İMDER Başkanı Şehitoğlu: Bursa'yı topyekûn masaya yatırmalıyız

İMDER Başkanı Şehitoğlu: Bursa'yı topyekûn masaya yatırmalıyız

Elif Didem Danacıoğlu'nun sunduğu Sektörel Bakış programının bu haftaki konuğu İMDER Başkanı Yusuf Şehitoğlu oldu. Programda Bursa'nın kentsel dönüşüm ihtiyacından yapı denetime kadar birçok konu konuşuldu.

2023.01.12 16:14 - Son Güncellenme: 2023.01.12 16:26 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
A
İMDER Başkanı Şehitoğlu: Bursa'yı topyekûn masaya yatırmalıyız

ŞEYMA SÖNMEZ / BURSADA BUGÜN 

İnşaat sektörünün 2022'de nasıl geçtiğini anlatarak konuşmaya başlayan İMDER Başkanı Yusuf Şehitoğlu, "Pandemi bütün matematiği bozdu. 2022 nispeten düzelmenin olduğu ama tedarik tarafında sürekli fiyat artışlarını yaşandığı tedarik zincirindeki tedarik terminlerinin bozulduğu ve onların sonuca etki ettiği bir yıl oldu. Zor bir yıl oldu" dedi.

Orta gelirliler için açıklanan konut kampanyasını değerlendiren Yusuf Şehitoğlu kampanyanın desteklenmesi gerektiğini belirtirken, "Fakat burada bazı boyutlar var. Sektörümüzdeki yatırımcı tarafları bazı zorlukları gördüğü için projelere başlama iştahı azaldı ve projelerini erteledi. Evet tüketici tarafı desteklenmeli ama bu işin asıl önemli boyutu üretici tarafın desteklenmesi. Destekler hammedde alanına yansımalı. Çünkü fiyatlar arttıkça biz de bunu yansıtmak zorunda kalıyoruz" ifadelerini kullandı.  

Konut fiyat artışı

"Şehri topyekün masaya yatırıp, kentsel dönüşümle beraber nereleri nasıl dönüştüreceğimizi planlamalıyız" diyen Şehitoğlu, "Küçük bölgeler ya da küçük adalarda değil, örnek veriyorum biz İnegöl'de 170 dönüm alanı belediye ile beraber dönüştüreceğiz. 1050 konutların dönüşümü gibi alanları tekrardan planlayarak ilerlememiz lazım" ifadelerini kullandı.

Bursa'nın ihtiyacının masaya yatırılmak olduğunu ifade eden Şehitoğlu, "Sanayi bölgeleri, sanayi kolları, hangi alana yatırım yapacağız... Dolayısıyla bunun çevresel boyutu da var. Hangi bölgelerde nasıl bir yeşillendirme yapılacak bunların hepsi toplu planlamayla yapılmalı" dedi.

Toplu satışlarda ekspertiz zorunluluğu

Toplu satışlarda ekspertiz zorunluluğu konusunda da konuşan İMDER Başkanı Yusuf Şehitoğlu, "Enflasyon muhasebesinin gelmesi lazım. Yeniden değerleme, arazi tarafında, fabrika tarafında, konutların maaliyeti tarafında enflasyon muhasebesi geldiği takdirde herhangi bir sıkıntı yaratmaz. Aksi takdirde işleyişi zorlaştırır" dedi.

Bursa ve Kentsel dönüşüm

Bursa'nın kentsel dönüşümü hakkında görüşünü belirten Şehitoğlu, "Açıkçası bir şeyler yapılıyor ama yeterli olduğunu düşünmüyorum" diyerek bunun nedenini kentsel dönüşümün Türkiye genelinde yanlış başlatılması olarak açıkladı.

"İstanbul özelinde konuşursak Bağdat Caddesi'ni ele aldığınızda, Bağdat Caddesi'ni dönüştüreceğiz derken kimliğini kaybettik" diyerek kentsel dönüşümün yeni bir kimlik yaratmak olduğunu ifade eden Şehitoğlu, "Bursa şehri kentsel dönüşüme ihtiyaç duyuyorsa eğer belirli bir noktayı geçmiştir. Oturup kimliğini ve süreçleri nelere ihtiyaç duyacağını ortaya koyup ona göre dönüşümü gerçekleştirmemiz gerekiyor" dedi.

İnşaat sektöründe yapı denetim

Yapı denetim sistemi Tabii ki sistemi denetlemeli diyerek denetimin önemine de dikkat çeken Şehitoğlu, "İnşaat sektörünün her süreci denetlenmeli. Eskiden sistem serbest piyasa mekanizması ile ilerliyordu. Ama şu anda kullanılan havuz sistemi sorun yaratıyor. Örneğin Mustafakemalpaşa'daki firma İnegöl'e gelmek istemiyor. Gelmemeli de zaten" diyerek havuz sisteminin maliyetler açısından sıkıntılar doğurduğunu ifade etti.

Zorlu bir süreçten geçildiğini ifade ederek havlu atmadan herkesin sabırla yürümesi gerektiğini söyleyen İMDER Başkanı Yusuf Şehitoğlu, "Tabii işgücü anlamında problemler yaşanıyor. Artık yeter diyenleri duymaya başladım. Bence bir maraton koşuyoruz. Ülkenin önünün açık olduğunu düşünüyorum ama o noktada bizlerin bıkmadan sabırla belki bazen küçülerek bazen birbirimize destek olarak bazen ise veryansın ederek sabırla devam etmemiz gerekiyor. Sonuçta ülke bizim ülkemiz üretmeye devam etmeliyiz. Evet şuan konut fiyatlarında bir düşüş beklenmiyor ama üreticinin maliyet artışlarının önüne geçebilirsek diğer taraftan da mekânsal planlama yapabilirsek o zaman maliyetleri kontrol eder hale geliriz. Bunları yapmadığımız sürece iş çok zor" dedi. 

 

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2023.01.12 16:14 - Son Güncellenme: 2023.01.12 16:26 - HABER MERKEZİ
A