İsrail kıştan önce İran'ı vurma hazırlığında

İsrail kıştan önce İran'ı vurma hazırlığında

İsrail, İran'a karşı tehditlerini artırdı. Ordu nükleer başlık taşıyabilen füze denerken, İsrail uçaklarının İtalya'da "uzun mesafeli saldırı" tatbikatı yaptığı ortaya çıktı.

2011.11.03 10:44 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Dünya
A
İsrail kıştan önce İran'ı vurma hazırlığında

İsrail basınına göre Netanyahu ve Barak, Lieberman'ı da İran'a saldırıya ikna etti

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun, 8 Kasım'da açıklayacağı İran raporu öncesinde bölgede tansiyon artıyor. Basına sızan raporda "Tahran'ın nükleer programının atom bombası yapmaya yönelik" olduğuna dair sağlam kanıtların bulunduğu belirtiliyor. Buna bağlı olarak İsrail'in, İran'ın nükleer tesislerini vuracağına ilişkin işaretler artıyor. Haaretz gazetesi, Başbakan Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Ehud Barak'ın İran'a saldırı için son olarak Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ı ikna ettiğini yazdı. Aynı gün İsrail ordusundan iki tatbikat haberi geldi.

'İt dalaşı' provası

Önce İsrail ordusunun ülkenin orta kesimlerindeki Palmaçim üssünde balistik füze denemesi yaptığı açıklandı. Ordu yetkilileri, 'roket itici sisteminin' başarıyla denendiğini açıkladı. İsrail, nükleer savaş başlığı taşıyabildiği sanılan Eriha füzelerine sahip. Ancak bu füzelerin menzili 500 kilometre. İsrail ile İran arasında ise 1200 kilometre var. İsrail'in dünkü testte, menzili İran'a ulaşabilen ve nükleer başlık taşıyabilen bir Jericho füzesi denediği öne sürüldü.

İsrail savaş uçaklarının da İtalya'daki bir NATO hava üssünde, kapsamlı ve uzun menzilli saldırı tatbikatları yaptığı açıklandı. Haaretz'e göre, önceki hafta pazar günü İsrail uçakları İtalya'ya ait Sardunya Adası'ndaki Decimomannu Üssü'ne indi. İsrail uçakları, beş gün boyunca burada İtalyan Hava Kuvvetleri'ne ait Eurojet avcı uçakları, Alman Hava Kuvvetleri'nin Tornado av-bombardıman uçakları ve Hollanda Hava Kuvvetleri'nin F-16 avcı uçaklarıyla "it dalaşı" tatbikatları gerçekleştirdi. Üste bulunan gelişkin inceleme sistemleriyle, pilotların ayrı ayrı performansları analiz edilip değerlendirildi. Tatbikata saldırı uçaklarının yanısıra havada yakıt ikmali, gözetleme ve komuta kontrol uçakları gibi uzun menzilli bir saldırı görev alabilecek 6 tür filo katıldı. Normalde, 2 hafta süren bu tip bir uzun menzilli tatbikatın erken bitirilmesi, İsrail'in bir hava saldırısına girişeceği iddialarını güçlendirdi. Batılı uzmanlara göre, İsrail'in İran'a kış aylarında saldırması, yoğun bulutlar nedeniyle neredeyse imkansız.

'İran dünya düzenine tehdit'

İsrail Dışişleri Bakanı Lieberman, "İran'ın dünya düzenine en büyük ve ciddi tehdidi oluşturduğunu söyledi" ve uluslararası kamuoyunun Tahran rejimine karşı harekete geçmesini umduğunu belirtti. İsrailli bakan, uluslararası kamuoyunun İran'a yönelik yaptırımları artırmasını, İran Merkez Bankası'na ve Tahran rejiminin petrol ticaretine yönelik kısıtlamaların artması gerektiğini belirtti.

'Saldırırlarsa ağır bir bedel öderler'

İsrail'in tehditlerine Tahran'dan yanıt geldi. İran Genelkurmay Başkanı Hasan Firuzebadi, "ABD'li yetkililer şunu bilmeliler ki siyonist rejimin İran'a yapacağı bir askeri saldırı sonrasında hem Amerika hem de siyonistler ağır bir bedel ödemek zorunda kalacaklar" dedi. İran yönetimi nükleer santrallar çevresindeki güvenlik önlemlerini sıkılaştırdı, tesislerin çevresine uçaksavarlar yerleştirildi.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2011.11.03 10:44 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Zeynep Çelik
A