İmplant diş çekiminden daha acısız

İmplant diş çekiminden daha acısız

İmplant uygulaması halk tarafından acılı ve zor bir uygulama gibi görünse de uzmanlar uygulamanın diş çekiminden daha rahat ve acısız olduğunu savunuyor. Fakat implant uygulamasından önce dikkat etmek gereken hayati konular var! En çok dikkat gerektiren durumlar doğru uzman seçimi ve malzemenin kalitesi.

2013.12.06 12:13 - Son Güncellenme: 2013.12.06 12:14 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
İmplant diş çekiminden daha acısız

İMPLANT TEDAVİSİNİ UZMAN ELLERDE YAPTIRIN

 

Osmangazi Tıp Merkezi Diş Hekimi Tuğrul Çavuş implant tedavisinin yeterli şartları taşıyan herkese yapılabileceğini belirtti.
Diş implantlarını 'Çeşitli nedenlerle kaybolmuş olan diş dokusu yerine, mantık olarak aynı şekilde düzenlenmiş, bir kök ve bir kuron(üst) bir de bu ikisini birbirine bağlayan vida kısmından oluşan, ve günümüz teknolojisinde şu anda dişi en iyi taklit eden materyaller.' olarak tanımlayan Diş Hekimi Tuğrul Çavuş 'Kimler implant tedavisi yaptırabilir?' sorusunu da 'Alt yaş sınırı 18 olmakla beraber hastanın genel durumu iyi ise üst yaş sınırı yoktur. Diabet, hipertansiyon hastaları, sigara ve alkol kullanımı, kötü ağız hijyeni olan veya ağız bakımını yapabilecek el maniplasyonuna sahip olmayan tüm hastalar, genel bağışıklık sistemi sorunları, kanama problemi olan hastalara yapımı tavsiye edilmez.  Ayrıca yapılacak olan işlem sırasında prosedürün zora girmesine yol açan bulantı, öğürme, aşırı korkma gibi psikolojik etkiler de işlemi yapılamaz duruma getirebilir. Bu sayılanlar dışında kalan, genel sağlık durumu iyi, doktoruyla işbirliği içinde olan tüm hastalara başarı ile uygulanır.' sözleriyle açıkladı.

İmlant uygulaması nasıl yapılır?

'İmplant işlemi ve prosedürü basit fakat uyulması gereken kuralları kati bir işlemdir.' diyen Tuğrul Çavuş hem hastanın hem de doktorun operasyondan önce ve sonra kendi sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğinin altını çizdi. İmplant uygulaması sırasında çeşitli korkuları olan hastalar için işlemin detaylarını aktaran Çavuş 'İşlem lokal anestezi altında yapılır ve diş çekiminden daha basit bir işlemdir. Hastanın canının yanma riski söz konusu değildir, çünkü canı yanarsa işlem yapılamaz. Dolayısı ile işlem sırasında ''Canım acır mı?'' diye düşünülmesine gerek yoktur. Yapılan işleme ve yerleştirilecek olan  implant sayısına göre süre değişiklik gösterebilir. Kesin uyulması gereken sterilizasyon kuralları vardır. İşlem basit olmasına rağmen hijyen ve sterilizasyon kurallarına uymak, işlemin başarısı için vazgeçilmezdir.
İşlem sırasında önceden belirlenen bölgeye, önceden belirlenmiş olan boy ve çapta implantlar, kemik içine açılan özel yuvalara yerleştirilir ve sabitlendikten sonra implantların yerleştirilmiş olan kök kısımlarının üstü diş etiyle veya iyileşme başlıklarıyla kapatılarak operasyon bitirilir. 10 gün sonra hastanın dikişleri alınır. İşlemden sonra bazı hastalarda hafif şişlik ve ağrı olabilir bazı hastalarda da hiçbir reaksiyon gelişmez. 2,5- 3 ay kadar beklenerek implantın çene kemiğine kaynaması sağlanır. Kemikte iyileşme sağlandıktan sonra hastanın implant üstü protezleri yapılabilir.' açıklamasında bulundu.

Diş Hekimi Tuğrul Çavuş implant üstü protezlerini tanımlarken 'İmplant yerleştirildikten sonra yapılan, hastanın eksik tek bir dişinin yerine yapılabildiği gibi, yeterli kemiğin mevcut olduğu durumlarda hiç dişi olmayan hastalarda tüm ağıza yerleştirilen implantların üzerine de uygulanabilen diş protezleridir.' ifadesini kullandı ve yapılan planlamaya göre tamamen sabit ya da yarı hareketli  yarı sabit  protezler yapılarak tedavinin bitirildiğini de sözlerine ekledi.

İmplantta kullanılan malzeme kanser yapar mı?

İmplantta kullanılan malzemenin titanyum olduğunu ve kanser yapmadığını hatırlatan  Tuğrul Çavuş 'Doku dostu ve alerjik reaksiyon bile göstermeyen bir materyaldir ve yıllardır platin gibi tıbbın çoğu alanında kullanılmaktadır.' sözleri ile kanser riski için endişe gerek olmadığını söyledi.
Uygulama öncesi dikket edilmesi gereken konular hakkında tavsiyelerde bulunan Çavuş 'Hasta hekimini iyi seçmeli ve aklındaki tüm sorulara mantık çerçevesinde cevaplar alarak güvendiği ve ikna olduğu bir uzmanı tercih etmelidir. Başvurulacak kişi bu konuda eğitim almış bir diş hekimi veya uzman diş hekimi olmalıdır. Diş teknisyenleri veya bu konuda uzman olmayan hiç kimseye implant yaptırılmamalı. Son zamanlarda uzman olmayan ellerde hem parasını hem sağlığını kaybeden ve ağrılı bir şekilde adliye koridorlarında dolaşan çok ağır vakalarla karşılaşabiliyoruz. Hekimin diplomasını sorgulanmak ayıp değil gereklidir, bu işi ne zamandır ve kaç kere yaptığı araştırılmalıdır. Ortamın hijyeni, işlem sırasında alınan tedbirler gözlenmeli ve tüm merak edilen detaylara doyurucu cevap alınabilmelidir. Kullanılan implantın markası bilinmeli, menşei belli olmayan markalardan uzak durmalı ve ameliyat sırasında kullanılan implantların aynı marka olup olmadığı incelenmelidir. Mutlaka kaliteli her implantta olan implant pasaportları alınmalı ve hasta nereye, hangi marka, hangi boy implant yerleştildiğini bilmeli, yurtdışına çıktığında bir sorun olursa, o markanın o ülkede anlaşmalı olan hekimleri tarafından, tabii ki ücreti karşılığında tedavi edebilecek hekim listesiyle beraber teslim almalıdır. Ciddi uluslararası firmalar böyle çalışır. Ayrıca implant ucuz bir tedavi değildir, şüphe bırakan fiyatlarda mutlaka belgeli marka sorgulaması yapılmalı. Vücüdumuza bir parça yerleştirilmeden önce onun ne olduğunu öğrenmemiz gerek. Sağlık ciddi bir iştir. Kaybetmeden önce önlem almak gerekir.' dedi.

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2013.12.06 12:13 - Son Güncellenme: 2013.12.06 12:14 - HABER MERKEZİ
A