İngiltere'de "anlaşmasız Brexit" hazırlıkları

İngiltere'de "anlaşmasız Brexit" hazırlıkları

İngiltere'de hükümet Avrupa Birliği'nden (AB) "anlaşmasız ayrılık" ihtimaline karşı hazırlıklarına hız verirken, birkaç hafta içinde bütün İngiliz vatandaşlarının bu senaryonun gerçekleşmesi halinde almaları gereken tedbirler hakkında bilgilendirileceği bildirildi.

2018.12.18 23:11 - Son Güncellenme: 2018.12.18 23:12 - Dünya
A
İngiltere'de "anlaşmasız Brexit" hazırlıkları

İngiliz kabinesi  Başbakan Theresa May başkanlığında bugün  gerçekleştirdiği toplantıda ülkenin AB'den anlaşmasız ayrılması ihtimaline karşı  alınacak önlemleri görüştü.

İngiliz basının başbakanlık kaynaklarına dayandırdığı haberlere göre  hükümetin ele aldığı tedbirler arasında 3 bin 500 askerin iç güvenlikte  kullanılması, şirketlere almaları gereken önlemlerle ilgili bilgi paketleri  gönderilmesi, muhtelif önlemlere 2 milyar sterlinlik bütçe ayrılması da yer  aldı.

İngiliz hükümetinin birkaç hafta içinde bütün İngiliz vatandaşlarını  anlaşmasız ayrılık konusunda  bilgilendireceği, bu kapsamda tanıtım filmleri ve  broşürlerin de kullanılacağı kaydedildi.

Anlaşmasız ayrılığa hazırlık kapsamında kabinenin kıdemli üyeleri ile  güvenlik birimlerinin yöneticilerini bir araya getirecek Acil Durum Kabine  Toplantılarının (COBRA) sıklaştırılması ve ülkenin büyük bölümünü ithal ettiği  tıbbi malzeme ve ilaçları taşıyan gemiler için ilave yer ayrılması da  kararlaştırıldı.

İLAÇ KRİZİ İHTİMALİ

İngiliz hükümeti ilaç şirketlerini ülkenin AB'den resmen ayrılacağı 29  Mart 2019 için daha önce en az 6 haftalık ilaç stoku yapmaları konusunda  uyarmıştı.

İlaç ihtiyacının yüzde 90'ınını ithal yoluyla karşılayan İngiltere,  bunun yüzde 45'ini de AB üyesi ülkelerden alıyor.  Anlaşmasız ayrılık durumunda  gümrük tarifleri ve prosedürlerinin değişmesinin, ilaç tedarikini aksatmasından  endişe ediliyor.

İngiltere'nin AB'ye yıllık ihracatı 274 milyar sterlin iken, ithalatı  341 milyar sterlini buluyor. İlaç ve tıbbi malzeme, İngiltere'nin AB'den toplam  ithalatının yüzde 7,9'unu oluşturarak 20,3 milyar sterlinlik bir hacim teşkil  ediyor. İthalatta en büyük payı ise yaklaşık yüzde 20 ile yol vasıtaları  oluşturuyor.

İngiltere'de polis de anlaşmasız ayrılığın günlük hayatı olumsuz  etkilemesi durumunda yaşanabilecek toplumsa hareketlere karşı bir süredir tedbir  alıyor.

İngiltere Başbakanı Theresa May'in AB ile kasım ayında vardığı Brexit  Anlaşması'nın parlamentoda oylanması milletvekillerinin muhalefeti nedeniyle  ertelenmişti. May dün yaptığı açıklamada oylamanın ocak ayının 3. haftasında  yapılacağını duyurmuştu.

May, anlaşmanın parlamentoda reddedilmesi durumunda ülkenin önündeki  seçeneklerin "anlaşmasız ayrılık" ve "Brexit'in iptali" olacağını savunuyor.

Üyelerin AB'den ayrılmasını düzenleyen Lizbon Anlaşması'nın 50.  maddesine göre İngiltere 29 Mart 2019'da birlikten resmen ayrılmış olacak. AB,  İngiltere'nin Brexit konusunda yeni bir referandum yapması veya erken seçime  gitmesi halinde bu süreyi uzatabileceğinin işaretini vermişti.

Avrupa Adalet Divanı da aldığı kararla İngiltere'nin bu maddeyi tek  yanlı olarak durdurarak Brexit'i iptal edebileceğine hükmetmişti.

İngiltere 23 Haziran 2016'da yapılan referandumda yüzde 48'e karşı  yüzde 52 oy ile AB'den ayrılma kararı almıştı.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2018.12.18 23:11 - Son Güncellenme: 2018.12.18 23:12 - Büşra Dikilitaş
A