İşçileri hastanelik eden fabrika Meclis'e taşınıyor

İşçileri hastanelik eden fabrika Meclis'e taşınıyor

CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, Karabük'te işçilerin vücutlarında ağır metallere rastlanılması üzerine faaliyetine son verilen fabrikanın çevreye, doğaya ve insanlara ne kadar zarar verdiğinin incelenmesi gerektiğini, fabrikayla ilgili hazırlayacağı soru önergesini Meclis Başkanlığı'na vereceğini açıkladı.

2013.07.11 16:28 - Son Güncellenme: 2013.07.11 16:29 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
İşçileri hastanelik eden fabrika Meclis'e taşınıyor

Demir çelik fabrikalarının bacalarından çıkan tozların geri dönüşümünü sağlayan Karabük Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan fabrikada çalışan 130 işçiden 68'i Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesi'nde tedavi altına alınırken, vücutlarında ağır metallere rastlanıldı. İşçilerden bazıları taburcu edilirken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı işçilerin vücutlarında ağır metallere rastlanılması nedeniyle fabrikanın faaliyetini durdurdu. Bugün fabrikanın bulunduğu alanda açıklama yapan İzzet Çetin'in yanında fabrikada çalışan 8 işçi de bulundu.

Fabrikanın daha önce Bursa'nın Kemalpaşa İlçesi'nde kurulmak istendiğini, ancak izin verilmediğini, işsizliğin yoğun olduğu Karabük'te fabrikanın kurulmasına izin verildiğini belirten İzzet Çetin, "Ne olursa olsun iş sahası açılması mantığıyla, hiçbir tedbir almadan, çalışanlara gerekli iş sağlığı ve güvenliği alma bir tarafa onlara koruyucu elbiseler vermeden, Avrupa'da vakumlarla yapılan işlemlerin burada sopayla, demir çubukla yaptırılması, sürekli olarak kirli hava solumaları, tozlu ortamda çalışmaları, sadece koruyucu olarak bez maske daha sonra filtreli maske verilmesi neticesinde arkadaşların kan değerlerinde, selenyum, kadmiyum, arsenik, çinko, bakır, kurşun gibi bir çok ağır metaller var. Demek ki burası gerekli önlemleri alınmadan yaptırılmış bir fabrika" dedi.

BAKAN MÜFETTİŞ GÖNDERDİ

İzzet Çetin, Meclis'te Torba Kanun görüşülürken Çalışma Bakanı ile görüştüğünü ifade ederek, "Kendisine aynen şunları söyledim, 'Sayın bakan siz Marzinc diye bir fabrika biliyor musunuz?', 'Ya hatırlıyorum öyle bir şey' dedi. Bende kendisine, 'Siz Bursa Milletvekili iken bu fabrikanın Bursa'ya kurulmasına izin vermediniz. Şimdi bu fabrika Karabük'te kuruldu ve 16 işçiyi ben Meslek Hastalıkları Hastanesi'nde ziyaret ettim. İşçiler kanlarında kurşun oranlarının yüksekliği nedeniyle hastanede yatıyor' deyince, arkasındaki bürokratlara döndü, 'Derhal müfettişleri gönderiyorsunuz' dedi. Buraya müfettişler o kanalla geldi. Geçtiğimiz yıl 30 Haziran'da İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası çıktı. Yürürlüğü 1 Ocak 2013'e ertelenmişti, yeni yürürlüğe girdi. Şimdi bu Torba Kanunun içinde tehlikeli ve zehirli işlerde alınması gereken önlemleri almayan işverenlere 2 yıl bir ek süre veriyor, daha yürürlüğe girmeden. Yani bugün Türkiye'de iş kazalarında, meslek hastalıklarında, yaşamını yitiren işçilerin vebali 10 yıldan bu yana hastalanan, yaşamını yitiren işçilerin sorumlusu AKP'dir. Çünkü tüccar siyaset mantığıyla geldi. Herşeyi ranta, paraya bağladı. İnsana, emeğe değer vermeyerek çok özür dileyerek söylüyorum neredeyse diğer canlılardan daha aşağı değerlendirdi" diye konuştu.

ÇALIŞMA BAKANINA TEŞEKKÜR ETTİ

İşçilerin sadece bez maske ile çalıştırılmalarına tepki gösteren İzzet Çetin, şöyle konuştu:

"Bunun kabul edilebilir bir yönü yoktur. O nedenle ben Çalışma Bakanı'nın duyarlılığına ve derhal buraya müfettiş göndermiş olması nedeniyle ve raporlar doğrultusunda fabrikanın durdurulmuş olması nedeniyle teşekkür ediyorum. Ben sendikacılıktan, emekten gelen birisi olarak nerede bu tarz bir emeğe ve insana yönelik saldırı varsa orada mücadeleyi sürdürme kararlılığındayım."

ATIKLARIN AÇIK ALANA BIRAKILMASI SORUN

İşçilerin baca tozlarının toprak alana atıldığını söylemeleri üzerine alana giden İzzet Çetin, burada yaptığı açıklamada ise, "Bu yağmur ve kar sularıyla yer altı sularına kadar inebilecek ve insan sağlığını tehdit edebilecek bir durum. Burası baca atıklarını geriye dönüştüren bir fabrika. Bunlar ağır metal ve ağır kimyasal içeren atıklar. Bunların açığa dökülmesi de başlı başına bir sorun. Bu bir sorumluksuz örneğidir. Tüm Karabük halkını tehdit eden bir durumdur" dedi.

SORU ÖNERGESİ VERECEK

İzzet Çetin fabrikayla ilgili hazırlayacağı soru önergesini Meclis Başkanlığı'na vereceğini açıklayarak, şöyle konuştu:

"Çevre Bakanı ve Sağlık Bakanı'yla birlikte hükümet olaya el koyup bu fabrikanın çevreye, doğaya, insan sağlığına ne kadar zarar verdiğini incelemeli. Fabrikanın çalışıp çalışmaması konusunda Meclis araştırma önergesi hazırlayıp, Meclis Başkanlığı'na sunacağım. Meclis'in de bu fabrikanın üzerine dikkatini çekmeye çalışacağım"

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2013.07.11 16:28 - Son Güncellenme: 2013.07.11 16:29 - HABER MERKEZİ
A