatif sağlama özelliği nedeniyle yoğun rağbet gördü.

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2013.05.02 17:05 - Son Güncellenme: 2013.05.02 17:05 - HABER MERKEZİ
A