İstanbul'daki bir lüks sitede 'kaçak yapı' isyanı

İstanbul'daki bir lüks sitede 'kaçak yapı' isyanı

İstanbul Eyüpsultan'da yaklaşık 350 dairenin bulunduğu lüks sitede bazı mülk sahipleri, tahsis alanları kış bahçesi adı altında işgal etti. Sitede yaşayanlar duruma tepki göstererek durumu yargıya taşıdı.

2024.05.10 12:44 - Son Güncellenme: 2024.05.10 13:13 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
İstanbul'daki bir lüks sitede 'kaçak yapı' isyanı

CNN Türk ekibinden Kübra Aydın ve Mehmet Onur'un haberine göre İstanbul Eyüpsultan'da yaklaşık 350 dairenin bulunduğu lüks sitede bazı mülk sahipleri, sitedeki tahsis alana kış bahçesi yapıp camekanla kapıttı. Sitede yaşayanlar ise 'kaçak yapı' diyerek duruma isyan etti. Peki ortak alanlarda fazladan yer edinmenin yasal yaptırımı ne? Belediyelere görev düşüyor mu? Uzmanlar, lüks sitedeki kış bahçesi kriziyle ilgili konuştu.

Site sakinlerinden Numan Yeşilmen bu duruma tepkilerini dile getirerek, "Camekanla kapatılmış yeşil alan yapılmış etrafı kapatılmış komple kullanıma kapatılmış ve şahsi bir alanı bir daire yapılmış resmen. Ortak alanın bazı bölümlerine de zarar verilmiş bu şekilde bir yapı yer yapılmış" dedi. 

İMAR KİRLİLİĞİ NEDENİYLE CEZA DAVASI

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Avukat Batuhan Bulut ise, "Konunun ruhsata bağlanması gereken bir yapı olup ruhsatsız olması hasebiyle idari para cezası ve yıkım ve hatta ve hatta haklarında ceza davası açılacak derecede imar kirliligine neden olması suçundan kaynaklı olarak haklarında ceza davası soruşturmasına neden olacak sonuçlara varması dahi mümkün" dedi. 

DAİRELERİN METREKARELERİ ARTTIRILIYOR

Lüks sitede yaşayanlarlar siteye tahsisli alanı işgal edilmesi ve kış bahçesi yapılmasınının dairelerinin metrekarelerini arttırıldığını belirerek konuyu hem belediyeye hem de yargıya taşıdı.

Gayrimenkul uzmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran; yönetim planı dışına çıkıp dairenin metrekaresini ortak alanın kapatılamayacağını belirterek, "Eğer siz bir sitede oturuyorsanız ve bu durum yönetim planına işlenmişse asla metre kareinizi artırmak için o bölmeyi duvarla öremezsiniz ya mekanda kapatamazsınız ve bununla ilgili izin almanız gerekir" şeklinde konuştu. 

Site sakinlerinden Haluk Arısal ise  50 metreden 12 metreye kadar kış bahçesi yaparak fazladan alan oluşturan daireler olduğunu belirterek, "2023 yılındaki yönetim başvuruda bulunduğu özellikle belediyeye şikayette bulunulduğu belediye geldi, bir daire mühürledi fakat daha sonra yine açıldı yönetim değiştikten sonra imalata devam edildi" dedi.

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2024.05.10 12:44 - Son Güncellenme: 2024.05.10 13:13 - HABER MERKEZİ
A