İngiltere ülke ayırmamış

İngiltere ülke ayırmamış

İngiltere'nin, insan hakları ihlallerinden dolayı eleştirdiği ülkelere 12,3 milyar sterlinlik silah satılmasına izin verdiği ortaya çıktı. İngiliz hükümetinin, askeri malzeme satışı için bu ülkelere 3 bin ihracat ruhsatına onay verdiği kaydedildi.

2013.07.17 15:52 - Son Güncellenme: 2013.07.17 15:52 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
İngiltere ülke ayırmamış

 

Silah ihracatının kontrolünü denetlemek üzere kurulan meclis komisyonu raporunu açıkladı. Rapora göre, 27 ülkeyi kapsayan ve halen geçerli olan askeri malzeme ihracat ruhsatlarının değeri 12 milyarın üzerinde bulunuyor.

Çin, İran, Rusya, Sri Lanka, Zimbabve, Suudi Arabistan gibi ülkelere yeni ihracat ruhsatı verildiği belirtilen raporda, özellikle Sri Lanka'ya yapılacak olan silah satışının çok ciddi soru işaretleri oluşturduğuna dikkat çekiliyor.

Hükümetin verdiği yeni ruhsatlar içinde, AB'nin uyguladığı silah ambargosuna rağmen Çin'e 1,4 milyar değerindeki askeri ihracat ruhsatı ve İran'a askeri elektronik teçhizat ruhsatı da bulunuyor.

Rapor, Suriyeli muhaliflere stratejik malzemelerin gönderildiği dönemde Suriye hükümetine satış yapılmasına olanak sağlayan ruhsatların askıya alınmadığını da gözler önüne seriyor.

Meclis komisyonu ayrıca, İsrail'e "şifreleme teçhizatı ve şifreleme cihazları programları" olarak isimlendirilen malzeme satın alması için verilen 7,7 milyar sterlin değerinde ruhsatla ilgili hükümetten detaylı bilgi talebinde bulundu. İsrail'e geçtiğimiz Şubat ayında verilen bu ruhsat, var olan tüm ruhsatların değerinin yüzde 50'sine karşılık geliyor. İngiliz medyası da, İsrail ve işgal altındaki topraklara 7,7 milyar sterlinlik askeri malzeme satışının bugüne kadar kamuoyuyla paylaşılmadığına dikkat çekiyor.
 

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2013.07.17 15:52 - Son Güncellenme: 2013.07.17 15:52 - HABER MERKEZİ
A