İnegöl'e Mobilya Müzesi Kuruluyor
İl Özel İdaresi 2013 yılında 1 milyon TL'yi İnegöl'deki tarihi eserlerin restorasyonu için ayırdı. İnegöl'e Mobilya Müzesi'nin kurulmasının önü açıldı.
2013.04.16 13:13 - Son Güncellenme: 2013.04.16 13:16 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
Bursa Ak Parti Milletvekili Hüseyin Şahin ve İl Genel Meclisi Başkanvekili Murat Gültekin İnegöl'ün Şehitler köyünde incelemelerde bulundu. İl Genel Meclisi Başkanvekili Murat Gültekin açıklamasında İl Özel İdaremizin Kültür Tabiat Varlıkları fonundan 2013 yılında 1 milyon TL'yi İnegöl'ümüzdeki tarihi eserlerin restorasyonu için İl Genel Meclisince alınan kararla aktarımı sağlandı dedi. Ak Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin Osmanlının ilk kuruluş dönemlerinin yaşandığı topraklardan biridir İnegöl ilçesi ve en çok tarihi eser bıraktığı, han, hamam, cami, külliye, medrese bunların onarımı restorasyonuyla alakalı İl Özel İdaremiz vasıtasıyla birçok destek aldık. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma fonundan bunlardan birkaç tanesi Kulaca, Hamzabey köyündeki ilk dönem camilerden yine aynı şekilde Yenice Beldemizde bir tarihi hamamımız vardı buranın kamulaştırılması, Osmanlı'nın ilk kurduğu köylerden Şehitler köyünde tarihi hamam var buranın restorasyon işiyle ilgili devamında da Turgutalp yani İnegöl'ün fatihi Turgutalp'in türbesinin onarılması ve buradaki düzenlenen şenliklerle alakalı alt yapı tesislerinin onarımı Kurşunlu Beldemizdeki Yıldırım cami'de yıldırım düşmesi sonucu hasar görmüştü buranın da onarımı konusunda destek aldık bu manada başta Valimize, İl Genel Meclisi Başkanımıza ve İl Genel Meclisi Üyelerine çok teşekkür ediyoruz. Yaklaşık 1 milyon TL'ye yakın kaynağın İnegöl'e aktarılmasıyla ilk dönem Osmanlı eserleri ve son dönem Osmanlı eserlerinin projelendirilip restore edilmesi ve bunların birçoğunun da şu an başlıyor olması bizleri hakikaten İnegöllü hemşerilerimiz adına çok mutlu etmektedir, daha başka eserlerimizin de tamiri ve onarımı konusunda bu fondan istifade etmek istiyoruz.
İnegöl'e Mobilya Müzesi
Hüseyin Şahin tabi İnegöl'ün hassasiyeti ve bir özelliği daha var İnegöl mobilya şehri ve bu mobilya şehri konusunda da İnegöl Türkiye'de ve yakın coğrafyasında haklı bir liderlik pozisyonu elde etmiş durumdadır. Belediye Başkanımızın girişimiyle İnegöl'de bir mobilya müzesi kuruluşuyla ilgili bir çalışmamız var. Kendisi daha önce kent müzesini ilçede ilk defa oluşturarak örnek teşkil etmiş bir çok il'e de bu konuda öncülük etmiştir. İnegöl Mobilya Müzesi konusunda da Türkiye'de ilk olacak bu müzenin yerinin konuşlanacağı bölgede kamulaştırma ile alakalı sıkıntımız vardı. İl Özel İdaremiz vasıtasıyla 110 bin TL ödenekle buranın kamulaştırılmasına destek almış olduk en kısa zamanda mobilya müzesini de oluşturarak ve İnegöl'e ve İnegöl'de mobilya alanlara Türkiye'ye ve Türkiye'de mobilya sektörünün nerelere geldiği konusunda bir müzecilik anlayışıyla hizmet vermiş olacağız dedi. İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş İnegöl'de yüzyılı aşkın süredir mobilya ile alakalı bir tarihçe söz konusu Osmanlı tersanelerine kereste temin eden işte o günün en önemli ulaşım aracı at arabası tekerleklerinin ahşap mekanizmasını üreten İnegöl daha sonra ev aksesuarları , çeyiz sandıkları, telefonluklar, portmanto gibi ürünlerle ev mobilyası atölyeleri artık mobilya fabrikalarına dönüştü. Tabi bu değişim ve gelişim süreci muazzam bir süreç, artık ihracat her geçen yıl yüzde 40'lar 50'ler oranında artıyor ve İnegöl hem toptan mobilya ihracatında ve mobilyanın iç piyasadaki talebi noktasında ciddi yüzdelere sahip ciddi bir paya sahip. Dolayısıyla bu gelişimi bizim İnegöl'de yaşayan okuyan herkese göstermemiz ifade etmemiz gerekiyor. Tabi bir kere her evin hemen hemen direkt ve endirekt bir şekilde alakası var. dolayısıyla bizim için olmazsa olmaz olan şehir ekonomisini gerçekten dinamik yapıya kavuşturan mobilya sektörünün daha iyi anlaşılabilmesi için tarihsel gelişimini bizim görsel materyallerle yazılı olarak ve sunum şeklinde aktarmamız gerekiyordu, mobilya müzesi fikri buradan çıktı. Biz arzu ediyoruz ki çocuklarımız farklı farklı konularda eğitim alabilirler, insanlar farklı farklı iş branşında olabilirler mobilya sektörünün bizim şehrimizin en önemli dinamiği olduğunu bütün insanlara gösterebilmek adına mobilya müzesinin ciddi katkısını olacağını düşünüyoruz dedi.